Η κράτηση σε ένα ξενοδοχείο δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Η προτίμηση μιας εξειδικευμένης ιστοσελίδας δεν προσφέρει πάντα τις καλύτερες τιμές. Κάποιοι ξενοδόχοι προσπαθούν να διαχειριστούν μόνοι τους την κατάσταση.
Μόνο μερικά κλικ χρειάζονται για την κράτηση στο ξενοδοχείο για τις διακοπές ή το επαγγελματικό ταξίδι. Οι διαδικτυακές σελίδες, όπως παράδειγμα Booking.com, Expedia ή HRS είναι σκληροί ανταγωνιστές στον τουριστικό τομέα. Ο εν λόγω ανταγωνισμός έχει όμως σημαντικές συνέπειες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τον κλάδο. Η εξυπηρέτηση από τις μηχανές αναζήτησης ξενοδοχείων δεν είναι φυσικά δωρεάν ενώ η δύναμη των ιστοσελίδων τύπου Booking.com διαρκώς αυξάνεται.
«Τα portals ζητούν κατά μέσο όρο προμήθεια 15%, την οποία τα ξενοδοχεία μετακυλύουν στο συνολικό κόστος, δηλαδή στον καταναλωτή» εξηγεί η Μίκα Μπλιν από την Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών. «Οι συγκεκριμένοι ιστότοποι προσφέρουν μια γρήγορη και απλή σύγκριση μεταξύ των ξενοδοχείων» συμπληρώνει.
Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι εγγυώνται τις πιο φθηνές τιμές σε ορισμένες προσφορές. Πράγματι το ξενοδοχείο που συνεργάζεται με μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα δεσμεύεται να μην προσφέρει χαμηλότερη τιμή με κανέναν άλλο τρόπο.
Αύξηση των απευθείας κρατήσεων
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ανταγωνισμού εκτιμά ότι έτσι θίγονται τα δικαιώματα των καταναλωτών και παρεμποδίζεται ο ανταγωνισμός. Για το λόγο αυτό η Booking.com και η HRS στη Γερμανία αποφεύγουν να θέτουν τόσο αυστηρούς δεσμευτικούς όρος στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζονται. Για την Booking.com εκκρεμεί και σχετική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου στο Ντίσελντορφ.
Εντωμεταξύ κάποια ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να προσφέρουν φθηνότερες τιμές στις δικές τους ιστοσελίδες σε σύγκριση με τις μηχανές αναζήτησης ξενοδοχείων. «Άλλα ξενοδοχεία προσφέρουν δωρεάν πάρκινγκ για παράδειγμα εάν ο πελάτης κλείσει απευθείας στην ιστοσελίδα του ή το δωμάτιο με την καλύτερη θέα» δηλώνει ο Μάρκους Λούτε, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδόχων Γερμανίας. «Άλλοι παίζουν με τη διαθεσιμότητα. Σε περιόδους που συνήθως υπάρχει πληρότητα, κάποια ξενοδοχεία δεν προχωρούν σε προσφορές μέσω άλλων ιστοτόπων».
Πάντως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των απευθείας κρατήσεων. Το 2013 η αύξηση αυτή κυμάνθηκε στο 8,1 %, πάνω από 9% ήταν το 2015 και 10,8 % τον περασμένο χρόνο. Η αύξηση αυτή καταγράφεται κυρίως στις μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων και αυτό διότι διαθέτουν περισσότερα χρήματα και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να προσελκύουν πελάτες μέσω των δικών τους ιστοσελίδων.
Ωστόσο στο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ειδικοί είναι ότι τα ξενοδοχεία στην πράξη είναι πλέον αδύνατον να λειτουργήσουν χωρίς μηχανές αναζήτησης ξενοδοχείων.
Φριντερίκε Μαρξ / Μαρία Ρηγούτσου
dw.de.com