Μπορεί σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου να γίνει από το Σεπτέμβριο, ο Τουρισμός όμως συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου ενιαίου φορολογικού συντελεστή, ενώ η πρόταση και για την επιβολή ειδικού τέλους ανά διανυκτέρευση έχει ανάψει “φωτιές” στο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων.
Όπως μάλιστα σημειώνουν οι ξενοδόχοι, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η επιβολή τέλους θα έχουν άμεση επίπτωση στην τιμή του τουριστικού πακέτου για την Ελλάδα, το οποίο θα καταστεί ακριβότερο με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει σε ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τους αντίπαλους προορισμούς.
Οι ξενοδόχοι ειδικότερα εκτιμούν ότι από μια πιθανή επιβολή ενός τέλους 1-5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχείων θα ανέλθει στο ποσό των 147,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί έναν οριζόντιο φόρο 14,6% επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, μια πιθανή επιβολή φόρου 5%, 4% και 3% στα έσοδα από διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των νησιών του Αιγαίου θα προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών ύψους 64,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή ένα φόρο 6,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, πολλά προϊόντα και υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 9% θα υπαχθούν, όπως σχεδιάζεται, στον ενιαίο συντελεστή 18% έως 20%, με πρώτο θύμα της αύξησης το κομμάτι της εστίασης. Ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε ξενοδοχεία είναι στα νησιά του Αιγαίου, από 5% αναμένεται να αυξηθεί στο 6% έως 8%, γεγονός που θα σημάνει την άμεση αύξηση και του βασικού συστατικού του τουριστικού πακέτου που είναι η διανυκτέρευση.
Την ίδια ώρα όμως, ο ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στη Γερμανία είναι 7%, στην Τουρκία 8%, στην Ισπανία και στην Κύπρο 9%, στη Γαλλία και στην Ιταλία 10%. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού επισημαίνουν πως η τοπική οικονομία των νησιών θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα, το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων στα νησιά θα εκτοξευθεί στα ύψη μαζί με τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη μείωση και των αφίξεων την επόμενη τουριστική περίοδο, αλλά και των τουριστικών εισπράξεων.
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους επίσης, η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τα νέα φορολογικά μέτρα φέρνει σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση την πλειονότητα των μονάδων, οι οποίες, αυτό το διάστημα, καλούνται να υπογράψουν συμφωνίες και συμβόλαια με τους ξένους tour operators για την περίοδο του 2016. Όπως αναφέρουν, κάθε πρόσθετη επιβάρυνση στο τουριστικό προϊόν της χώρας θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού σε μία περίοδο που οι χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και που ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται.
capital.gr