Στην καταψήφιση επί της αρχής του δεύτερου πακέτου μέτρων της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσανατολίζεται η Ν.Δ., αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τις διατάξεις που αφορούν στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Στο επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένουν την τελική μορφή των διατάξεων που θα έρθουν στη Βουλή, πλην όμως εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τόσο τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών, που τον θεωρούν ως το τίμημα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα, όσο και, προφανώς, τις αυξήσεις έμμεσων φόρων που απαιτήθηκαν μετά τον εκτροχιασμό της οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2015.
Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, από τη Ν.Δ. σημειώνεται ότι το κόμμα είναι επί της αρχής θετικό και, υπό αυτή την έννοια, η τάση είναι να στηρίξει τη σχετική διάταξη, αρκεί ο τελικός έλεγχος του νέου υπερταμείου να παραμένει σε ελληνικά χέρια και να μην «ακουμπά» κρίσιμα εθνικά και πολιτιστικά αγαθά. Αντίστοιχη τάση καταγράφεται και για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, αφού τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας είχαν, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, επιχειρήσει να δρομολογήσουν λύση διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τη στάση του κόμματος στα συγκεκριμένα πεδία δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από την επίσημη κατάθεση των διατάξεων στη Βουλή, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό της Κ.Ο. διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Βουλευτές θεωρούν ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να στηρίξει κάποιες διατάξεις που, ενδεχομένως, και η ίδια θα εισηγούνταν, ώστε να καταρρεύσει και το επιχείρημα του πρωθυπουργού περί μετατροπής της σε «κόμμα διαμαρτυρίας». Αλλοι, πάλι, σε χαμηλούς τόνους είναι η αλήθεια, προκρίνουν αρνητική στάση, κυρίως επικαλούμενοι την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της όποιας θετικής ψήφου από την κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να συναντηθεί στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, με αντικείμενο τις συστάσεις του Οργανισμού για τις μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτησή τους από την κυβέρνηση Τσίπρα, ζητήματα που αναμένεται να έρθουν, επίσης, στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ., που συνοδεύεται από τον κ. Κ. Χατζηδάκη και τον πρ. πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθηγητή Γ. Πρεβελάκη, θα συναντηθεί ιδιωτικώς με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί. Οι συναντήσεις επί γαλλικού εδάφους συνιστούν, επί της ουσίας, την έναρξη ενός κύκλου επαφών του κ. Μητσοτάκη με παράγοντες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που θα έχει στόχο να καταστήσει σαφή την κριτική της Ν.Δ. στο μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και να οριοθετήσει τις προγραμματικές θέσεις της Ν.Δ. ως της επόμενης κυβέρνησης της Ελλάδας.
Στο εσωτερικό πεδίο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σταδιακά να αρχίσει να αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερα από τα σημεία του προγράμματος της Ν.Δ., προκειμένου, όπως υπογράμμισε και στο συνέδριο της Δράσης, με ακροατές, μεταξύ άλλων, τους Στ. Θεοδωράκη, Aννα Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδη, «στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. να είναι ο κεντρικός εκφραστής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας».
Καθημερινή