Eνώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων συζητήθηκε χθες η αίτηση γνωστής ξενοδοχειακής εταιρείας για παράταση της αναστολής λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης δυνάμει του άρθρου 14 παρ. 3 ν. 4469/2017.
Η ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία στρέφεται συγκεκριμένα κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του Ε.Φ.Κ.Α, του Δήμου Ρόδου, της ΔΕΗ και ενός ιδιώτη και ζητά να παραταθεί για χρονικό διάστημα επιπλέον 4 μηνών η αναστολή μέτρων και διαδικασίας, εκκρεμών ή μη αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητήθηκε εξωδικαστική ρύθμιση, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η εγγραφή προσημείωσης υποθήκης και η τροπή της προσημείωσης σε υποθήκη.
Επιπλέον αιτείται να παραταθεί η αναστολή για χρονικό διάστημα 4 μηνών κάθε διοικητικού μέτρου, το οποίο επιβάλλεται αυτοδικαίως ή με πράξη της διοίκησης ως συνέπεια της μη εξόφλησης υποχρεώσεων, των οποίων ζητείται η ρύθμιση και το οποίο συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
Χθες συζητήθηκε το αίτημα της εταιρείας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή μέχρι και την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεώς της με το ανωτέρω περιεχόμενο, ήτοι να ανασταλεί η αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος της καθώς και η λήψη εις βάρος της οποιουδήποτε καταδιωκτικού μέσου για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητήθηκε εξωδικαστική ρύθμιση μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεώς της.
Πιο συγκεκριμένα η ξενοδοχειακή εταιρεία με ηλεκτρονική αίτησή της προς την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την 19η Φεβρουαρίου 2019 ζήτησε την υπαγωγή της στις διατάξεις του Ν. 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Με την αίτησή της ζήτησε συγκεκριμένα την υπαγωγή στις διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου οφειλών της ύψους 5.836.165,90 ευρώ (κριτήριο που την εντάσσει στις μεγάλες επιχειρήσεις).
Επί της ανωτέρω αίτησής της ορίστηκε ως συντονίστρια μια δικηγόρος της Ρόδου και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, η οποία κατόπιν ελέγχου του φακέλου της υπόθεσης, εξέδωσε βεβαίωση πληρότητας της αίτησης υπαγωγής.
Η συντονίστρια απέστειλε πρόσκληση συμμετοχής στους πιστωτές, με συνέπεια την αυτοδίκαιη αναστολή λήψης μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας της εταιρείας, η οποία, κατά την ισχύουσα ρύθμιση, διαρκεί ενενήντα ημέρες και λήγει στις 19 Μαΐου 2019.
Σε συμμόρφωση της ανωτέρω πρόσκλησης συμμετοχής και κατόπιν παρατάσεων της σχετικής προθεσμίας από την Συντονίστρια, κατ’ αποδοχή συναφών αιτημάτων των πιστωτών, συνολικής διάρκειας μέχρι και την 12η Απριλίου 2019, το σύνολο των πιστωτών που υπήχθησαν στην αίτηση της εταιρείας, πλην της ΔΕΗ, δήλωσε με τον προσήκοντα τρόπο συμμετοχή στην ανοιχθείσα διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης, επιτευχθείσας μ’ αυτόν τον τρόπο της κατά νόμο, απαρτίας των συμμετεχόντων.
Οι πιστωτές προέβησαν σε οριστικοποίηση του ύψους των απαιτήσεων που διατηρούσαν εις βάρος της εταιρείας έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Πλην όμως ο υποχρεωτικός ορισμός εμπειρογνώμονα, η σύνταξη απ’ αυτόν και η υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης βιωσιμότητας και η ψήφιση του σχεδίου αναδιάρθρωσης από τους πιστωτές, ενέχουν πολυπλοκότητα και απαιτούν, κατά νόμο, χρόνους που σαφέστατα καθιστούν απολύτως απαραίτητη και αναγκαία την παράταση του χρόνου προστασίας της εταιρείας.