Για την 8η Μαΐου 2023 προσδιορίστηκε χθες από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, κατόπιν αιτήσεως για την επίσπευση της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό από τον κατηγορούμενο 36χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου, η εκδίκαση των εφέσεων κατά της αποφάσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου με την οποία κρίθηκε, με τον 53χρονο πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ Σταύρος», ένοχος κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.
Το πρωτόδικο δικαστήριο, όπως έγραψε η «δημοκρατική», τους έκρινε αθώους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και στους δύο κατηγορούμενους και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο και ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 53χρονο. Η ποινή του πρώτου δεν ανεστάλη.
Στην έφεσή του ο 36χρονος προέβαλε τρεις λόγους ακύρωσης της πρωτόδικης καταδικαστικής αποφάσεως.
Ισχυρίζεται ειδικότερα ότι υπήρξε θετική υπέρβαση εξουσίας του δικαστηρίου, το οποίο προχώρησε στη συζήτηση της υπόθεσης καίτοι η παραπομπή του σε δίκη δεν είχε καταστεί απολύτως αμετάκλητη.
Ως δεύτερο λόγο έφεσης ο 36χρονος ανέφερε ότι υπήρξε εσφαλμένη εκτίμηση των αποδείξεων και ισχυρίζεται ότι δεν συντρέχουν ούτε τα αντικειμενικά, ούτε τα υποκειμενικά στοιχεία της πράξης, για την οποία καταδικάστηκε.
Ως τρίτο λόγο έφεσης προβάλλει ότι υπήρξε απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. Ισχυρίζεται ότι η εισαγγελέας προσκόμισε στο δικαστήριο την από 25 Νοεμβρίου 2021 συμπληρωματική έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία αφορούσε στον έλεγχο 19 κατασχεθέντων πειστηρίων και συνοδευόταν από ψηφιακό δίσκο (CD).
Στον εν λόγω ψηφιακό δίσκο περιέχονται όλα τα ψηφιακά δεδομένα που ανακτήθηκαν από τα κατασχεθέντα πειστήρια και απετέλεσαν το αντικείμενο ελέγχου της πραγματογνωμοσύνης.
Υποστηρίζει ότι τα στοιχεία αυτά προσκομίσθηκαν για πρώτη φορά στο ακροατήριο και ήταν άγνωστα στον ίδιο και ζήτησε την διακοπή της δίκης για δεκαπέντε ημέρες, προκειμένου να λάβει αντίγραφά τους και γνώση του περιεχομένου τους.
Σημειώνεται ότι ο 53χρονος στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης αποδέχθηκε ότι κατέγραφε από το πλοίο όπου εργαζόταν τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις και ότι προωθούσε το υλικό στον συγκατηγορούμενό του.
Οπως είχε υποστηρίξει ο 53χρονος, ο 36χρονος του ζήτησε να του μεταφέρει τις πληροφορίες τηλεφωνικά και όχι με γραπτά μηνύματα για να μην αφήνει ίχνη των μεταδιδόμενων πληροφοριών. Για τον λόγο αυτό, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσε συχνά την εφαρμογή «whats up».
Αναφέρει μάλιστα ο 53χρονος ότι ο 36χρονος ήταν πολύ φορτικός και τον έπεισε τελικά να του μεταφέρει πληροφορίες που του ζητούσε, πράγμα που ισχυρίζεται ότι έπραξε μόνο δύο φορές μέσα στον μήνα Οκτώβριο. Ανέφερε ότι η τελευταία δια ζώσης συνάντηση με τον κατηγορούμενο ήταν στις 6 Νοεμβρίου 2020. Τότε του ζήτησε εκ νέου να συνομιλούν μέσω “whats up” και να σβήσει όλα τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει και που περιείχαν κυρίως ερωτήσεις για τις κινήσεις πολεμικών πλοίων στο Καστελλόριζο. Την επομένη του απέστειλε ένα πακέτο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.
Στο δικαστήριο επεδίωξε απολογούμενος να πείσει ότι δεν θυμάται και να ανασκευάσει όλα όσα είχε ισχυριστεί στην προδικασία.
Σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς του 36χρονου η Εισαγγελέας είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι στη συσκευή του κινητού του φαίνονται αποθηκευμένα αρχεία εικόνας μεταξύ των οποίων και τρεις φωτογραφίες πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, με λήψεις από 6.11.2020 και από υψομετρική διαφορά, ώστε να είναι εμφανής ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους πάνω σε αυτά. Το ό,τι καταγράφονται οι αριθμοί των πλοίων και οι θέσεις τους προκύπτει, όπως είχε τονίσει η Εισαγγελέας, από το γεγονός ότι ο 36χρονος σε μήνυμα που απέστειλε στον 53χρονο την 3/11/2020 και ώρα 07:55 ζητά πληροφορίες για την θέση του σκάφους Ρ32 με το εξής γραπτό κείμενο «Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;», ενώ ο 53χρονος του απάντησε την 08:20’μμ της ίδιας με το εξής κείμενο μηνύματος «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά».
Εν συνεχεία, ο 36χρονος χρησιμοποιώντας την συσκευή του κινητού τηλεφώνου του, περιηγείται στο διαδίκτυο τουλάχιστον από 09:48:27 μμ της 3.11.2020 στην επίσημη ιστοσελίδα του πολεμικού ναυτικού προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.
https://www.dimokratiki.gr/17-05-2022/prosdioristike-i-diki-se-deytero-vathmo-tis-polykrotis-ypothesis-kataskopeias/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.