Η κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει την επιβολή του φορολογικού τέλους 2% σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με δηλώσεις, αλλά και μηνύματα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στα κοινωνικά δίκτυα, το μέτρο που επέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, επανεξετάζεται.
Στο μεταξύ, σε κρίσιμο ζήτημα αναδεικνύεται και η αναδρομική ισχύς του μέτρου, που επιβάλλει την εφαρμογή του από 1ης Ιουλίου 2017. Στην πράξη, όπως υποστηρίζει ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) Γιάννης Βραδής, το μέτρο επιβάλλει αναδρομικά στις εισαγωγικές επιχειρήσεις φόρο 10 εκατ. ευρώ και επομένως δεν μπορούν να μετακυλίσουν την επιβάρυνση –εφόσον το ήθελαν– στους καταναλωτές. Επίσης, ο νομικός σύμβουλος του ΣΕΠΕ ανέφερε ότι το μέτρο δεν μπορεί να ισχύσει για όσους αγοράζουν τα προϊόντα αυτά ηλεκτρονικά μέσω eBay, Amazon κ.λπ.
Θα χρειασθούν 3 μήνες…
Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), θα επανεξεταστεί ο φόρος 2% για τα κινητά. Την απόφαση αυτή φέρεται ότι έλαβαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Το ΑΠΕ αναφέρει ακόμη ότι υπήρξαν διαφορετικές κυβερνητικές προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια σύνταξης της τροπολογίας. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η επανεξέταση του μέτρου θα απαιτήσει σχεδόν τρεις μήνες.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής ωστόσο, δεν αναμένεται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Ο ίδιος πρόκειται να αναδείξει το θέμα, εφόσον δεν λάβει τις διαβεβαιώσεις περί ανάκλησης. Σημειώνεται ότι το μέτρο επιβάλλει επιπρόσθετους ετήσιους φόρους της τάξης των 65 εκατ. ευρώ σε εισαγωγικές και επιχειρήσεις συναρμολόγησης smartphones και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ο υπουργός Ν. Παππάς χθες, σε tweet που ανήρτησε, αναφέρει ότι η επιβολή του τέλους του 2% σε tablets και κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες». Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις για το θέμα σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Πάντως, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο κ. Παππάς είναι ένας εκ των πέντε υπουργών που υπέγραψαν στις 11/5/2018 τη σχετική τροπολογία για την επιβολή του τέλους υπέρ των πνευματικών δημιουργών. «Και υπογράφει και διαφωνεί! Πότε επιτέλους θα έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να το καταργήσει!» σχολιάζει σκωπτικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Ενα ακόμα χαράτσι
Θέση για το θέμα έλαβε επισήμως και η Ν.Δ., μέσω της τομεάρχου Ψηφιακής Πολιτικής Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου. «Η κυβέρνηση αφού κατόρθωσε να διαλύσει, αντί να εξυγιάνει, τον συλλογικό φορέα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, για να καλύψει την ανικανότητά της, κάνει το μόνο που ξέρει: Βάζει ένα ακόμη χαράτσι στους Ελληνες, φορολογώντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα τάμπλετ και τα κινητά». H βουλευτής υποστηρίζει ακόμη ότι η Ν.Δ. «θα καταργήσει αυτόν τον άδικο φόρο που πλήττει βάναυσα τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους».