Προτάσεις για εθνικό διάλογο στον τουρισμό, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στο συνέδριο Hospitality Forum & Awards.
Σύμφωνα με τον κ. Κόνσολα, σε δημόσιο διάλογο πρέπει να τεθούν τα εξής ζητήματα:
-ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο στη διαμονή, με ΦΠΑ που θα κυμαίνεται στα επίπεδα των ανταγωνιστών, δηλαδή από 8-10%.
-δημιουργία προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ για αναβάθμιση καταλυμάτων και ρευστότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις-Κίνητρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος-μετατροπή του επιδόματος ανεργίας ξενοδοχοϋπαλλήλων σε επίδομα απασχόλησης.
-αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στο πεδίο επαγγελματικής κατάρτισης-εντατικοποίηση των ελέγχων για εντοπισμό παράνομων καταλυμάτων και κώδικας ποιότητας και αξιολόγησης για κατάταξη της πιστοποίησης-ενίσχυση των υποδομών τεχνολογίας στην προβολή και υπηρεσιών με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης.
Η στήριξη της ελληνικής ξενοδοχίας οδηγεί στην στήριξη της ελληνικής ανάπτυξης, είπε ο κ. Κόνσολας.
Όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μεταναστών στα νησιά αναφέροντας οτι, κατά το προηγούμενο διάστημα, η Ένωση Ξενοδόχων Κω κατέγραψε μέσα σε 2 ημέρες ακυρώσεις 2.800 δωματίων στο νησί.
Αναδεικνύοντας τη σημασία των ξενοδοχείων στον ελληνικό τουρισμό, είπε οτι το 75% των τουριστικών εσόδων προέρχεται από αυτά, ενώ 240.000 θέσεις εργασίας απασχολούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας.
Η αυξηση της φορολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα το τουριστικό πακέτο της χώρας να σταματήσει να είναι ανταγωνιστικό, είπε, και θα επωφεληθουν οι ανταγωνιστιες χώρες. Αρνητικές επιπτώσεις θα έχει τόσο στα ελληνικά ξενοδοχεία όσο και της Αθήνας, τα οποία ενδέχεται να γυρίσουν στα επίπεδα προ 2009.
“Από 9.500 μονάδες στην Ελλάδα, οι 7.500 είναι οικογενειακές επιχειρήσεις μεχρι 50 κλινών. Αυτους θελουν να υπερφορολογήσουν”, είπε ο κ. Κόνσολας ενώ είπε οτι η φοροδιαφυγή στον κλάδο θεωρείται δυσφήμισή του, ενώ η περυσινή αύξηση των τουριστικών επιδόσεων στη χώρα προήλθαν από τη μείωση τιμών σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών.