Στην ενοποίηση των Διευθύνσεων Εσωτερικών Υποθέσεων Αστυνομίας και Λιμενικού προχωρεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας παλαιότερα δημοσιεύματα της «Κ». Η σχετική τροπολογία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας. Προβλέπει την ενσωμάτωση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού στην αντίστοιχη της ΕΛ.ΑΣ. και την υπαγωγή της νέας, ενιαίας υπηρεσίας όχι στον Αρχηγό της Αστυνομίας, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε στις αρχές του 2017, όταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τίτλο «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας» συμπεριελήφθη άρθρο που προέβλεπε την ενοποίηση των «αδιάφθορων» του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Το σχέδιο νόμου τροποποιήθηκε περισσότερες από μία φορές και από την τελική του μορφή, αυτή που ετέθη σε διαβούλευση τη 14η Νοεμβρίου 2017, αφαιρέθηκε το «επίμαχο» άρθρο 48. Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργάνων του Λιμενικού κατά της ενοποίησης. «Δηλώνουμε αντίθετοι με τη συγχώνευση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Ναυτιλίας με τις Εσωτερικές Υποθέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με το επιχείρημα ότι έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερος και ποιοτικότερος έλεγχος των δραστηριοτήτων», επισήμαιναν σε υπόμνημά τους προς την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ).
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δημόσια ανακοίνωση της Ενωσης: «Για ποιον λόγο η πολιτική ηγεσία θέλει να απεμπολήσει μια ζωτικής σημασίας, για αξιακούς και επιχειρησιακούς λόγους, υπηρεσία; Μήπως θεωρείται πρόδρομος συνολικότερων εξελίξεων σε επίπεδο οργανωτικών δομών;» ρωτούσαν. Ενστάσεις είχαν διατυπωθεί και στην ΕΛ.ΑΣ., με το επιχείρημα ότι η υπαγωγή της υπηρεσίας που ασχολείται με τη δίωξη της διαφθοράς στο Δημόσιο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου συνιστά απώλεια της αυτονομίας της. Στην αιτιολογική έκθεση της νέας τροπολογίας επισημαίνεται ότι αυτή «αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της διοίκησης, της διαφάνειας και της εξοικονόμησης πόρων και μέσων για την εκπλήρωση της αποστολής της». Επισημαίνεται ακόμη ότι «δημιουργούνται θεσμικά και πρακτικά οι προϋποθέσεις οριζόντιων συντονισμένων δράσεων για τη σε βάθος διερεύνηση των υποθέσεων, ιδίως αυτών που η παραβατική συμπεριφορά δημοσίων λειτουργών εκτείνεται σε περισσότερα Σώματα και διαχέεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».