Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προσέφυγε χθες ξενοδόχος του Φαληρακίου με αίτημα την λήψη προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού κώδικα.
Ο αιτών βρίσκεται αντιμέτωπος με άμεσο κίνδυνο απώλειας ταμειακής ρευστότητας και επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας του, χωρίς, ωστόσο, να έχει περιέλθει σε στάδιο παύσης πληρωμών.
Βρίσκεται, όπως αναφέρει, ήδη σε διαπραγματεύσεις με τον βασικό πιστωτή του, τουριστικό πράκτορα της Ελβετίας, με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης, στο πλαίσιο της προπτωχευτικής διαδικασίας της εξυγίανσης των άρθρων 31 επ. του νέου Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 4738/2020), ως ισχύει.
Επίσης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλους πιστωτές του, προς την επίτευξη του ίδιου σκοπού, ήτοι της συμφωνίας εξυγίανσης.
Η ευδοκίμηση των διαπραγματεύσεων αυτών, όπως διατείνεται, πιθανολογείται σφόδρα, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγγραφη συναίνεση του ως άνω βασικού πιστωτή του, που εκπροσωπεί ποσοστό άνω του 20% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του, και δη ποσοστό 22,79%.
Παράλληλα, αντιμετωπίζει άμεσα, πολλαπλό κίνδυνο επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας του, γεγονός που εάν επέλθει, αφενός θα ματαιώσει τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης, αφανίζοντας το ενδιαφέρον του βασικού πιστωτή του και αφετέρου, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευσή του, με άμεση συνέπεια την απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, αλλά και την πρόκληση σημαντικότατης βλάβης στα συμφέροντα όλων ανεξαιρέτως των πιστωτών του.
Οπως ισχυρίζεται είναι πολύ πιθανό, οι μη συναινούντες πιστωτές να επιλέξουν ως μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης, την κατάσχεση εις χείρας τρίτων των χρηματικών ποσών, που αποτελούν τα έσοδα του Ξενοδοχείου, ή ακόμα και την κατάσχεση των κινητών περιουσιακών του στοιχείων, ήτοι του εξοπλισμού του.
Επισημαίνει πως απασχολεί σήμερα, 12 υπαλλήλους, ενώ πρόκειται να προσλάβει και 11 εποχικούς.
Το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, και κυρίως η πανδημία του COVID-19, ανέτρεψαν πλήρως το σκηνικό στην αγορά εν γένει, δίχως να αφήσουν ανεπηρέαστο τον κλάδο των ξενοδοχειακών εκμεταλλεύσεων.
Σε πρώτη φάση, η αρνητική αυτή κατάσταση επιτάθηκε από τα γενικότερα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας για τη διαχείριση και ελάφρυνση του χρέους, ιδίως την περικοπή εισοδημάτων, την υπέρμετρη φορολόγηση, την επιβολή ΦΠΑ σε ακριτικά νησιά (όπως το νησί της Ρόδου), την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης σε συνδυασμό με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls) που οδήγησαν ραγδαία τόσο στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας όσο και στη μείωση εισροών κεφαλαίου.
Η «χαριστικη βολή», όπως τονίζει, προς τον ξενοδοχειακό κλάδο δόθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας και την πλήρη ανατροπή του οποιουδήποτε οικονομικού και λειτουργικού σχεδιασμού για την τουριστική περίοδο 2020 και έπειτα, με την προσωρινή υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχειακών μονάδων.
Το ξενοδοχείο του ανακαινιζόταν σταδιακά από το έτος 2012 έως το έτος 2019, κατά τα οποία έτη παράλληλα λειτουργούσε.
Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, ήταν αναμενόμενο το έτος 2020 να αποφέρει κατά πολύ μεγαλύτερα έσοδα, καθώς θα ήταν το πρώτο έτος, κατά το οποίο θα ήταν έτοιμο με τη νέα του μορφή από τη ριζική ανακαίνιση.
Αυτό αποτυπώθηκε στις προκρατήσεις, οι οποίες για το έτος 2020 ήταν ιδιαίτερα αυξημένες.
Τα έξοδα των ανακαινίσεων, που ελάμβαναν χώρα, κατά το χειμώνα του ενός έτους, αποπληρώνονταν, κατά ρητή συμφωνία εμού και των προμηθευτών, εντός του θέρους του επόμενου έτους από τα έσοδα του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα να μην έχει ληξιπρόθεσμες, μη εξυπηρετήσιμες οφειλές.
Ωστόσο, οι προμηθευτές/συνεργάτες, με τους οποίους συνεργάστηκε εντός του έτους 2019, δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν, με καταβολή των οφειλών τους, εντός του έτους 2020, λόγω των αιφνίδιων και ραγδαίων οικονομικών συνεπειών του covid-19.
Περαιτέρω, δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν οι οφειλές του προς τον συνεργαζόμενο τουριστικό πράκτορα.
Το σύνολο των οφειλών της ατομικής του επιχείρησης προς το σύνολο των πιστωτών της είναι 941.443,94 €.
Με την αίτησή του ζητά να διαταχθούν προληπτικά μέτρα, έως την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές του, ή σε κάθε περίπτωση για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 1 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 4738/2020).
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Κοντογεωργίου.