Περικοπές 200 εκατ. ευρώ το χρόνο ζήτησε το ευρωπαϊκό «δίδυμο» των δανειστών και η ελληνική πλευρά όντως κατέβασε αντίστοιχη πρόταση. Ο Γιούνκερ όμως εμφανίζεται να το «αγνοεί». Τα δυο ενδεχόμενα, η θέση του ΔΝΤ και το περίεργο έγγραφο.
Εξαιρετικά περίεργες εμφανίζονται οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Γιούνκερ σε ότι αφορά την πρόταση των δανειστών στην Ελλάδα, ιδίως σε ότι αφορά το θέμα των περικοπών στις ελληνικές αμυντικές δαπάνες.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, αντί για αύξηση στον ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό πρότεινε άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων και την «μικρή» μείωση των αμυντικών δαπανών.
Πράγματι, όπως προκύπτει από δημοσίευμα των Financial Times, ένα τέτοιου είδους μέτρο έπεσε στο τραπέζι όχι από την πλευρά του ΔΝΤ (που γενικώς δεν «ανακατεύεται» με τις αμυντικές δαπάνες των χωρών που έχει σε πρόγραμμα, αλλά από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι FT μάλιστα παραθέτουν σχετικό πρωτογενές έγγραφο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ποσό 200 εκατ. ευρώ, για το 2016.
Αναφέρει το σχετικό έγγραφο: Στις συζητήσεις με τις αρχές, τόσο η Κομισιόν, όσο και η ΕΚΤ έχουν υποδείξει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση των στρατιωτικών δαπανών ενισχύοντας παράλληλα την αμυντική ικανότητα της χώρας. Θα πρέπει να είναι εφικτό να επιφέρει εξοικονόμηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το 2016 θέτοντας χαμηλότερα όρια στις δαπάνες του υπουργείου Αμυνας.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί προς ένα περισσότερο επαγγελματικό στρατό και να περιορίσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες. Η συντόμευση του χρόνου υποχρεωτικής θητείας, η βελτίωση της διαδικασίας αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού και η χρήση νέων μέσων πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί η εξοικονόμιση.
Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ των FT οι αμυντικές δαπάνες είναι ένα «πολύ ευαίσθητο» θέμα για κάθε χώρα, ενώ το έγγραφο σημειώνει ότι ο τρίτος εκ των θεσμών (ΔΝΤ) απαγορεύεται από τους κανόνες λειτουργίας του να απαιτήσει μείωση αμυντικών δαπανών ως μέρος ενός προγράμματος διάσωσης.
Το παράδοξο όμως είναι ότι στην τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές, που κατατέθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, υπάρχει πρόταση περικοπών ύψους ακριβώς … 200 εκατ. ευρώ!
Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση αναφέρει: Το υπουργείο Αμυνας θα παρουσιάσει μια μεγάλη γκάμα μέτρων η οποία θα παράξει εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση.
Μάλιστα παραθέτει και σχετικό πίνακα στον οποίο αναφέρονται τα μέτρα. Προβλέπει όφελος 100 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο στρατοπέδων (εκτιμώνται σε 20 μεγάλα και 30 μικρότερα), 50 εκατ. ευρώ από κατάργηση υλικού και 50 εκατ. ευρώ από λειτουργικά έξοδα.
Δεν γνωρίζει λοιπόν ο κ. Γιούνκερ την ελληνική πρόταση; Θεωρούν οι δανειστές ότι οι τρόποι περικοπής δεν είναι αρκετά «πειστικοί», καθώς στο κείμενο των FT αναφέρονται πολύ πιο δραστικά και μακροχρόνια μέτρα αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων;
Ή Μήπως το ποσό που αρχικά ζητήθηκε, κρίθηκε στη συνέχεια ανεπαρκές, αλλά η μείωση των αμυντικών δαπανών, παραμένει «κλειδί», ή ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη συμφωνίας;
Το δημοσίευμα επίσης, στέκεται και στην παρουσία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην κυβέρνηση και του Πάνου Καμμένου στο Υπουργείο Αμύνης, δεδομένα που κάνουν δυσκολότερα την περικοπή δαπανών από τον συγκεκριμένο τομέα.
Πηγή:www.reporter.gr
euro2day.gr