Ρεπορτάζ

Προσφυγή της ΔΕΥΑΡ κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ακύρωση προστίμου για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου θα εκδικαστεί την 30ή Ιουνίου 2022 η προσφυγή που άσκησε η ΔΕΥΑ Ρόδου για την ακύρωση προστίμου που της επέβαλε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν περιβαλλοντικού ελέγχου του ΚΕΠΠΕ κατά τη διάθεση αστικών/οικιακών λυμάτων μέσω του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων σε χείμαρρο που διέρχεται από τον οικισμό Αρχαγγέλου.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 11.000 ευρώ διότι παραβίασε ισχύουσες διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα:
Στο χείμαρρο (φυσικός υδάτινος αποδέκτης) που διέρχεται από τον οικισμό Αρχαγγέλου γίνεται επιφανειακή διάθεση ανεπεξέργαστων αστικών/οικιακών λυμάτων μέσω του δικτύου αποχέτευσης των όμβριων υδάτων της ΔΕΥΑ Ρόδου, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του χειμάρρου.
Άγνωστες ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων απορρίπτονται στο χείμαρρο μέσω του δικτύου αποχέτευσης όμβριων της ΔΕΥΑΡ. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και προκαλεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο χείμαρρο και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού ανεπεξέργαστα αστικά λύματα διατίθενται σε κεντρικό σημείο του οικισμού.
Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στην περιοχή από την πρώτη αυτοψία του ΚΕΠΠΕ το 2015 και επίσης δεν έχει κατασκευαστεί σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στον οικισμό.
Οι ως άνω παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής κατά την έννοια των ορισμών της παρ. 4 του αρθ. 2 του Ν. 1650/86., και επισύρουν διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 30 του Ν. 1650/86.
Η ΔΕΥΑ Ρόδου διατείνεται στην προσφυγή της ότι συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 82/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, η οποία δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 786/9-5-2011 ΦΕΚ και προήλθε από την συγχώνευση των έξι υφιστάμενων στο νησί της Ρόδου Δ.Ε.Υ.Α., και στη συνέχεια η εδαφική της αρμοδιότητα επεκτάθηκε σε όλο το νησί της Ρόδου.
Κατά τον έλεγχο του ΚΕΠΠΕ διαπιστώθηκε η ύπαρξη «αγωγού» μέσω του οποίου διατίθενται οικιακά/αστικά λύματα, ο οποίος κατασκευάστηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια από τον πρώην Δήμο Αρχαγγέλου. Για την κατασκευή του η ΔΕΥΑΡ δεν έχει κανένα στοιχείο.
Τονίζει ακόμη ότι είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανατολική πλευρά του νησιού και ειδικότερα οι δημοτικές κοινότητες Αρχαγγέλου και Αφάντου, είναι η ανυπαρξία βιολογικού καθαρισμού και η σύνδεσή τους στον κεντρικό αγωγό που θα διοχέτευε τα λύματα των περιοχών αυτών προς τον κεντρικό βιολογικό καθαρισμό που βρίσκεται στη περιοχή «Βόδι» της δημοτικής ενότητας Ρόδου.
Το συγκεκριμένο έργο από το 2011 που συστάθηκε η ΔΕΥΑΡ, γίνονται μεγάλες προσπάθειες να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα και να κατασκευαστεί, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 32.000.000 € περίπου.
Λόγω της έλλειψης βιολογικού καθαρισμού στην ανωτέρω περιοχή, πολλοί κάτοικοι πιθανολογείται ότι δεν έχουν στεγανούς βόθρους, με αποτέλεσμα οικιακά λύματα να διοχετεύονται σε άλλους χώρους. Διατείνεται εξάλλου ότι ο «αγωγός» που αναφέρεται στην έκθεση του κλιμακίου ελέγχου περιβάλλοντος, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βρίσκεται εντός χειμάρρου, και οι επεμβάσεις επ’ αυτών, καθώς και η εποπτεία τους, ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όχι της ΔΕΥΑΡ.
Επισημαίνει δε ότι η ΔΕΥΑΡ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της προέβη σε όλες τις κατά νόμο απαιτούμενες ενέργειες και πρέπει να απαλλαγεί από την επιβολή οποιοσδήποτε διοικητικής κύρωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου