Τουλάχιστον δύο μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις με δάνεια μεγαλύτερα των 30 εκ. ευρώ, που ελέγχουν οι εισαγγελικές αρχές. Όπως είναι γνωστό, στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών και των δικαστικών αρχών μπαίνουν όλα τα μεγάλα δάνεια που δόθηκαν στην επταετία και έχουν γίνει πλέον κόκκινα. Εισαγγελείς και ανακριτές θα προσπαθήσουν να βρουν την άκρη του νήματος σε υποθέσεις χρηματοδοτήσεων καθ’ υπέρβαση των τραπεζικών κανόνων και χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές που έχουν κινήσει το θέμα. Ακόμη, θα διερευνήσουν τυχόν ευθύνες τραπεζικών στελεχών που υπέγραψαν αυτά τα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος έχει ήδη συγκεντρώσει στοιχεία για τέτοιες υποθέσεις, που αφορούν μεγάλες χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, σε φυσικά πρόσωπα χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, σε εταιρείες με μικρό τζίρο και μηδαμινά κέρδη, σε προβληματικές επιχειρήσεις media, κ.λπ..
Όπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές του δικαστικού ρεπορτάζ, οι εισαγγελείς έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα από αυτά τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν από τους δανειολήπτες για προσωπικό πλουτισμό και εν συνεχεία έπαψαν να εξυπηρετούνται. Αναφέρονται μάλιστα περιπτώσεις ιδιοκτητών-μεγαλομετόχων εισηγμένων εταιρειών που πήραν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τα μετέτρεψαν σε κότερα, σπίτια στη Μύκονο, μετοχές στο Λονδίνο και προσωπικές συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις.
Δάνεια πολλών εκατομμυρίων δόθηκαν για αναχρηματοδότηση παλαιότερων που είχαν γίνει ήδη κόκκινα. Διαπιστώθηκαν μάλιστα τουλάχιστον επτά περιπτώσεις όπου τα νέα δάνεια (τα οποία δόθηκαν χωρίς διασφαλίσεις) ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα αναχρηματοδοτούμενα παλιά.
Εισαγγελέας προς τράπεζες: Εντός 5 ημερών…
Η έρευνα θα προχωρήσει προς διακρίβωση παρανομιών και υπερβάσεων των τραπεζικών κανόνων. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί θα διασταυρωθούν με αναλυτικά στοιχεία που θα υποχρεωθούν να δώσουν οι τράπεζες. Με επιστολή του προς τις τράπεζες ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Ιωάννης Δραγάτσης ζήτησε ήδη να του παραδώσουν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή αρχείο όλων των οφειλετών κόκκινων δανείων άνω των 30 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δανειοδοτήθηκαν από το 2009 και εντεύθεν. Ζητά επίσης να το δοθεί αναλυτική καταγραφή των ποσών που πλήρωσε μέχρι τώρα κάθε δανειολήπτης – πριν το δάνειο «κοκκινίσει» και μετά. Δίνοντας στην επιστολή του χαρακτήρα «τελεσιγράφου», ο εισαγγελέας ζητά να παραδοθούν αυτά τα στοιχεία «εντός 5 ημερών».