Ειδήσεις

Ελεύθερα σε κλειστούς χώρους όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο-Τα «προνόμια» που εξετάζει η κυβέρνηση

Μετά την εν εξελίξει σταδιακή άρση του lockdown, στο μέτωπο του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει την προσοχή του στην επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού και στην επανεκκίνηση του τουρισμού, η πορεία του οποίου θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη βαριά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Παράλληλα, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να γίνονται και οι πρώτες συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα». Για το πώς, δηλαδή, η θωράκιση της χώρας από τον κορωνοϊό θα προσλάβει μονιμότερο χαρακτήρα, ενόψει και του ερχόμενου φθινοπώρου, όταν οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούν και πάλι τη μετάδοση. «Κλειδί» στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασιστεί να αποτελέσουν συγκεκριμένα κίνητρα – προνόμια για τον ευρύτερο δυνατό εμβολιασμό των πολιτών, καθώς τα ποσοστά που φαίνεται ότι θα επιτευχθούν ανά ηλικιακή ομάδα κρίνονται ικανοποιητικά, αλλά επιδέχονται σίγουρα βελτίωση.

Οι όποιες αποφάσεις για θέσπιση κινήτρων δεν είναι ούτως ή άλλως δυνατόν να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή: όπως λέγεται, τόσο νομικά όσο και ηθικά θα ήταν ανεπίτρεπτο να γίνει διαβάθμιση των πολιτών με βάση το εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει καθολική προσφορά εμβολίων. Αρα, ο διαχωρισμός θα γίνει σε «ουδέτερο» χρόνο, δηλαδή μετά το τέλος του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις έως τώρα συζητήσεις, τα κίνητρα – προνόμια που συζητιούνται για τους εμβολιασμένους, που συμβάλλουν στη δημιουργία του τείχους ανοσίας και είναι δυσκολότερο να νοσήσουν, θα έχουν ως επίκεντρο την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, κεντρικός προσανατολισμός είναι όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού να εισέρχονται ελεύθερα με την απλή επίδειξή του σε εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφους, θέατρα, χώρους διασκέδασης καθώς και μέσα μεταφοράς, όπως τα αεροπλάνα και τα πλοία.

Οι υπόλοιποι, αντιθέτως, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό, rapid ή self test. Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη επιλογή εμπεριέχει συχνή ταλαιπωρία, αλλά και οικονομικό κόστος για τους πολίτες που θα την επιλέξουν, καθώς για λόγους ψυχαγωγίας τα τεστ δεν θα χορηγούνται δωρεάν από το κράτος, όπως γίνεται τώρα για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες ή για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, «δεν θα υπάρξουν ρητές απαγορεύσεις, καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει νομικά, αλλά η ζωή θα είναι πιο δύσκολη για όσους αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν παρότι θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια».

Παράλληλα, το φθινόπωρο θα έλθει στο προσκήνιο, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών. Μάλιστα, στους υγειονομικούς αναμένεται να προστεθεί μία ακόμη κατηγορία εργαζομένων, όσοι απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Με δεδομένο ότι νομικά δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να υποχρεωθούν να εμβολιαστούν, και στο συγκεκριμένο πεδίο αναζητούνται αντικίνητρα, που θα τους οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ετσι, εξετάζεται όσοι αρνούνται, είτε να τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, οπότε θα λαμβάνουν το ποσό των 535 ευρώ μηνιαίως, είτε να τους χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως ενόψει του φθινοπώρου η κυβέρνηση αναμένει να αποκτήσει σαφή εικόνα και για τρία ακόμη μέτωπα που θα επηρεάσουν τη στρατηγική της στη μάχη κατά του κορωνοϊού την επόμενη χρονιά:

• Πρώτον, τα αποτελέσματα των ερευνών για πιθανούς εμβολιασμούς σε ηλικίες κάτω των 18 ετών.

• Δεύτερον, να αποσαφηνιστεί μετά πόσους μήνες θα πρέπει να γίνουν τα επαναληπτικά εμβόλια ενόψει του νέου έτους.

• Τρίτον, εάν η νέα γενιά εμβολίων θα είναι απλούστερη, ώστε ο εμβολιασμός να είναι δυνατόν να γίνεται σε ιατρεία και φαρμακεία ή εάν και το 2022 θα πρέπει να αναπτυχθεί από τον κρατικό μηχανισμό μια επιχείρηση ανάλογη της «Ελευθερίας».

H φυσική ανοσία
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τον νέο κύκλο ανοιγμάτων που ανακοινώθηκαν και ουσιαστικά αίρουν πλήρως το αυστηρό lockdown των τελευταίων έξι μηνών, παρότι τα κρούσματα παραμένουν σε επίπεδα άνω των 2.000 ημερησίως. Oπως αναφέρεται, το τοπίο είναι σημαντικά διαφοροποιημένο προς το καλύτερο σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι. Ειδικότερα, έχει αρχίσει να αξιοποιείται το «όπλο» των εμβολιασμών, που θα αυξηθούν μάλιστα κατακόρυφα τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, μετά έναν και πλέον χρόνο πανδημίας, ένα μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει αποκτώντας φυσική ανοσία. Παράλληλα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζει και τάσεις αποσυμπίεσης. Τέλος, σε αντίθεση με πέρυσι, είναι διαθέσιμα περισσότερα διαγνωστικά εργαλεία, με τελευταία τα self tests.
Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου