Ειδήσεις

Τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Ευρωπαίους η Ελλάδα

Τέταρτη μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών κατατάσσεται η Ελλάδα σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, που εξετάζει τη διάθεση για τουρισμό μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου φέτος. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη μετά την Ισπανία στους προορισμούς που αναμένεται να έχουν φέτος τους περισσότερους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες και στην πρώτη θέση, μαζί με Πορτογαλία και Κροατία, των προορισμών που προσελκύουν φέτος τους περισσότερους νέους επισκέπτες.

Σύμφωνα με ευρεία κυλιόμενη έρευνα («Monitoring Sentiment for Intra-European Travel») της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές από τις οποίες αντλεί επισκέπτες η Ελλάδα, η πρόθεση των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν αναρριχήθηκε στο 75%. Είναι δηλαδή αυξημένη κατά 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μάλιστα, ενώ το 37% των ερωτηθέντων σκοπεύει να κάνει ένα μόνο ταξίδι, το 57% προετοιμάζεται για δύο ή περισσότερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Βεβαίως, οι προορισμοί στη Νότια Ευρώπη προτιμώνται από το 43% των ταξιδιωτών, με την Ιταλία και την Ισπανία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και τη Γαλλία και την Ελλάδα να ακολουθούν στην τρίτη και τέταρτη θέση. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια έρευνα πέρυσι η Ελλάδα βρισκόταν στην πέμπτη θέση. Αυτή η σειρά αντικατοπτρίζει την επιθυμία των Ευρωπαίων για ταξίδια Sun & Beach (20%) και City Breaks (16%), τα οποία αναδείχθηκαν οι πιο δημοφιλείς τύποι διακοπών για τους επόμενους μήνες.

Παρά την έντονη επιθυμία να ταξιδέψει, το 22% των Ευρωπαίων ανησυχεί για την κλιμάκωση των ταξιδιωτικών εξόδων και το 17% ανησυχεί για τα προσωπικά οικονομικά εν μέσω του τρέχοντος οικονομικού κλίματος. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, εντείνουν τις ανησυχίες, με το 12% και το 10% αντίστοιχα να εκφράζουν ανησυχία. Ενδεχόμενες διαταραχές στα αεροπορικά ταξίδια και στις επιλογές μεταφοράς (10%), ο συνωστισμός (9%) και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (8%) είναι άλλες σημαντικές πηγές ανησυχίας.

Παρά όμως τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τους οικονομικούς περιορισμούς, οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα όταν πρόκειται για ταξίδια αυτή τη θερινή περίοδο. Ο ενθουσιασμός για ταξίδια εμφανίζεται κοινός σε όλα τα δημογραφικά τμήματα άνω των 25 ετών, φθάνοντας έως και το 81% στους πιο ώριμους ταξιδιώτες (ηλικίας άνω των 55 ετών). Αυτή η αποφασιστικότητα, σε συνδυασμό με την επιθυμία εξασφάλισης διακοπών σε πιο ευνοϊκή τιμή, οδηγεί σε έγκαιρες κρατήσεις. Περίπου 52% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών (συμπεριλαμβανομένου του 56% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών) έχουν ήδη κλείσει πλήρως ή εν μέρει τα επερχόμενα ταξίδια τους.

Η πιο δημοφιλής διάρκεια ταξιδιού είναι τέσσερις έως έξι διανυκτερεύσεις, που προτιμάται από το 36% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν επτά με εννέα διανυκτερεύσεις (26%) και ακολουθούν οι περισσότερες από δέκα διανυκτερεύσεις (21%). Οι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί παρέμειναν σταθεροί σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, με το 42% των ερωτηθέντων να σχεδιάζει να ξοδέψει έως και 1.000 ευρώ ανά άτομο στο επόμενο ταξίδι του, καλύπτοντας τόσο τα έξοδα διαμονής όσο και τα έξοδα μεταφοράς.

Εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, ακραίων κλιματικών γεγονότων και οικονομικών αβεβαιοτήτων, η προτεραιότητα στην ασφάλεια έχει καταστεί πρωταρχικής σημασίας στη διαμόρφωση των αποφάσεων των ταξιδιωτών. Η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα κριτήριο κατά την επιλογή ενός προορισμού (16%), ακολουθούμενο από τον ευχάριστο καιρό (13%), τις ευκαιρίες και τις ελκυστικές προσφορές (11%), τις φιλικές τοπικές κοινότητες (9%) και το χαμηλότερο κόστος ζωής στον προορισμό (8%).

Ενα σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων ταξιδιωτών προετοιμάζεται για ενδοπεριφερειακά ταξίδια κατά τη διάρκεια Μαΐου – Ιουνίου (34%) και Ιουλίου – Αυγούστου (44%). Επιπλέον, το 17% σχεδιάζει να ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τα ταξίδια αναψυχής αυξάνονται, με το 74% να εκφράζει την επιθυμία να απολαύσει – ένα άλμα 5% σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου