«Ήταν χρέος μας απέναντι στην ιστορία το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την προσευχή της Παρασκευής σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι είναι ήταν ένα «φυσικό δικαίωμα» του τουρκικού έθνους να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.
«Αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τον μουσουλμανικό κόσμο», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι αυτή η πληγή τώρα θεραπεύτηκε. Στην πραγματικότητα ήταν ένα χρέος μας απέναντι στην ιστορία η απόφαση του 10ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας μας και η μετέπειτα έγκριση της από εμένα προσωπικά και η εκτέλεσή της. Και αυτό το χρέος ξεπληρώθηκε. Ήταν μια μεγάλη επιθυμία της νυν κυβέρνησης και της εξουσίας μας. Αυτή η επιθυμία υλοποιήθηκε», συμπλήρωσε.
1000-1500 άτομα μέσα στην Αγία Σοφία με προσκλήσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις λεπτομέρειες σχετικά με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της 24ης Ιουλίου, λέγοντας ότι «η φυσική απόσταση θα τηρηθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω κορονοϊού και οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι από την Αγία Σοφία θα περνούν από ακτίνες Χ», ενώ πρόσθεσε ότι με την βάση τα τωρινά δεδομένα μέσα στο μνημείο θα μπορούν να εισέλθουν γύρω στα 1000-1500 άτομα. «Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο μεγάλος ανοιχτός χώρος έξω. Η Διεύθυνση Θρησκευμάτων μας θα αξιοποιήσει αυτόν τον ανοιχτό χώρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και σε προσκλήσεις, τις οποίες θα αναλάβει η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, παρόλο που λίγες ημέρες πριν είχε απορρίψει ως «αντίθετη στο Ισλάμ» μία τέτοια κίνηση. «Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα στείλει τις απαραίτητες προσκλήσεις», ανέφερε σήμερα, επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα μπορούν να συμπεριληφθούν όχι μόνο άντρες αλλά και γυναίκες.
«Δεν δίνω σημασία στις αντιδράσεις»
Στις αντιδράσεις από όλον τον κόσμο σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι δεν δίνει σημασία, καθώς «αποτελεί θέμα εσωτερικής κυριαρχίας μας. Κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η απόφαση απελευθέρωσε την Αγία Σοφία από τις αλυσίδες της αιχμαλωσίας της. Ήταν το μεγαλύτερο όνειρό μας από παιδιά. Κανένας δεν πρέπει να προσεγγίζει το θέμα με μία πολιτική ρητορική και στάση. Ήταν η λαχτάρα του έθνους μας, η οποία εκπληρώθηκε», είπε προσθέτοντας ότι «κάποιοι απευθύνθηκαν και σε μένα προσωπικά, αλλά εγώ τους έδωσα τις απαραίτητες απαντήσεις».
«Στα σκαριά» νέα τουρκο-λιβυκή συμφωνία
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε παράλληλα ότι η Άγκυρα ετοιμάζει να υπογράψει μία νέα συμφωνία με τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Έχουμε κάνει ήδη μία συμφωνία για συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης με τη Λιβύη και είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε μια νέα συμφωνία, με την οποία θα αναλαμβάνει δράση και ο ΟΗΕ. Τις διαδικασίες σε αυτό το ζήτημα τις προχωράει η Λιβύη», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας στη συνέχεια την Αίγυπτο και τα βήματα στα οποία προβαίνει στη Λιβύη υπέρ του Χαφτάρ.
«Τα βήματα της Αιγύπτου εδώ, ειδικά παίρνοντας το μέρος του πραξικοπηματία Χαφτάρ είναι παράνομα. Επίσης, η μεταφορά βαρέων όπλων από το Αμπού Ντάμπι σε αυτόν τον πραξικοπηματία δείχνει σε ποια θέση βρίσκονται. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι οι συνομιλίες με την Τρίπολη θα συνεχιστούν τόσο σε επίπεδο υπουργείων όσο και σε προσωπικό επίπεδο, όπως επίσης και οι όποιες υποχρεώσεις έχει αναλάβει η Τουρκία θα συνεχίσουν να εκπληρώνονται. «Δεν θα αφήσουμε τους Λίβυους αδελφούς μας μόνους τους. Η σχέση μας με τη Λιβύη κρατάει πάνω από 500 χρόνια», ανέφερε.
Πηγή: ethnos.gr