Τον Ιούλιο του 2004, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, διαμορφωνόταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, στα 977,13 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2018, περίπου 14 χρόνια μετά, ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται, κατά μέσο όρο με 929,26 ευρώ. Δηλαδή, ο ονομαστικός μισθός έχει μειωθεί κατά 5% περίπου ενώ ο πληθωρισμός έχει «τρέξει» με περίπου 25%.
Πιο απλά, αυτό σημαίνει ότι με τον μισθό μας αγοράζουμε σήμερα περίπου 30% λιγότερα σε σχέση με τις ένδοξες ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα στατιστικά στοιχεία επιτρέπουν και άλλες συγκρίσεις. Άλλες διευκολύνουν την κυβέρνηση για να ρίξει τις ευθύνες στη σημερινή αντιπολίτευση για τα δεινά των πολιτών και άλλες διευκολύνουν την σημερινή αντιπολίτευση για να πείσει ότι και των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, ο μισθός του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να υποχωρεί.
Και οι δύο πλευρές μπορούν να δικαιωθούν από τις στατιστικές. Και αυτό είναι το δυστύχημα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι ενώ εισέπρατταν περίπου 1285 ευρώ μεικτά στις αρχές της κρίσης (περίπου τον Ιούλιο του 2009), σήμερα, εννέα χρόνια αργότερα συμβιβάζονται με μόλις 929 ευρώ μεικτά. Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός και η αύξηση της φορολογίας, οι συνέπειες είναι τεράστιες. Ο πληθωρισμός έχει τρέξει με ρυθμό περίπου 6% στα χρόνια της κρίσης.
Το αφορολόγητο είναι σχεδόν το μισό και οι φορολογικοί συντελεστές υψηλότεροι ενώ ο μέσος ονομαστικός μισθός έχει φτάσει να έχει μειωθεί περίπου κατά 28%. Αυτή είναι και η πραγματική απώλεια μέσου εισοδήματος: η ύφεση και τα μνημόνια, κοστίζουν πλέον κοντά στο 40%.
Χθες, παίχτηκε ακόμη ένα παιχνίδι ανακοινώσεων ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στη Νέα Δημοκρατία. Αρχικά, έγινε η σύγκριση των στοιχείων του Φεβρουαρίου του 2018 με αυτά του Δεκεμβρίου του 2014 από την αντιπολίτευση και τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος προέβαλε:
1.Το γεγονός ότι οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν φτάσει στους 613.119 και εισπράττουν πλέον μέσο μισθό 378 ευρώ. Ο μισθός αυτός πέφτει στα 318 ευρώ αν αφαιρεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το 2014, οι μερικώς απασχολούμενοι ήταν 477.267 και ο μέσος μισθός τους 426,6 ευρώ ή περίπου 360 ευρώ καθαρά.
2. Λόγω της έξαρσης της μερικής απασχόλησης, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, έχει υποχωρήσει στα 929,26 ευρώ μεικτά ή στα 745 ευρώ καθαρά ενώ πριν από 3,5 χρόνια ήταν 1019 ευρώ μεικτά ή 818 ευρώ καθαρά.
Το γκρέμισμα των καθαρών αποδοχών, θα κορυφωθεί το 2020 με τη μείωση του αφορολογήτου. Η μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1900 ευρώ στα 1250 ευρώ, θα μειώσει τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές κατά επιπλέον 45 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι οι μέσες καθαρές αποδοχές θα πέσουν για πρώτη φορά στα χρόνια του ευρώ κάτω και από τα 700 ευρώ. Ακόμη και το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να αντιστραφεί η πορεία, δεν είναι και πολύ ορατό τουλάχιστον για το επόμενο 12μηνο. Και αυτό διότι προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι η μείωση της ανεργίας και όχι η αύξηση των αποδοχών στους εν ενεργεία μισθωτούς.