Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου συμμετείχε στη κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαϊου στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων της Δωδεκανήσου, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού τοπικού μετώπου απέναντι στα νέα μέτρα που δρομολογούνται.
Για πρώτη φορά στα νομικά δεδομένα δεν θα αναγνωρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές ως δαπάνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιβάρυνση φόρου από 22% έως 45% επί του ύψους των εισφορών.
«Αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες από 1/1/2018 με συμπερίληψη των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών στο ετήσιο φορολογητέο αποτέλεσμα. Για το 2018 (ειδικά) οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του 85% του ως άνω φορολογητέου εισοδήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη (18/5/2017).
Τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι είναι αδύνατον να καλυφθούν, ενώ οι ασφαλιστικές τους εισφορές πλέον δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα. Στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών δεν πρόκειται να εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου χρόνου. Δηλαδή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογηθεί για τις ασφαλιστικές του εισφορές. Το γεγονός αυτό θα έχει δραματική επιβάρυνση στο εισόδημά τους κατά τουλάχιστον 30%.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη ενώ σημειώνει την εκτίμησή του ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας αδυνατεί με τις νέες συνθήκες να συνεχίσει να ασκεί το επάγγελμά του.
Το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι χαμηλόμισθοι, όσοι έχουν περιορισμένα εισοδήματα και έχουν φτάσει στο όριο της φτώχειας, επιβαρύνονται με νέες ασφαλιστικές εισφορές με δημευτικά χαρακτηριστικά, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία καταστροφική πολιτική χωρίς διέξοδο και λύσεις.
Η υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές εισφορές (ουσιαστικά πρόκειται για δεύτερη φορολόγηση) δημεύουν τα ετήσια εισοδήματα των μηχανικών με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ανεξάρτητα αν έχει κάποιος ένα μικρό, μεσαίο ή μεγάλο ετήσιο εισόδημα, τα χρήματα που του απομένουν βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο. Άρα όχι μόνο δεν δίνεται κίνητρο σε κάποιον να δουλέψει περισσότερο και να αναπτυχθεί, αλλά παρακινείται να δουλεύει όσο το δυνατόν λιγότερο.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου απορρίπτει κατηγορηματικά τα νέα μέτρα που οδηγούν στην καταστροφή το μεγαλύτερο επιστημονικό κλάδο της χώρας μας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση σωρευμένης ύφεσης. Οι εισφορές των Μηχανικών ανάγονται σε υπέρογκους συντελεστές οι οποίες σε συνδυασμό με το ισχύον δυσβάσταχτο φορολογικό καθεστώς, καθώς και με την άδικη μείωση των συντάξιμων αποδοχών οδηγούν σε μη βιώσιμη τη λειτουργία των Μηχανικών.
Επισημαίνουμε ότι το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών δεν έχουν σήμερα ασφαλιστική ενημερότητα, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου δεν μπορεί σχεδόν κανένας μηχανικός να ασκήσει ελεύθερο επάγγελμα, ενώ παράλληλα μειώνονται τα έσοδα για το Ταμείο.
Οι Έλληνες Μηχανικοί αποτελούν διαχρονικά βασικό τμήμα του παραγωγικού τομέα της Ελλάδας με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ η περαιτέρω διάλυση και ο αφανισμός τους δεν αφήνει άλλα περιθώρια για ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδο από την κρίση.
Το εξοντωτικό καθεστώς του εφαρμοζόμενου νέου ασφαλιστικού Νόμου που αποτελεί ουσιαστικά ένα καθαρά φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μαζί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελευθέρων Επαγγελματιών, επιδεινώνει το ήδη ασφυκτικό κλίμα για τους συναδέλφους και οδηγεί ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος το σύνολο των εναπομεινάντων επαγγελματικά δραστηριοποιούμενων Μηχανικών.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων που ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις σε μαζική και βίαιη έξοδο από το επάγγελμα και από την χώρα μας. Παράλληλα, βάλλεται αδίκως και καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες.
Μόνον το 2015 έφυγαν στο εξωτερικό περίπου 4.000 μηχανικοί ενώ το 2016 έφυγαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 6.000 μηχανικοί οι οποίοι διαγράφηκαν από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ ώστε να μην πληρώνουν εισφορές.
Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική το επάγγελμα του μηχανικού θα οδηγηθεί σε αφανισμό.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στη Γενική Απεργία της 17ης Μαΐου και να δώσουν το παρόν στην πορεία που θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου στις 10:00 το πρωί.
Γιώργος Σκιαδόπουλος
Πρόεδρος ΣΑΔ
Γιώργος Περνάρης
Αντιπρόεδρος ΣΑΔ
Αναστασία Μαργιέ
Γ. Γραμματέας ΣΑΔ
Νίκος Παπαγρηγορίου
Μέλος ΔΣ ΣΑΔ
Γιάννης Ματσαμάς
Μέλος ΔΣ ΣΑΔ