Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού ευρωβουλευτή; Πώς αξιολογείται η ποιότητα του έργου του; Πώς κρίνονται και από ποιον; Πώς ξεχώρισε και διεκδικεί εκ νέου την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος; Παίρνει κανένας από τους ψηφοφόρους τη λίστα με το έργο τους στην Ευρωβουλή για να διαπιστώσει αν όντως συμμετέχουν ή περιφέρονται; Εξετάζει κανείς την αποτελεσματικότητα του έργου τους; Ποιος τους ελέγχει; Εύλογα ερωτήματα. Απάντηση υπάρχει, είναι απολύτως μετρήσιμη και καθόλου ενθαρρυντική. Ο BCW Influence Index έχει δημιουργήσει έναν δείκτη με βάση τον οποίο αξιολογούνται όλοι οι ευρωβουλευτές, λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτοβουλίες που παίρνουν, τη συμμετοχή τους στις εργασίες της ολομέλειας και στις επιτροπές, καθώς και τις ερωτήσεις που καταθέτουν και τις θέσεις που καταλαμβάνουν. Στο σύνολο της βαθμολογίας η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η από τις 27 θέσεις. Μετεξεταστέοι δηλαδή. Αν και οι κανόνες ισχύουν πάντα με εξαιρέσεις, στη «συγκομιδή» της πενταετίας κανένας Ελληνας ευρωβουλευτής δεν υπήρξε εισηγητής σε κρίσιμα νομοθετήματα, «η πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας είναι εξαιρετικά σημαντικό «εργαλείο», καθώς με αυτή «χτίζεις συμμαχίες». Οι θέσεις, άλλωστε, του Ευρωκοινοβουλίου συνδιαμορφώνονται όχι μόνο από τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, αλλά κυρίως μέσω διαπραγματεύσεων που γίνονται στο παρασκήνιο. Μετρημένοι στο δάχτυλο του ενός χεριού ήταν οι Ελληνες ευρωβουλευτές που ξεχώρισαν για τη γλωσσική ή την επικοινωνιακή τους δεινότητα (εντυπωσιακό!). Εν τέλει όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: την πολύ μικρή σημασία που δίνουμε στις ευρωεκλογές, οι οποίες στην Ελλάδα λειτουργούν αποκλειστικά ως άτυπη δημοσκόπηση για τα κόμματα. Επιλογές εντυπωσιασμού, και λαϊκής δημοφιλίας, άσχετες κατά κανόνα με την εμπειρία, τις δυνατότητες και τις ικανότητες των υποψηφίων, οι οποίες οδηγούν στο παραπάνω αποτέλεσμα. Ποιος μπορεί να το αλλάξει αυτό; Τα κόμματα αρχικά, τα οποία πρέπει να καταλάβουν ότι στην Ευρωβουλή δεν κάνουμε πασαρέλα ούτε τηλεοπτικό πάνελ. Αποφασίζονται πολύ σημαντικά πράγματα εκεί, τα οποία επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Οι ψηφοφόροι κατά δεύτερον. Δεν κοστίζει πολύ να ασχοληθείς λίγο με το ποιος είναι αυτός που θα πας να ψηφίσεις. Λίγο ψάξιμο θέλει. Εκτός αν δεν σε νοιάζει ποιος νομοθετεί για σένα. Περίπτωση κατά την οποία δεν μπορείς μετά και να παραπονείσαι.
https://www.dimokratiki.gr/17-05-2024/metexetastei/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.