Κλεινοντας 18 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) διοργανώνει και εφέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops. H δουλειά που όλα αυτά τα χρόνια γίνεται στη Νίσυρο δεν είναι τόσο θορυβώδης γι’ αυτό και ουσιαστική. Περισσότεροι από 500 δημιουργοί και 350 σχέδια από όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ΜΙΚ και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των σχεδίων μπόρεσε να υλοποιηθεί, να προβληθεί στις αίθουσες και να συμμετάσχει σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ_ συχνά με βραβεία και διακρίσεις.
Τα στάδια της εφετινής διοργάνωσης έχουν ως εξής:
> Ο πρώτος κύκλος εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί στη Νίσυρο από την Τρίτη 23 Ιουνίου ως την Κυριακή 5 Ιουλίου.
> Τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει μια περίοδος διαδικτυακών συναντήσεων.
> Ενας δεύτερος κύκλος εργαστηριων θα γίνει στο Πυθαγόρειο Σάμου από τις 11 ως και τις 18 Οκτωβρίου.
> Η τελευταία περίοδος διαδικτυακών συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί τνο Δεκέμβριο.
Εφέτος και για τρίτη συνεχή χρονιά, το ΜΙΚ προσελκύει βραβευμένους κινηματογραφιστές, στο πλαίσιο ενός masterclass. Συνεπώς μετά τον Πολωνό Γέρζι Σκολιμόφσκι και τον Ρουμάνο Κριστιάν Μουντζίου, η Ελληνίδα σκηνοθέτρια Πέννυ Παναγιωτοπουλου («Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου», «September») θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες την εμπειρία της από το χώρο του κινηματογράφου, αλλά και από τα εργαστήρια του ΜΙΚ (η ίδια έχει πάρει μέρος αρκετές φορές).
Μια εφετινή πρωτιά του ΜΙΚ είναι η δυνατότητά της να δέχεται πλέον δημιουργούς πέρα από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Έχοντας λάβει αιτήσεις από 71 projects και 133 σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς, επέλεξε 66 κινηματογραφιστές με 30 σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους από 11 χώρες της ΕΕ και 6 χώρες εκτός ΕΕ. Σχέδια από την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, τη Σερβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιαστούν στη Νίσυρο.
Τέλος, θέλοντας, να διευρύνει τον ρόλο που καλείται να παίξει στην εγχώρια κινηματογραφική πραγματικότητα, το ΜΙΚ εγκαινιάζει εφέτος συνεργασίες με Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Νύχτες Πρεμιέρας, Syros IFF) και εικαστικούς φορείς (Στέρνα Residency), για να στηρίξει καθιερωμένες αλλά και ανερχόμενες δημιουργικές προσπάθειες.
Ανάμεσα στις ταινίες που υλοποιήθηκαν μετά τη Νίσυρο και διακρίθηκαν ανήκουν οι «Πουθενά στην Αφρική» της γερμανίδας Καρολίνε Λινκ (Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2003), «Hounded» της γερμανίδας Αντζελίνα Μακαρόνε (Χρυσή Λεοπάρδαλη 2006 στο φεστιβάλ του Λοκάρνο) «Edouart» της Αγγελικής Αντωνίου (Χρυσή Αντιγόνη 2007 στο φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ) και «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη που στο 67ο φεστιβάλ Βενετίας απέσπασε το Βραβείο Volpi γυναικείας ερμηνείας για την Αριάν Λαμπέντ.
το ΒΗΜΑ