Του Δημήτρη Γκάτσιου
Ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της επικείμενης και, ταυτόχρονα, κομβικής παρουσίας του στην εφετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προσθέτει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στον απόηχο της συζήτησης που είχε με τους προέδρους 42 επιμελητηρίων της χώρας, στη διάρκεια της οποίας έφερε στο προσκήνιο την πρόθεσή του να εξαγγείλει το αμέσως επόμενο διάστημα μία τολμηρή και οριστική ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, με κεντρικό στόχο να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους που ασφυκτιούν από χρέη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Τα τετ α τετ Μητσοτάκη με τους κοινωνικούς φορείς κρίνονται κομβικά όσον αφορά στη διαμόρφωση της “γαλάζιας” ατζέντας, με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ, όσο το στρατόπεδο της οδού Πειραιώς σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη συγκυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου, έχοντας στην προμετωπίδα του άπαντα τα ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής ατζέντας.
Η αποδόμηση των κυβερνητικών αφηγημάτων μετατρέπεται σε αιχμή της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, όσο το ορόσημο της 20ης Αυγούστου πλησιάζει και στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να στήσουν… παιάνες, τη στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συνεχής επικοινωνία θέσεων και προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία και την καθημερινότητα, η οποία θα υπηρετήσει το κεντρικό αφήγημα της δημιουργίας μίας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας.
Μίας συμμαχίας, η οποία θα αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογές, τις οποίες ζητούν επιτακτικά οι “γαλάζιοι”, πετώντας το…γάντι στον πρωθυπουργό να στήσει κάλπες, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει για το ποιος θα οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή της.
“Εγώ δεν αποκλείω οι πρόωρες εκλογές να γίνουν πολύ πριν τον Μάιο. Βλέπω μια κυβέρνηση η οποία παραπαίει, βλέπω μια κυβέρνηση της οποίας δεν βγαίνει κανένα ζήτημα, ούτε στην οικονομία, ούτε στην εξωτερική πολιτική. Δυστυχώς στην εξωτερική πολιτική τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα. Άρα, δυσκολεύομαι πάρα πολύ να δε πως μια εξαιρετικά εύθραυστη πλειοψηφία θα μπορεί να αντέξει μέχρι τον Μάιο. Μια πλειοψηφία η οποία βασίζεται μόνο στο συνδετικό κρίκο που λέγεται εξουσία. Είναι κολλημένοι στην καρέκλα τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν βλέποντας τη δημοσκοπική κατρακύλα των ΑΝΕΛ”, τόνισε η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα την αίσθηση των (ακόμα και ραγδαίων) πολιτικών εξελίξεων που επικρατεί στην οδό Πειραιώς.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει με ένταση το διακύβευμα των επόμενων κρίσιμων για το μέλλον εκλογών. Ποιος μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα περίοδο ευημερίας και ασφάλειας. Ποιος θα διαφυλάξει τη συνοχή της σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικά και οικονομικά ταραχώδες. Επάνω σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολίτες. Στο… διά ταύτα είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην “πρόοδο και την οπισθοδρόμηση”, που χαράσσεται από τη Νέα Δημοκρατία και συνοδεύεται από την αποτύπωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σαρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα στείλουν μήνυμα σε αγορές και εταίρους ότι η χώρα είναι μεταρρυθμίσιμη και δημιουργεί ένα περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων. Ένα περιβάλλον που θα δράσει καταλυτικά στη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβομένων θέσεων απασχόλησης, καθώς και στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να στείλει νέα μηνύματα πανστρατιάς και εκλογικής ετοιμότητας, κατά τη διάρκεια της αυριανής παρέμβασής του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.
Οι “γαλάζιοι”, πάντως, ζητούν άμεσες και, ταυτόχρονα, πειστικές απαντήσεις όσον αφορά στις αποκαλύψεις, οι οποίες έρχονται το φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα προσώπων του οικογενειακού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
“Η τεχνική εταιρία ΔΙΟΔΟΣ της οικογένειας Τσίπρα επιχείρησε να πάρει το 2012 ένα δημόσιο έργο ύψους 1.1 εκατομμυρίου ευρώ με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα. Και για αυτό, το 2015, ο αδελφός του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσίπρας παραπέμφθηκε σε δίκη. Τον Αύγουστο του 2016 ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα, προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του Δημήτρη Τσίπρα από το δικαστήριο. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις για τα πραγματικά περιστατικά”, σημείωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.