Ειδήσεις

Η ΔΕΥΑΡ να αναλάβει τις ευθύνες της «απέναντι σε ένα νησί που διψά»

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι διοικούντες την ΔΕΥΑΡ «απέναντι σε ένα νησί που διψά», καλεί με απαντητική επιστολή του προς τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης κ. Μανώλη Διακομανώλη, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, Θωμάς Σωτρίλλης με αφορμή την επιστολή που προηγήθηκε αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της επάρκειας νερού στην Ρόδο.
Την σχετική ανακοίνωση, έκανε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο κ. Σωτρίλλης, λέγοντας: «Δεν αποδέχομαι την αιτίαση του κ. Διακομανώλη ότι μαθαίνει τις εξελίξεις από τον Τύπο. Αυτό είναι ψέμα 100%. Έμαθα στη ζωή μου να είμαι τίμιος και γι αυτό βρίσκομαι σε αυτή την θέση, ψηφισμένος πρώτος από τον κόσμο. Τελικά, απάντηση δεν υπάρχει. Η δική μου επιστολή στον κ. Διακομανώλη ανέφερε ότι περιμένω απάντηση εδώ και 8 μήνες σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στα δείγματα του νερού. Αντιθέτως, μου απέστειλε μία άλλη επιστολή… ‘άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε’. Εγώ δεν έκανα καμία κρούση για το εάν το νερό που δίνει η ΔΕΥΑΡ είναι μολυσμένο ή όχι.
Ο κ. Διακομανώλης προχώρησε πολύ παραπέρα, με επιστολή του στον Τύπο ζητώντας να μάθει τι είναι το μη κανονικό νερό. Υπάρχει μια σχετική ΚΥΑ από τον Σεπτέμβριο του 2017, η οποία καθορίζει πώς γίνεται η λήψη. Η λήψη γίνεται από την βρύση του καταναλωτή και όχι από τον κεντρικό αγωγό που λέει ο κ. Διακομανώλης. Εφόσον το νερό βρεθεί ότι είναι ‘μη κανονικό’ τότε γίνεται λήψη από το κεντρικότερο σημείο της παροχής μέχρι και την δεξαμενή. Όσον αφορά την διάθεση υφάλμυρου νερού στην Νότια Ρόδο, η ΚΥΑ αναφέρει ρητά ότι ‘δεν πρέπει να είναι διαβρωτικό’ –να μην σκουριάζει τα σίδερα κ.λπ. Συνεπώς, δεν μας διευκρινίζει εάν είναι διαβρωτικό ή όχι. Εμείς ζητούμε από την ΔΕΥΑΡ να μας δώσει τα δείγματα από τις υδροληψίες κι εμείς, ακολουθούμε τις κείμενες διατάξεις».
Σε ερώτηση εάν η ΠΝΑΙ θα προσφύγει στον εισαγγελέα, ο κ. Σωτρίλλης δήλωσε: «Η ΔΕΥΑΡ είναι υποχρεωμένη να μας ενημερώνει όπως κι εμείς, να ενημερώνουμε εκείνους. Το έγγραφό μου του περασμένου Ιουνίου, κοινοποιήθηκε και στον εισαγγελέα», δεσμευόμενος ότι θα δοθούν όλα τα στοιχεία, αναλυτικά στην δημοσιότητα.
«Θέλω να δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμία διαμάχη μεταξύ εμού –ως ΠΝΑΙ- και της ΔΕΥΑΡ. Οι προσωπικές σχέσεις και διαφορές δεν αφορούν το κοινό. Μιλάμε σαν υπηρεσία προς υπηρεσία. Η καθεμία πρέπει να σέβεται την άλλη και να συνεργάζεται μαζί της», είπε κατηγορηματικά.

Η επιστολή
προς Διακομανώλη
Η απαντητική επιστολή – καταπέλτης του κ. Σωτρίλλη προς τον κ. Διακομανώλη, στον οποίο επισημαίνει την πρακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΡ ενώ η περιφερειακή αρχή, έπραξε τα δέοντα έστω και πέραν των αρμοδιοτήτων της:
1. Κύριε Διακομανώλη
Ευχαριστώ για την ευαισθησία σας να μου απαντήσετε στην από 29/6/2018 επιστολή μου, παρότι από τον Οκτώβριο του 2017, έχουν προηγηθεί επτά επιστολές μας, με τις οποίες ζητείται από την ΔΕΥΑΡ ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τους ελέγχους ποιότητας του νερού που διενεργεί και για τα αποτελέσματά τους.
Ευχαριστώ επίσης για την ενδελεχή ενημέρωση περί των κλιματολογικών συνθηκών και των μετεωρολογικών φαινομένων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που διαπιστώνω ότι τουλάχιστον έχετε γνώση των αποτελεσμάτων της υπεράντλησης και της υφαλμύρωσης του υδάτινου ορίζοντα του νησιού, με αποτέλεσμα τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα λειψυδρίας που ταλαιπωρούν κατοίκους και επισκέπτες.
Αντιλαμβάνομαι από τα γραφόμενά σας περί προγραμματισμού σας, ότι η ΔΕΥΑΡ έστω και με καθυστέρηση, αναγνωρίζει και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που η Ρόδος, «Η ναυαρχίδα του Τουρισμού» κινδυνεύει να οδηγηθεί στα βράχια, όπως εσείς ο ίδιος αναφέρετε στην επιστολή σας.
Ο προγραμματισμός σας μπορεί να ξεκίνησε το 1994 με το Φράγμα Γαδουρά, αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Αν δεν ήταν η σημερινή περιφερειακή αρχή να το ολοκληρώσει και να το λειτουργήσει, το Φράγμα θα ήταν ακόμη εργοτάξιο και ολόκληρο το νησί θα αντιμετώπιζε οξύ πρόβλημα λειψυδρίας. Όπως επίσης γνωρίζετε ότι η Β’ φάση του έργου που θα υδροδοτήσει και το υπόλοιπο νησί, πλην της πόλεως Ρόδου που υδροδοτείται από πέρυσι, χάριν της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι μια χρονοβόρος διαδικασία που δεν μπορεί να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα.
Αναρωτιέμαι δε, για ποιο λόγο, ενώ γνωρίζετε το πρόβλημα υφαλμύρωσης, συνεχίζετε να ανοίγετε γεωτρήσεις χωρίς προγραμματισμό, αντί η προσπάθειά σας να επικεντρώνεται στην επέκταση του δικτύου.
Καλό θα είναι λοιπόν να μην μιλάτε για προγραμματισμό που δήθεν είχατε, διότι η σημερινή πραγματικότητα στο νησί, αποδεικνύει πως ουδέποτε είχατε ρεαλιστικό προγραμματισμό που να στηρίζεται στην οφειλόμενη πρόβλεψη λόγω των κλιματολογικών συνθηκών του νησιού και της εξέλιξής τους.
Σας υπενθυμίζω δε ότι δικά σας στελέχη ήταν εκείνοι που πριν ένα χρόνο, όταν η Περιφέρεια πάσχιζε να ολοκληρώσει το Φράγμα εν μέσω καλοκαιριού και με το νησί να διψά, ισχυρίζονταν ότι υπάρχει επάρκεια νερού και ότι η ΔΕΥΑΡ δεν έχει ανάγκη το νερό του Φράγματος! Στους λόγους για τους οποίους στελέχη σας έκαναν αυτές τις ανεκδιήγητες, μνημειώδεις δηλώσεις, δεν θα επεκταθώ. Η κοινή γνώμη γνωρίζει πλέον καλά τι συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι.
Κατόπιν αυτών, τις νουθεσίες και τα τεχνάσματα των απαντήσεων διά ρητορικών ερωτήσεων, να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας. δεν αφορούν την Περιφέρεια. Η άρνησή σας να δώσετε στις υπηρεσίες μας τα αποτελέσματα των ποιοτικών ελέγχων στο νερό των γεωτρήσεων, μαρτυρά το μέγεθος της ευθύνης σας απέναντι σε ένα νησί που διψά.
Αφήστε επιτέλους τις υπεκφυγές και αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν όσον αφορά την επάρκεια του νερού στις περιοχές που δεν υδροδοτεί το Φράγμα Γαδουρά και κυρίως όσον αφορά τη δημόσια υγεία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου