Συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η νησιωτική ανάπτυξη να γίνει υπόθεση όλων» αναφέρει σε συνέντευξή του στον Λουκά Μαστή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, τονίζοντας ότι εκεί είναι που θα κριθεί η κυβέρνηση από τους κατοίκους των νησιών. Αναφέρεται επίσης στη φετινή τουριστική κίνηση στα νησιά, στην επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών και στη δυνατότητα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
H εφαρμογή των νησιωτικών πολιτικών θα γίνουν επιτέλους πράξη έτσι ώστε να αλλάξει η ζωή των νησιωτών;
Έχουμε επίγνωση των προβλημάτων που βιώνουν οι νησιωτικές κοινωνίες εξαιτίας της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας και της μακράς οικονομικής κρίσης. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γεμίσουμε ένα αδειανό πουκάμισο. Γι’ αυτό, το κυβερνητικό πρόγραμμα για τα νησιά μας, πρέπει να αντιστοιχηθεί συνολικά στις ανάγκες αλλά και στις δυνατότητες της νησιωτικής κοινωνίας. Εκεί θα κριθούμε. Και ήδη κρινόμαστε. Καθημερινά. Με τη συνεπή στροφή μας προς ένα νέο εξωστρεφές μοντέλο, που χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τις «έξυπνες» τεχνολογίες σε όλους τους τομείς που αποτελούν τους σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα: Στην αλιεία, στον αγρο-διατροφικό τομέα, στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ενδονησιακής επικοινωνίας των μικρών και απομακρυσμένων νησιών, στην ενεργειακή επάρκεια και στην υδατική αυτονομία τους. Και σε αυτό τον σχεδιασμό μας, δεν μπορεί παρά να βαδίζουμε με σύμμαχο την κοινωνία.
Παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση εξελίσσεται πολύ καλά υπάρχουν έντονα παράπονα στην τοπική αγορά για μειωμένη αγοραστική δύναμη των επισκεπτών. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του θέματος;
Ο ελληνικός τουρισμός, που έδειξε αντοχή και δυναμική στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Που θα στηρίζεται σε παράγοντες που επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο, τη διασύνδεσή του με τον πολιτισμό και την τοπική αγροτική παραγωγή, με ένα συντονισμένο σχέδιο που θα προβάλλει διεθνώς τα ειδικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα των νησιών μας. Πιστεύω, ότι πρέπει να το δούμε όλοι σοβαρά . Έχουμε πετύχει στην ποσότητα. Στόχος μας τώρα η ποιότητα.
Θεωρείτε ότι μπορεί το τουριστικό προϊόν να αντέξει ένα νέο φόρο όπως ο φόρος διανυκτέρευσης;
Σε μια καθοριστική χρονική συγκυρία για τον ελληνικό Τουρισμό, που δίνεται μια σημαντική μάχη για την αύξηση των εσόδων θα πρέπει, πρωτίστως, να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε περαιτέρω τα ποιοτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού. Πολλά όμως, θα εξαρτηθούν και από παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικότερα, από τις εισπράξεις στον τουρισμό ειδικότερα, από τα αποτελέσματα της χρήσης του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές αλλά και από τη μείωση των φαινομένων φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής.
Το τέλος διανυκτέρευσης, όπως και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα αποτελέσουν ένα σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα. Απαιτείται σοβαρή, συνολική και τεκμηριωμένη συστράτευση των τοπικών παραγόντων για την ακύρωση όλων αυτών των μέτρων.
Με το ζήτημα της υγείας που είναι μείζον θέμα για τους κατοίκους των περισσότερων νησιών θα έχουμε εξέλιξη;
Κυρίαρχο μέλημα μας είναι η διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης στη νησιωτική χώρα. Προχωράμε γρήγορα και σταθερά. Με άξονα ένα κατάλληλα οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, θα πρέπει παράλληλα να εφαρμόζουμε καλές πρακτικές διαλειτουργικότητας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας (Νοσοκομεία, ΚΥ, ΕΚΑΒ, κ.ά.) και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα τους, ειδικότερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου με τις αυξημένες ανάγκες στη θερινή περίοδο. Γι’ αυτό πρέπει να επιταχύνουμε έργα για εκτεταμένη χρήση των δυνατοτήτων που δίνει σήμερα η νέα τεχνολογία (π.χ. τηλεϊατρική), προς όφελος των κατοίκων των μικρών νησιών. Τέλος, ειδικά για τη Δωδεκάνησο, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά στο ΓΝΡ, που θεωρώ ότι θα αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Δωδεκανήσιους. Πρόκειται για τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ΜΕΝΝ, θέμα που θα συζητηθεί τη Δευτέρα 17/7 στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα. Η ανάγκη για τη λειτουργία της Μονάδας έχει αιτιολογηθεί σε υψηλό επιστημονικό και τεχνοκρατικό επίπεδο και απομένει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την υλοποίησή του έργου, στο μέτρο που η Κυβέρνηση δείχνει να έχει ενστερνιστεί αυτή την ανάγκη.
Υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
Πιστεύω, ότι οι πολιτικές συνεργασίες πρέπει να γίνονται με ευθύνη απέναντι στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, με όραμα για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και της οικονομίας, στη βάση προγράμματος, αποτελώντας έτσι, ένα στοιχείο που ενισχύει καθοριστικά τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό, χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα σχέδιο για συγκλίσεις σε βάθος, όχι συγκυριακό. Σήμερα, μπροστά στις απαιτητικές προκλήσεις της κοινωνίας, χρειάζονται όλες οι δυνάμεις, ενωμένες, για νέους αγώνες ώστε να ενδυναμωθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες και να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κάθε πολιτικός φορέας, ο κάθε ενεργός πολίτης, θα κριθεί από τις πράξεις του και τον τρόπο που θα συμβάλλει στην πολιτική ζωή της χώρας. Εξάλλου η ίδια η ζωή επιβάλλει τους κανόνες της.