Ειδήσεις

Merkel: Παράνομο το “κούρεμα” χρέους στην ευρωζώνη

Η Ευρώπη βίωσε κάποιες από τις πιο δραματικές ημέρες, δήλωσε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου η καγκελάριος Angela Merkel ενόψει της ψηφοφορίας για την έγκριση του τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.
Το ενιαίο νόμισμα είναι το σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας, σημείωσε η κα Merkel υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τεράστιες προσπάθειες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη ώστε να αποφευχθεί μια έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
“Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη… Η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά η Ευρώπη – και μάλιστα όλοι στην Ευρώπη”, επανέλαβε η κυρία Merkel , αλλά διευκρίνισε ότι τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα αποτελούν κίνηση αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου, ενώ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες. “Η Ευρώπη χρειάζεται την ικανότητα των συμβιβασμών”, τόνισε, αλλά για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει “κούρεμα” χρέους εντός Ευρωζώνης.
Η ίδια τόνισε πως “η απόφαση για την διάσωση της Ελλάδας είναι απόφαση για ισχυρό ευρώ”, προσθέτοντας πως “η εναλλακτική της ελληνικής διάσωσης είναι το χάος”. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως η Γερμανία θα διασφαλίσει ισχυρή εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων του ελληνικού προγράμματος. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων, δήλωσε και ανέφερε ότι “η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη”, αλλά η αξιοπιστία χάθηκε. Ανέφερε δε ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών της Αθήνας των τελευταίων μηνών ήταν “συντρίμμια”.
Αναφερόμενη στο μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού προβλήματος – το χρέος – επανέλαβε πως εντός του ευρωσυστήματος δεν είναι εφικτό το κούρεμά του. “Η διαγραφή χρέους θα ήταν παράνομη στην ευρωζώνη”, είπε. “Μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας δικαίου και δεν θα το επιτρέψουμε”, δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι είχαμε τρεις επιλογές: να αλλάξουμε τους κανόνες, να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη ή να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύση.
Όσον αφορά το σχέδιο Schaeuble για προσωρινό Grexit, εξήγησε πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει λόγω της αντίθεσης της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών της ευρωζώνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου