Ρεπορτάζ

Το παρεμπόριο στη Ρόδο παραμένει στο «απυρόβλητο»

Για μία ακόμη φορά οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς μοιάζουν ανίσχυροι να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του παρεμπορίου το οποίο πλέον έχει προσλάβει διαστάσεις μάστιγας. Η Μεσαιωνική Πόλη έχει κατακλυστεί από πλανόδιους οι οποίοι πωλούν ανενόχλητοι τα εμπορεύματά τους προκαλώντας την αγανάκτηση των εμπόρων οι οποίοι μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό με την ανοχή των αρχών!
Όπως αναφέρουν οι έμποροι και οι καταστηματάρχες, είναι προκλητικό σε περίοδο κρίσης, όπου όλες οι νόμιμες επιχειρήσεις καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δυσβάστακτες υποχρεώσεις, να μένει στο «απυρόβλητο» το παρεμόριο. Αν μη τι άλλο, δεν κάνει καθόλου καλό στην εικόνα της Ρόδου αυτή η κατάσταση.
Οι παράνομοι μικροπωλητές έχουν τα πόστα τους σε πολυσύχναστα σημεία στη Μεσαιωνική Πόλη δίνοντας την αίσθηση του «γιουσουρούμ» στο μνημείο. Και δεν περιορίζονται μόνο στη Μεσαιωνική Πόλη οι παράνομοι μικροπωλητές, αλλά έχουν επεκταθεί σε όλο το Μαντράκι και σε άλλες τουριστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Τάσο Μελετίου, παρά τους αυξημένους ελέγχους και τις συλλήψεις, φέτος το φαινόμενο του παρεμπορίου έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Το νομικό πλαίσιο ευνοεί τη συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά, αφού το παρεμπόριο αποτελεί πλημμέλημα και οι συλληφθέντες επιστρέφουν πάντα στον τόπο του «εγκλήματος».
«Υπάρχει έντονο πρόβλημα. Οφείλουμε βέβαια να παραδεχθούμε ότι φαίνεται να έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι και οι συλλήψεις. Αυτό όμως που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Οι παραβάτες διώκονται για πλημμέλημα, αφήνονται ελεύθεροι και συνεχίζουν πάλι τα ίδια. Όσο δεν γίνεται πιο αυστηρό το νομοθετικό-διωκτικό πλαίσιο, πολύ δύσκολα θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αποτελεσματικά. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Οι δράστες συλλαμβάνονται, αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν ξανά στα πόστα τους. Αν όλοι αυτοί οι σεσημασμένοι διώκονταν σε βαθμό κακουργήματος, σε περίπτωση που άλλαζε δηλαδή η νομοθεσία, τότε πιστεύω ότι μπορούσαμε να περιμένουμε την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Μελετίου. Και δεν είναι μόνο το παρεμπόριο που προκαλεί πονοκέφαλο στους εμπόρους και δημιουργεί κακές εντυπώσεις στους επισκέπτες του νησιού. Είναι και η επαιτεία. Στην Μεσαιωνική Πόλη, στο Μαντράκι και αλλού, μικρά παιδιά με ακορντεόν, γυναίκες με «ημιλιπόθυμα» παιδιά στην αγκαλιά, αγάλματα-μίμοι στέκονται ατελείωτες ώρες κάτω από τον ήλιο ζητώντας ελεημοσύνη από τους περαστικούς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα παιδιά συλλαμβάνονται, οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα και αφήνονται ελεύθερα αφού δεν εμφανίζονται οι γονείς και οι κηδεμόνες τους για να τα παραλάβουν.
Πάντα τη θερινή περίοδο, το φαινόμενο της επαιτείας βρίσκεται σε έξαρση στη Ρόδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου