Τοπικές Ειδήσεις

Δήμαρχος Λειψών – Το πρόσωπο του φετεινού καλοκαιριού

Ο Φώτης Μάγγος είναι 49 χρόνων και είναι δήμαρχος του νησιού από το 2014 και δημοτικός σύμβουλος από το 1999.

Γιος πρώην δημάρχου του νησιού, πατέρας τεσσάρων παιδιών, παλεύει για τον τόπο του στην πράξη και με όραμα.

Είναι μέλος διαφόρων εθελοντικών ομάδων με ενεργή συμμετοχή. Συμμετέχει σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνονται από ομάδες του νησιού (παίζει κιθάρα και τραγουδάει).

Είναι λάτρης της φύσης, της χειμερινής κολύμβησης,της μουσικής και του αθλητισμού.

Το σλόγκαν του νησιού στην επίσημη σελίδα του δήμου είναι ”Στάση ζωής”.

Η απόφαση του για ένα καλύτερο τουριστικό μέλλον συμβαδίζει αυτή τη στιγμή με των πιο σκεπτόμενων δημάρχων του πλανήτη, που αντιλαμβάνονται πως με τον τρόπο που πηγαίναμε μέχρι σήμερα η βιωσιμότητα ενός τόπου είναι περιορισμένοι.

Τον θεωρούμε το πρόσωπο-σύμβολο του φετινού καλοκαιριού.

Στην Ελλάδα με τις χιλιάδες ακτές -13.676 χιλιόμετρα- στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, οι ελεύθερες παραλίες ένα πλέον μεγάλο ζητούμενο.

Ξενοδοχεία και beach bars με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, επιχειρήσεις με καλοκαιρινά σπορ αλλά και άλλες κατασκευές, εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες ενώ σε πολλές εξ αυτών υπάρχουν εισιτήρια εισόδου πλέον αυτών που καλείται να πληρώσει ο πολίτης για την χρήση της ξαπλώστας και της ομπρέλας.

Η χώρα έχοντας στοχεύσει στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας εγκλωβίστηκε σε λανθασμένες πολιτικές όπως η μετατροπή πανέμορφων παραλιών σε μια τεράστια ξαπλώστρα μπροστά στο κύμα.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε χιλιάδες παραλίες. Εκτός από περίπου 40 παραλίες που βρίσκονται στους Λειψούς.

Ο Δήμαρχος του νησιού, Φώτης Μάγγος δεν ενέκρινε ποτέ την ισχύουσα πολιτική των άλλων παράκτιων και νησιωτικών δήμων και δεν νοίκιασε τις παραλίες του σε επιχειρηματίες για να απλώσουν ξαπλώστρες!

«Δεν το επιτρέψαμε ποτέ. Αν το είχαμε κάνει και ερχόμασταν μετά να το αλλάξουμε, θα είχαμε πόλεμο» είπε στην Parallaxi ο κ. Μάγγος.

Οι Λειψοί είναι μια συστάδα 30 νησιών εκ των οποίων οι 24 είναι νησίδες και οι 6 είναι βράχοι. Η Λείψω που είναι το κύριο νησί βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο και κατοικείται από περίπου 800 άτομα. Το καλοκαίρι όπως λέει ο κ. Μάγγος «μαζί με τους επισκέπτες γινόμαστε 2.500 άτομα».

Η πολιτική που ακολούθησε έναντι του τουριστικού προϊόντος που παρέχει το νησί δεν επέτρεψε την καταπάτηση των παραλιών του από τους επιχειρηματίες.

«Κατά καιρούς έχουν έρθει επιχειρηματίες οι οποίες διατηρούν καταλύματα πλησίον των παραλιών ζητώντας μας να τοποθετήσουν ξαπλώστρες, πληρώνοντας ένα τίμημα στο Δήμο μετά από παραχώρηση της έκτασης από την Κτηματική Υπηρεσία στο Δήμο. Εμείς επειδή θεωρούμε ότι το νησάκι είναι πολύ μικρό και δεν έχουμε τις τρομερά μεγάλες παραλίες έτσι ώστε να χωροθετήσουμε και ελεύθερους χώρους και τους άλλους για να μπουν ξαπλώστρες από επιχειρηματίες. Έτσι αποφασίσαμε οι παραλίες μας να είναι ελεύθερες» τόνισε.

Επιπλέον, η δημοτική αρχή θέλησε να προστατευθούν οι παράλιες από το πλαστικό «όπως είναι οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες» ενώ όπως σωστά επεσήμανε ο κ. Μάγγος ακόμα κι αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επισκέπτονται τακτικά τις παραλίες για έλεγχο «όταν ο επιχειρηματίας πάρει τη δουλειά μετά αρχίζει ο πόλεμος».

«Δυστυχώς δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευαισθησίες. Άρα ο καλύτερος τρόπος είναι να μην το επιτρέπουμε (σ.σ. ανάπτυξη καθισμάτων στις παραλίες από καταλύματα και beach bars). Εφόσον ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα, εμείς να καθορίζουμε την τύχη του τόπου μας» τόνισε προσθέτοντας ότι στις παραλίες οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν χρήση των δικών τους καθισμάτων και ομπρελών δεδομένου ότι θα τα πάρουν μαζί τους αποχωρώντας.

Ο κ. Μάγγος από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του προσπαθεί το νησί να κρατήσει την ποιότητα και την ομορφιά που μπορεί να δώσει στον επισκέπτη, αντιστεκόμενος στις επιχειρηματικές «σειρήνες» που έχουν εγκατασταθεί σε άλλα νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές όπου προς χάρη των ταμείων τους τελικά αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των περιοχών και διώχνουν τους επισκέπτες.

«Οι Λειψοί προσπαθούν να μην αντιγράφουν τα άλλα νησιά αλλά να κάνουν κάτι πρωτότυπο. Κι ένας τρόπος είναι να αντιστέκονται και να μην δίνουν όλες αυτές τις παροχές που είθισται να έχουν όλα τα νησιά» ανέφερε.

Πως αντιδρούν λοιπόν οι επαγγελματίες του τουρισμού στους Λειψούς και πως το χειρίστηκε η δημοτική αρχή;

«Αυτό είναι ένα ζήτημα. Εδώ και καιρό ήταν θέμα συζήτησης, δημιουργήθηκε μια ένταση αλλά στο τέλος κατάλαβαν και οι ίδιοι. Γιατί όταν ξεστόμιζαν παράπονα κατά του Δήμου οι ίδιοι οι τουρίστες τους έλεγαν ότι κάνουν λάθος κι ότι ο Δήμος έχει δίκιο. Αλλού έχουν χάσει το παιχνίδι ακριβώς επειδή πήγαν στο εύκολο χρήμα και πήγαν να εμπορευματοποιήσουν την παραλία. Αυτό δεν γίνεται σε ένα μικρό νησάκι, δηλαδή να εμπορευματοποιείς την παραλία. Κι έτσι άρχισαν να το καταλαβαίνουν. Εμείς θέλουμε να έχουμε τον δικό μας τρόπο, τις δικές μας υπηρεσίες και θέλουμε να είναι μοναδικές» είπε.

Η απόφαση του κ. Μάγγου έναντι των οικονομικών συμφερόντων δείχνει τη πεποίθηση και το σχέδιο του να κρατήσει ζωντανό και θελκτικό το νησί του, με την πλειονότητα των κατοίκων και των τουριστών να τον επιβραβεύουν. Μέχρι στιγμής δεν του τηλεφώνησε όπως μας είπε άλλος δήμαρχος προκειμένου να μάθει πως χειρίστηκε την όλη κατάσταση ωστόσο όπως λέει άν κάποιον δήμαρχος θέλει να ακολουθήσει παρόμοια πολιτική «θα τον συμβούλευα να το δοκιμάσει».

«Κάθε αλλαγή που βγάζει τον ντόπιο από την συνήθεια βρίσκει αντίδραση. Ο ντόπιος δεν το επεξεργάζεται πολύ. Αλλά όταν ο δήμαρχος το βλέπει πρέπει να τολμά» τόνισε.

Ο τολμών νικά λοιπόν και είναι ενδεικτικό ότι και πέρυσι οι Λειψοί έγιναν από νωρίς covid free νησί ελκύοντας ξένους – κυρίως Ιταλούς και Γάλλους- και Έλληνες τουρίστες.

Φέτος οι πληρότητες είναι υψηλές και μάλιστα από τον Ιούνιο. «Πάμε πολύ καλά η σεζόν θα αρχίσει νωρίς. Να σας πω ότι πολλοί φίλοι μου τηλεφωνούν να τους βοηθήσω γιατί δεν βρίσκουν δωμάτιο» κατέληξε ο Δήμαρχος Λειψών.

Πηγή parallaximag.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου