Νησιωτικές περιοχές «δύο ταχυτήτων» είναι τα Δωδεκάνησα, σε σύγκριση με τις Κυκλάδες, καθώς από τη μία πλευρά η Σύμη, η Τήλος, η Ρόδος, η Λέρος, είναι επιφορτισμένες να βρίσκουν συνεχώς λύσεις για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ενώ την ίδια στιγμή η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος και η Νάξος, φιγουράρουν στον εθνικό και διεθνή Τύπο, ως κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και ο τρόπος αντιμετώπισής του από την ελληνική πολιτεία, έχει αρχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο τοπικό τουριστικό προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα, ένα πρακτορείο από την Τουρκία, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδρομές του προς τη Σύμη.
Η αιτία της ακύρωσης είναι εξωφρενική: Ακυρώθηκε διότι οι λιγοστοί αστυνομικοί υπάλληλοι του νησιού ήταν επιφορτισμένοι να ετοιμάζουν τα χαρτιά των λαθρομεταναστών (για απέλαση) και δεν είχαν δυνατότητα να εξετάσουν τα χαρτιά εισόδου των τουριστών από την Τουρκία!
Εχει υπολογιστεί ότι η Σύμη φέτος θα χάσει τουλάχιστον 6.000 επισκέπτες εξαιτίας της αδυναμίας να γίνει έγκαιρη γραφειοκρατική διεκπεραίωση όλων των εγγράφων για λαθρομετανάστες και τουρίστες. Ιδιο πρόβλημα υπάρχει και σε όλα τα αστυνομικά τμήματα και σταθμούς της Δωδεκανήσου, η οποία έχει αφεθεί μόνη της να λύσει το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Ενώ στη Ρόδο, στη Σύμη και στην Τήλο, οι τοπικές αρχές αναζητούν λύσεις για τους λαθρομετανάστες, την ίδια στιγμή σε Μύκονο και Σαντορίνη οι τοπικές αρχές συντονίζουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να φέρουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες στα νησιά τους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έληξε η μεγάλη καμπάνια, που συντόνισαν οι δημοτικές αρχές της Μυκόνου και της Σαντορίνης, με σκοπό την προβολή τους στην τουρκική, τουριστική αγορά. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να γίνουν διθυραμβικά δημοσιεύματα για τα δυο νησιά στις πιο μεγάλες εφημερίδες της Τουρκίας.
Οι μεγάλες εφημερίδες «Μιλιέτ», «Χουριέτ», «Ντουνιά», «Χαμπέρ Τουρκ Μαγκαζίν» κ.ά. αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ με κολακευτικά σχόλια για το τοπίο, τους ανθρώπους και την ποικιλία των ενδιαφερόντων, από τη διασκέδαση, έως και την ηρεμία, που προσφέρουν η Μύκονος και η Σαντορίνη στους επισκέπτες τους.
Σημειώνεται ότι οι δύο τουρκικές αεροπορικές εταιρίες έχουν σχεδόν καθημερινές απευθείας πτήσεις προς τη Μύκονο, οι οποίες φέτος καλύπτονται μάλιστα με μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη.
Η Πάρος και η Νάξος βρίσκονται συνεχώς στις πρώτες σελίδες όλων των περιοδικών του ελληνικού Τύπου και προβάλλονται ως τα νέα «must» της διασκέδασης. Με τον τρόπο αυτό έχουν κερδίσει χιλιάδες νέους επισκέπτες, κυρίως Ελληνες.
Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, παρότι συνιστούν ακριβώς την ίδια περιφέρεια, έχουν σήμερα εντελώς διαφορετικά δεδομένα ανάπτυξης. Η Δωδεκάνησος μένει συνεχώς δεύτερη και εάν αυτή η κατάσταση δεν ανατραπεί, τότε στα σίγουρα θα έρθει μια στιγμή στο μέλλον, όπου τα νησιά μας στο Αρχιπέλαγος θα υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν τους λαθρομετανάστες (μέσα από τα κέντρα προσωρινής παραμονής) και τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου θα χαίρουν τα προνόμια της παγκόσμιας αναγνώρισης.