Ανησυχία προκλήθηκε σε γονείς μικρών παιδιών μετά τα αυξημένα περιστατικά παρβοϊού σε παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης και έπειτα από το θάνατο ενός παιδιού 3,5 ετών. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, εξήγησε τι είναι ο ιός αυτός, ποια είναι τα συμπτώματα και ποιες είναι οι επιπλοκές. Πάντως, καθησύχασε ότι ο ιός δεν είναι καινούργιος και αποτελεί μία από τις 5 βασικές παιδικές ασθένειες.
«Είναι πονηρός ιός»
«Ο παρβοϊός δεν είναι ένας καινούργιος ιός, τον ξέρουμε πέρα πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια του έτους τον συναντούμε και αρρωσταίνουν αρκετά παιδιά απλά δεν καταλήγουν τόσο εύκολα για αυτό δεν υπάρχει δημοσιότητα. Αλλά είναι ένας πονηρός ιός διότι όσο καιρό έχει κολλήσει ένα παιδί και μετά από 7 – 10 μέρες να εμφανίσει το εξάνθημα στα μάγουλα, όπου θα υποψιαστεί ο παιδίατρος την αρρώστια, μεταδίδει τον ιό στο περιβάλλον του. Και ιδιαίτερα μπορεί να κολλήσει μια έγκυος η οποία άμα κολλήσει κινδυνεύει να αποβάλλει ή να πεθάνει το έμβρυο της ή να γεννηθεί το παιδί με προβλήματα» ανέφερε ο παιδίατρος.
Το σύμπτωμα που δείχνει νόσηση
Στη συνέχεια ερωτώμενος πως αναγνωρίζουμε αν το παιδί μας έχει νοσήσει από παρβοϊό. «Τις πρώτες 7-10 ημέρες εμφανίζονται συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, μύξες, βήχας και ίσως λίγος πυρετός. Μετά όμως εμφανίζεται ένα εξάνθημα στα μάγουλα του παιδιού λες και το έχουν σκαμπιλήσει και σιγά σιγά επεκτείνεται αυτό σε όλο το σώμα. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα σταματάει και το παιδί να μεταδίδει τον ιό» είπε και πρόσθεσε:
«Ο ιός αυτός συνήθως περνάει ελαφριά, όμως τον τελευταίους μήνες συνυπάρχουν και άλλοι ιοί μέσα σε ένα άρρωστο παιδί, όπως είναι εντεροϊοί και ρινοϊοί με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κατάσταση του παιδιού και να καταλήγει στο νοσοκομείο επειδή κάνει πνευμονίες και εκεί να διαπιστωθεί ότι έχει παρβοϊό. Εκείνο που φοβόμαστε είναι τις επιπλοκές που μπορεί να κάνει όπως τις μυοκαρδίτιδες και τις πνευμονίες.
Ο ιός υπάγεται στις 5 βασικές παιδικές ασθένειες (μαζί με την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα και την οστρακιά). Δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτον τον ιό αλλά παθαίνεις ανοσία για όλη σου την ζωή μετά».
ethnos.gr