Από τις 8 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Ήδη πολλές επιχειρήσεις αναμένουν να επωφεληθούν από τη διαδικασία. Είναι όμως αμφίβολο εάν θα καταφέρει να ενταχθεί ένα σημαντικό ποσοστό. Η κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί μόνο εφόσον κάλυψε τα έξοδά της σε τουλάχιστον μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις, με θετικά καθαρά αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων!
Με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσο οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία μπορεί να έχει πολλά θετικά στοιχεία, τα κριτήρια που θέτει για την ένταξη των επιχειρήσεων, είναι όμως αποτρεπτικά, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
«Ο νέος νόμος, ρυθμίζει χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες. Είναι μια καινοτομία για την Ελλάδα, μια διαδικασία εκτός δικαστηρίων. Κάθονται όλοι σ’ ένα τραπέζι και συζητούν πώς θα σωθεί μια επιχείρηση. Αυτό γίνεται στη βάση μελέτης βιωσιμότητας με την οποία η επιχείρηση αποδεικνύει ότι είναι βιώσιμη και ρυθμίζονται τα χρέη της με στόχο να συνεχίσει να συνεισφέρει στην αγορά και να παρέχει εργασία.
Για να ενταχθεί επιχείρηση σε όλη αυτήν τη διαδικασία πρέπει να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη είναι πάνω από 20.000 ευρώ. Η διαδικασία διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας, που θα τεθεί σε λειτουργία στις 8 Αυγούστου. Πολλά σημεία είναι αυτοματοποιημένα προκειμένου να γίνονται οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συντεταγμένα.Βέβαια προϋπόθεση που πρέπει να πληροί κάποια επιχείρηση για να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι ότι θα πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έξοδα, αφαιρουμένων των εσόδων της, έχουν θετικό πρόσημο. Δεν ξέρω τελικά πόσες επιχειρήσεις πληρούν αυτό το κριτήριο και θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία, η οποία κατά τα άλλα έχει πολλά θετικά στοιχεία.
Με τη διαμεσολάβηση για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες αποφεύγονται σημαντικά έξοδα της δικαστικής διαδικασίας, οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι ελέγχουν τη διαδικασία, ενώ η όλη διαχείριση γίνεται με τρόπο που θα οδηγήσει σε λύση. Οι χρόνοι των διαδικασιών είναι σύντομοι και εξασφαλίζεται το απόρρητο», είπε ο κ. Μιχαήλ.
Μπορεί οι τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερους τζίρους σε σύγκριση με άλλες, η υψηλή φορολογία δυσκολεύει τη βιωσιμότητά τους. «Το επιχειρείν πλήττεται από την υπερφορολόγηση. Έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας χωρίς να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα βάρη. Όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις συγκεκριμένα, τα οφέλη είναι μηδαμινά λόγω της υπερφορολόγησης. Μπορεί οι τουριστικές επιχειρήσεις να ενταχθούν ευκολότερα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε σύγκριση με επιχειρήσεις άλλων κλάδων και πάλι όμως η βιωσιμότητά τους τίθεται εν κινδύνω εξαιτίας των βαρών που αντιμετωπίζουν», εξήγησε ο κ. Μιχαήλ.
https://www.dimokratiki.gr/17-06-2017/apotreptikes-proypothesis-gia-ton-exodikastiko-symvivasmo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.