Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Ο κ. Νίκος Χουντής, ήταν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009 ως το 2014. Στις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν πάλι υποψήφιος και βγήκε δεύτερος επιλαχών, λαμβάνοντας 133.307 σταυρούς προτίμησης. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Διαφώνησε με το τρίτο μνημόνιο και παραιτήθηκε από το αξίωμα αυτό στις 13 Ιουλίου του 2015. Τη θέση του κατέλαβε η Σία Αναγνωστοπούλου. Την ίδια ημέρα παραιτήθηκε και από βουλευτής και έγινε ευρωβουλευτής, καθώς παραιτήθηκε ο Μανώλης Γλέζος. Την έδρα του στη Βουλή κατέλαβε ο Γιώργος Κυρίτσης. Τον Αύγουστο του 2015 προσχώρησε στην Λαϊκή Ενότητα.
Σήμερα, μιλάει στην «δ» σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχει κυριαρχήσει να είσαι ό,τι δηλώσεις. Εμείς στην Αριστερά, όμως, πιστεύουμε ότι είσαι ό,τι πράττεις….»
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Χουντή, να ξεκινήσουμε από τα πρόσφατα γεγονότα με το δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία και τις εκλογές στην Ισπανία. Μήπως κάποιοι αισθάνονται πλέον άβολα απέναντι σε αυτό που αναφέρεται ως ‘ευρωπαϊκή ιδέα’; Τι περιμένει η Ευρώπη από αυτά τα αποτελέσματα;
Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει κυριαρχήσει ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό-οικονομικό και γεωστρατηγικό σχέδιο, που παίρνει τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της. Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην επιβολή θεσμικών διαδικασιών και πολιτικών που στόχο έχουν την απελευθέρωση των αγορών προς όφελος του κεφαλαίου, τη συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων, τη συρρίκνωση του Κράτους, μέσω των χαμηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της ευρωατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή. Το σχέδιο αυτό, ειδικά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 και την μετεξέλιξή της σε κρίση χρέους, έχει φέρει την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τους επιστήμονες, τους μικρούς παραγωγούς και τους αγρότες, σε μια συνεχώς επιδεινούμενη κοινωνική θέση. Για αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πολιτικές της, δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη αποστροφή στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αφού όχι μόνο δεν έχει προσφέρει στους ευρωπαίους πολίτες έναν χώρο ευημερίας, κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και ασφάλειας, αλλά αποτελεί παράγοντα διαιώνισης των πολύπλοκων κρίσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος.
• Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Ελλάδα τι εξυπηρετεί τελικά; Μπορεί να λύσει προβλήματα κατά την άποψή σας;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ξέφυγε από την πάγια τακτική των συστημικών κομμάτων που μας κυβέρνησαν 40 χρόνια τώρα. Τακτική που επιτάσσει εκλογικά μαγειρέματα ανάλογα με τα μικροπολιτικά συμφέροντα κάθε κόμματος. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα είναι μια μορφή ενισχυμένης αναλογικής και όχι απλής αναλογικής, αφού διατηρείται το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Όποιος από την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι φέρνει την απλή αναλογική κοροϊδεύει για άλλη μια φορά. Για τη Λαϊκή Ενότητα το εκλογικό σύστημα αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος και μόνο η απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς προφανώς όριο εισόδου, μπορεί να εγγυηθεί την ισότητα της ψήφου. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας δεν πιστεύω ότι ο νέος εκλογικός νόμος, με τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, θα επιτρέψει πολιτικές λύσεις στα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας, αφού οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν βαφτιστεί στο όνομα του Μνημονίου.
• Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό; Κάποιοι εκφράζουν ανησυχία ότι ανοίγει την «πόρτα» σε «δυαρχία» ή μελλοντική Προεδρική Δημοκρατία.
Είναι αυτονόητο ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, συνεπάγεται και την αναβάθμιση του ρόλου του στα πολιτειακά πράγματα της Ελλάδας, και κατ’ επέκταση, σε αλλοίωση του χαρακτήρα της Τρίτης Ελληνικής Προεδρευομένης Δημοκρατίας. Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτεύματος στην κατεύθυνση πιο αυταρχικών πολιτικών σχημάτων, όπως το Προεδρικό, αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ισχυρίζονται ότι η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του ΠτΔ είναι απλά τυπική. Στο επίδικο, όμως, η θέση της Λαϊκής Ενότητας βρίσκεται στον αντίποδα όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το ρόλο του ΠτΔ. Εμείς αγωνιζόμαστε για νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής των πολιτών, για περισσότερη δημοκρατία στη λήψη νομοθετικών και εκτελεστικών αποφάσεων, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αγωνιζόμαστε για το δεσμευτικό χαρακτήρα δημοψηφισμάτων, ώστε να αποτρέπονται πολιτικά πραξικοπήματα, σαν και αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο καλοκαίρι, πετώντας στον κάλαθο τον αχρήστων τη βούληση του ελληνικού λαού.
• Παρά την συμφωνία με την γείτονα Τουρκία, το μεταναστευτικό παραμένει μία αιμορραγούσα πληγή. Πώς κρίνετε τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης;
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν «χειρισμοί ελληνικής κυβέρνησης». Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, όπως και στα θέματα της οικονομίας, έτσι και στο ζήτημα του μεταναστευτικού, κάνει ό,τι του πει η κ. Μέρκελ και τα ευρωπαϊκά όργανα, αδιαφορώντας για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, από τη μια θέλουν να ικανοποιούν τις πολεμικές τους βιομηχανίες και να εδραιώνουν μια, ιμπεριαλιστικού τύπου, παρουσία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, και από την άλλη, χτίζουν «προστατευτικά τείχη» απέναντι στις επιπτώσεις των πολιτικών και στρατιωτικών τους παρεμβάσεων στη Συρία, σήμερα, τη Λιβύη χτες κοκ. Σε αυτό το σκηνικό, οι ισχυροί της Ευρώπης, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, επιφυλάσσουν για τη χώρα μας το ρόλο της «αποθήκης ψυχών», ενώ η έντονη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα ακόμα πεδίο γεωστρατηγικών αντιπαραθέσεων.
• Πώς βλέπετε τον Σύριζα σήμερα; Εκφράζει την Αριστερά; Περιμένατε ποτέ ότι θα εξελισσόταν σε ένα αμιγώς μνημονιακό κόμμα που ψηφίζει τα πλέον αντιλαϊκά μέτρα κατά του ελληνικού λαού;
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχει κυριαρχήσει να είσαι ό,τι δηλώσεις. Εμείς στην Αριστερά, όμως, πιστεύουμε ότι είσαι ό,τι πράττεις. Έτσι για τους χιλιάδες αγωνιστές και φίλους της Αριστεράς που είναι ακόμα εγκλωβισμένοι ως ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στον αντίποδα της Αριστεράς. Δεν είναι Αριστερά τα πολιτικά πραξικοπήματα και η ουσιαστική ακύρωση δημοψηφισμάτων. Δεν είναι Αριστερά να παραδίδεις τη λαϊκή κυριαρχία και τα κλειδιά των Υπουργείων στην Τρόικα και τους δανειστές.
Δεν είναι Αριστερά να σου ζητούν να παρέμβεις στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, όπως στην περίπτωση των μελών της Τρόικα στο ΤΑΙΠΕΔ που διώκονται ποινικά και εσύ να υποκύπτεις. Δεν είναι, τέλος, σε καμία περίπτωση Αριστερά να ιδιωτικοποιείς το δημόσιο πλούτο της πατρίδας σου, αντί να τον αξιοποιήσεις για την οικονομική αναγέννηση της οικονομίας σου, να κόβεις συντάξεις και να περιορίζεις δικαιώματα εργαζομένων, αντί να ενισχύεις την ενεργό ζήτηση σε μια περίοδο ύφεσης.
Η Λαϊκή Ενότητα, ως ένα σύγχρονο πολιτικό μέτωπο της Αριστεράς, σκοπεύει να αποτελέσει τον εναλλακτικό δρόμο, όχι μόνο για τα εκατομμύρια των αριστερών στην Ελλάδα, που ζουν ακόμα το δικό τους πολιτικό και κοινωνικό σοκ, αλλά για ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, που συνειδητοποιούν ότι η συνέχιση των ίδιων πολιτικών της λιτότητας και της υποταγής, μόνο καταστροφές μπορεί να φέρει.
• Εκτιμάτε πως μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει να βγει από την κρίση και τα μνημόνια μέσα σε ένα τόσο ‘εχθρικό’ περιβάλλον όπως η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ; Με άλλα λόγια, μπορούμε να είμαστε… εκτός Ευρωζώνης;
Εκτιμώ πως η Ελλάδα για να διορθώσει τη μεγάλη καταστροφή που επέφερε η εφαρμογή του Μνημονίου, θα πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα διαφορετικό, φιλολαϊκό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης. Βασικά του σημεία θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, η παραγωγική ανασυγκρότηση με τη στροφή της παραγωγής σε, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, βιώσιμους κλάδους, καθώς επίσης, η αύξηση της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η τεράστια ανεργία. Μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μπορεί η ελληνική οικονομία να επανεκκινηθεί, να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας; Η απάντηση είναι αρνητική. Το πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ δεν επιτρέπουν, όχι μόνο εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές, πχ αριστερές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά ούτε και τις κλασικές αντι-υφεσιακές πολιτικές που όλες οι καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, στον ένα ή τον άλλο βαθμό. Επομένως για μας η έξοδος από την Ευρωζώνη και η ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν μια προϋπόθεση, ώστε να εφαρμοστεί ένα φιλολαϊκό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης, που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό να σταθεί στα πόδια της.
• Σας βρίσκουν σύμφωνο οι αποκρατικοποιήσεις; Κι από την άλλη πλευρά, ποια θα ήταν η καλύτερη πρόταση για να έρθει η ‘Ανάπτυξη’ στην Ελλάδα;
Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιου πλούτου μας βρίσκει αντίθετους. Θεωρούμε ότι η δημόσια περιουσία, οι υποδομές και οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιούνται ως παραγωγικοί συντελεστές μιας χώρας και μιας οικονομίας. Να αποτελούν εργαλεία οικονομικού συντονισμού και ανάπτυξης της συνολικής εθνικής οικονομίας. Δεν αποτελεί «ανάπτυξη» το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των επιχειρήσεων. Καμία χώρα στον κόσμο δεν αναπτύχθηκε μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Αντίθετα, προκύπτουν πολλά και μακροπρόθεσμα προβλήματα από την ιδιωτικοποίηση δημόσιου πλούτου, όπως έχουμε διαπιστώσει στις περισσότερες χώρες.