Τις χειρότερες στιγμές για οποιαδήποτε κυβερνώσα πλειοψηφία, βίωσε η σημερινή δικομματική συγκυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με την νέα μνημονιακή συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής: Το νομοθέτημα, όπως ήταν αναμενόμενο, ψηφίστηκε μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων. Ολοι οι άλλοι καταψήφισαν. Ετσι, το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια από το πρωί της Τετάρτης για την τελική συζήτηση και ψήφισή του το βράδυ της Πέμπτης, ώστε να πάρει την οδό για την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να καταστεί νόμος του κράτους.
Η ψηφοφορία στις Επιτροπές αποτέλεσε τη συμβολική αποτύπωση της πλήρους απομόνωσης της πλειοψηφίας, καθώς σύσσωμοι η αντιπολίτευση αλλά και το σύνολο των κοινωνικών φορέων που προσκλήθηκαν προς ακρόαση επί των ρυθμίσεων, σε μια μαραθώνια διαδικασία, επέκριναν με σφοδρότητα τις κυβερνητικές επιλογές. Αξιοσημείωτο είναι πως στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απηύθυναν προειδοποιήσεις για επικείμενες μεγάλες αντιδράσεις, απροσδιόριστων επί του παρόντος της έκτασης και της έντασής τους.
Την ίδια στιγμή, πάντως, εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί είτε καθ’ολοκληρία είτε στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας της ακρόασης των φορέων απουσίαζαν από την αίθουσα. «Αν δεν το αποσύρετε θα είμαστε απέναντι», τόνισε εκπρόσωπος στρατιωτικών. «Αποσύρετε το νομοσχέδιο ή αποσυρθείτε εσείς», ανέφερε εκπρόσωπος των λιμενικών.
«Η κραυγή αγωνίας, θα γίνει κραυγή αγανάκτησης», επισήμανε εκπρόσωπος των αγροτών. Για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο εκπρόσωπος των αστυνομικών. «Δεν θα σας δώσουμε άλλοθι. Ντρέπεστε γιατί εξαπατήσατε και προδώσατε πολιτικά όσους σας πίστεψαν» είπε εκπρόσωπος των αξιωματικών της ΕΛΑΣ, κάνοντας την προεδρεύουσα Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ) να αντιδράσει: «Δεν μπορείτε να ερμηνεύετε τα συναισθήματα των βουλευτών» είπε, προκαλώντας με τη σειρά της αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης για την παρέμβασή της αυτή.
Στο θέμα της αναξιοπιστίας των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης – συγκριτικώς με όσα έλεγαν σε προηγούμενα μνημόνια από τις θέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και σε σχέση με όσα έως και πρόσφατα έλεγαν στους εκπροσώπους των εργαζομένων, μίλησαν πολλοί: «Υπάρχει ξεκάθαρα εμπαιγμός και κοροϊδία που ξεπερνά κάθε προηγούμενο» είπε ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών. Τα σκληρά συνθήματα που έλεγαν οι του ΣΥΡΙΖΑ για προηγούμενα μνημόνια επιτιθέμενοι στις κυβερνήσεις που τα προωθούσαν, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ. «Ολοκληρώνεται ένας ακόμα κύκλος βίαιων παρεμβάσεων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, το νομοσχέδιο. Τέτοια μέτρα δεν έχουν επιβληθεί ούτε σε ηττημένους πολέμων» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΓΣΒΕΕ.
Ιδιαιτέρως επικριτικοί για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τόσο τους ίδιους όσο και ευρύτερ την ελληνική κοινωνία, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι δικαστών και εισαγγελέων, του δικηγορικού συλλόγου, του πανελλήνιθου ιατρικού συλλόγου κ.ά., ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι πως η κυβέρνηση φαίνεται να κατάφερε το «ακατόρθωτο»: να συσπειρώσει εναντίον της τους πάντες – ακόμα και εκείνους που «θεωρητικά» τα συμφέροντά τους ενίοτε φαίνονται να βρίσκονται σε σύγκρουση: φαρμακευτικές βιομηχανίες και φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες σχολείων αλλά και εκπαιδευτικούς στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζομένους. Οπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση εκπροσώπου της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών: «Μεγάλη μερίδα συνταξιούχων οδηγείται σε εξαθλίωση» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, την έντονη διαμαρτυρία του για τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στα αναπηρικά επιδόματα, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία. Οπως προαναφέρθηκε, στη συνεδρίαση που άρχισε στις 10 πμ και ολοκληρώθηκε σχεδόν στις 2.30μμ, πολλοί υπουργοί ήταν απόντες. «Είναι απαράδεκτο να μην είναι παρόντες οι αρμόδιοι υπουργοί να ακούσουν τους φορείς», σχολίασε κάποια στιγμή ο κ. Ι. Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπεράταξη). «Οι υπουργοί παρακολουθούν τη συνεδρίαση» (ενν. προφανώς από την τηλεόραση), απάντησε πορρίπτοντας τη βουλευτική ένσταση η κυρία Καφαντάρη, πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Τα μέλη της κυβέρνησης έκαναν την εμφάνισή τους στην απογευματινή συνεδρίαση, όταν πλέον μόνο τα μέλη των Επιτροπών συζητούσαν επί των άρθρων. Μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης, μίλησαν επί των διατάξεων οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος, Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, Δικαιοσύνης Στ.Κοντονής, οι αναπληρωτές Υγείας Π.Πολάκης και Εργασίας Θεανώ Φωτίου.
Καθημερινή