Σε νομικές ενέργειες προχωρά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής των χρεώσεων της ενέργειας στους λογαριασμούς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που έχουν δημιουργήσει μείζονα θέματα με τις υπέρογκες χρεώσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το διοικητικό συμβούλιο του ΞΕΕ αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση να αναθέσει σε εξειδικευμένο νομικό συνεργάτη τη διερεύνηση της νομικής αντιμετώπισης της καταχρηστικής ρήτρας αναπροσαρμογής στις συμβάσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και της επιστροφής των ποσών που καταβλήθηκαν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παράνομα.
Μάλιστα προς τούτο, και με την επιστημονική στήριξη του ΙΤΕΠ έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή για τα αναγκαία πραγματικά στοιχεία μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο έχει σταλεί σε όλα τα ξενοδοχεία.
Επιπροσθέτως για την υπόθεση αυτή το ΞΕΕ συνεργάζεται με τον κ. Γεώργιο Μεντή, αναπληρωτή καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο οποίος μάλιστα σε συνεργασία με τον δικηγόρο Αθηνών ΜΔΕ Αστικού Δικαίου (ΕΚΠΑ)/Ενέργειας (ΠΑΠΕΙ) κ. Καλογεράκη Γεώργιο, έχει συντάξει γνωμοδότηση για το θέμα της ρήτρας στους λογαριασμούς των καταναλωτών για λογαριασμό της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Μάλιστα όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση η ένταξη της ρήτρας σε λειτουργούσες συμβάσεις προμήθειας είναι παράνομη.
«Από την ανάλυση του οικείου νομικού πλαισίου, προκύπτει ότι η ένταξη της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμήματος σε λειτουργούσες συμβάσεις προμήθειας Η/Ε με καταναλωτές έγινε κατά παράνομο τρόπο, αφού έλαβε χώρα μονομερώς από τον προμηθευτή (δίχως την συναίνεση του πελάτη), κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα, οι καταναλωτές μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς και να προσβάλλουν επιτυχώς την εν λόγω ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14-6-2022 ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής του Αρείου Πάγου η αίτηση της ΔΕΗ για την εισαγωγή των εκκρεμών συλλογικών αγωγών των Ενώσεων Καταναλωτών και λοιπών φορέων που σχετίζονται με την νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20Α ΚΠολΔ για την πιλοτική δίκη. Οι καταναλωτικές ενώσεις αντιτάχθηκαν σθεναρά στο αίτημα αυτό υποστηρίζοντας την αυτοτέλεια και την ειδικότερη πρόβλεψη της συλλογικής αγωγής του ν. 2251/94 εν σχέσει με την πιλοτική καθώς και την ενωσιακή νομοθεσία που επιβάλλει την εφαρμογή του ενδίκου βοηθήματος της συλλογικής αγωγής ως μοναδικού μέσου προστασίας των καταναλωτών.
Οι καταναλωτικές ενώσεις εκπροσωπήθηκαν με την Πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ, κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, τον Πρόεδρο του ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ, κ. Γιώργο Λεχουρίτη και με τους νομικούς τους συμβούλους, Δημήτρη Σπυράκο, Ιάκωβο Βενιέρη, Βίκτωρα Τσιαφούτη (ΕΚΠΟΙΖΩ), Μάριο Μαρινάκο, Αλέξη Αλεξόπουλο και Γιώργο Καλτσά (ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ).
Ενώπιον της Επιτροπής παρενέβη, κατ´ άρθρον 90 παρ.ζ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός, η Σύμβουλος του ΔΣΑ Χριστίνα Τσαγκλή και οι νομικοί παραστάτες Γιώργος Μεντής και Δημήτρης Βασιλείου.
Σύμφωνα με την θέση που υποστήριξε και τεκμηρίωσε ο ΔΣΑ, πέραν της αντισυνταγματικότητας της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης πρότεινε επίσης την έλλειψη της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 20Α ΚΠολ.Δ , καθώς επίσης ότι μία τέτοια τυχόν απόφαση της Επιτροπής θα οδηγήσει το Ανώτατο Ακυρωτικό να αχθεί σε ουσιαστική κρισιολόγηση πραγματικών περιστατικών.
Πηγή money-tourism.gr