Σε κείμενο του Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη φιλία κλήθηκαν να διαγωνιστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι υποψήφιοι στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Eξετάσεων.
Συγκεκριμένα, παράγραφοι από το βιβλίο «Πρακτική φιλοσοφία» του Παπανούτσου είναι το θέμα που επελέγη στη Νεοελληνική Γλώσσα. Το θέμα είναι: «Τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ο ρόλος των ΜΜΕ, δηλαδή των κοινωνικών δικτύων και η διαμόρφωση της γνήσιας φιλίας».
Οι μαθητές, εκτός από τις ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού, κλήθηκαν να αναπτύξουν «μια ομιλία 500-600 λέξεων που θα γράψετε για να εκφωνήσετε σε εκδήλωση του σχολείου σας, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή» στις οποίες θα έπρεπε να εκθέσουν:
α) «τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε» και
β) «την άποψή σας σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής
δικτύωσης/διαδικτύου στη δημιουργία σχέσεων φιλίας».
Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, τα θέματα ήταν βατά και δεν δυσκόλεψαν τους υποψήφιους. Ειδικότερα, η άσκηση κατανόησης του κειμένου χαρακτηρίζεται βατή, ενώ «κλασικές» για τους διαβασμένους υποψήφιους ήταν οι ερωτήσεις θεωρίας και οι λεξικολογικές ασκήσεις. Τα δύο ερωτήματα της έκθεσης δεν πρέπει να αιφνιδίασαν τους υποψήφιους, αναφέρουν, επίσης, εκπαιδευτικοί αναλυτές.
Τα θέματα ήταν κοινά τόσο για τους υποψήφιους του νέου συστήματος (είναι οι περισσότεροι και εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα) όσο και για εκείνους του παλιού (εξετάζονται σε έξι ). Οι θέσεις που διεκδικούν οι 103.366 υποψήφιοι είναι 69.985.
ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Όπως δήλωσε στην «δ» ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, από τα Δωδεκάνησα έλαβαν μέρος 1.283 υποψήφιοι (που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα) και 45 (που διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα). Οι υποψήφιοι φέτος είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, που μετείχαν 1.420.
«Το θέμα ήταν εύκολο. Οι υποψήφιοι φάνηκαν ικανοποιημένοι. Οι μαθητές ήταν στα εξεταστικά κέντρα στις 08.00. Τα θέματα ήρθαν έγκαιρα στις 08.30 χωρίς καμία καθυστέρηση σε κανένα σημείο του Νομού Δωδεκανήσου. Τα γραπτά παραδόθηκαν εγκαίρως και προωθήθηκαν στο βαθμολογικό κέντρο. Τα σχολικά συγκροτήματα και τα εξεταστικά κέντρα, ήταν έγκαιρα σε πλήρη ετοιμότητα, και ανταποκρίθηκαν στην πρώτη ημέρα των εξετάσεων».
Θυμίζουμε ότι στα Δωδεκάνησα, όλα τα σχολικά συγκροτήματα των Λυκείων λειτούργησαν σαν εξεταστικά κέντρα, εκτός από τα δύο ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν στο νησί της Ρόδου.
Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος, δήλωσε στην «δ»: «Το κείμενο ήταν ευσύνοπτο και κατανοητό. Αποτελούσε ένα κλασικό δείγμα δοκιμίου το οποία δεν ήταν δύσκολο. Οι μαθητές ήταν εξοικειωμένοι με τέτοιες μορφές κειμένων. Γενικώς οι μαθητές έφυγαν αρκετά ικανοποιημένοι και δεν απαιτήθηκαν πολλές διευκρινίσεις».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Ικανοποιημένοι βγήκαν οι περισσότεροι υποψήφιοι από τις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων στην Ρόδο σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην «δημοκρατική»:
• Ηλίας Χιωτάκης (υποψήφιος, Καπνοβιομηχανία): «Ήταν εύκολο το θέμα. Το κείμενο δεν μας εξέπληξε. Κάποιοι έλεγαν ότι το θέμα θα ήταν η ομοφυλοφιλία, ή η οικογένεια ή ο τουρισμός. Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να έγραψαν καλά. Ακόμη και όσοι δεν είχαν προετοιμαστεί καθόλου».
• Χρήστος Τριανταφύλλου (υποψήφιος, Καπνοβιομηχανία): «Το θέμα ήταν βατό. Δεν χρειάστηκαν πολλές διευκρινίσεις.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι πανελλήνιες εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη 17 Μαϊου 2016 με τους υποψήφιους από τα ημερήσια ΕΠΑΛ να διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 08:00.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30, κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Σημ.: Οι απαντήσεις δημοσιεύονται στη σελ. 27.