Tρεις στους τέσσερις μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο, ένας στους τρεις δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και τέσσερις στους δέκα φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Ανησυχητική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, που έχει οδηγήσει σε μείωση των δαπανών διαβίωσης, καταγράφει η έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ)που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO.
Οι μισθωτοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμα και για την κάλυψη βασικών αναγκών.
Ο ένας στους δύο μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα, ενώ 22% χρειάστηκαν να δανειστούν.
Η μείωση δαπανών εμφανίζεται μεγαλύτερη για τους μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης, με εισόδημα από 800 έως 1001 ευρώ, ηλικίας 35- 44 ετών και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Για το 82% των μισθωτών, η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.
Διακοπές μόνο για λίγους μισθωτούς
Το 22% των μισθωτών έχασε τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές μέσα σε έναν χρόνο. Φέτος το καλοκαίρι θα πάει διακοπές μόνο το 38% των μισθωτών. Για το 24% από αυτούς, οι διακοπές θα είναι μικρότερες και για το 59% ίσες με εκείνες του περασμένου καλοκαιριού. Περισσότεροι από τους μισούς θα κάνουν διακοπές σε δικό τους ή συγγενικό σπίτι, αφού από το σύνολο των μισθωτών μόνο 18% μπορούν να διαθέσουν χρήματα για τη διαμονή τους κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Συγκριτικά, λιγότερο θα πάνε διακοπές γυναίκες, μισθωτοί άνω των 55 ετών, όσοι κατοικούν στην περιφέρεια, όσοι έχουν κατώτερη και μέση μόρφωση, εισόδημα έως 800 ευρώ το μήνα και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1100 μισθωτών, από τις 3, έως τις 11/7/2014, αποτυπώνει τις τάσεις κατανάλωσης των μισθωτών στην Ελλάδα, των κριτηρίων που την ορίζουν, τη διαχρονική τους εξέλιξη και ειδικά τα χαρακτηριστικά της κατανάλωσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ