Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού τήρησε τα μέτρα ατομικής προστασίας, ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί για να μην διαδοθεί ο νέος ιός , όμως η κυβέρνηση δεν ανέλαβε σε καμία περίπτωση την δική της ευθύνη. Ο χρόνος που κερδήθηκε δεν αξιοποιήθηκε για να αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης που επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση χειροτέρευσε αντί να βελτιωθεί καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες του λαού πριν την πανδημία. Άρα λοιπόν πως είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σήμερα όταν λόγω της νέας κατάστασης απαιτούνται αντικειμενικά αυξημένο προσωπικό και επιπλέον μέσα.
Παρουσιάζουμε συγκεκριμένα αδιαμφησβήτητα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο:
Όσον αφορά την Νότια Ρόδο:
Στο Π.Ι. Γενναδίου δεν έγινε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ούτε μια προκήρυξη θέσης για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εξακολουθεί να είναι ένα Π.Ι. που ενώ καλύπτει 10 χωριά, δεν έχει ούτε έναν μόνιμο εργαζόμενο αλλά βασίζεται αποκλειστικά σε αγροτικούς γιατρούς. Ταυτόχρονα όσον αφορά την συγκρότηση μονάδας ΕΚΑΒ στο Γεννάδι, παρά τις υποσχέσεις του προέδρου του ΕΚΑΒ δεν έχει γίνει τίποτα. Η Νότιας Ρόδος με μέση χιλιομετρική απόσταση από το νοσοκομείο 80 χλμ. παραμένει χωρίς ΕΚΑΒ.
Λόγω αυτής της κατάστασης τόσα χρόνια στην Νότια Ρόδο έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές από απλά περιστατικά (όπως πχ ένα έμφραγμα) που για την σύγχρονη ιατρική επιστήμη θεωρούνται αντιμετωπίσιμα, με την προϋπόθεση να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και ειδικευμένο προσωπικό.
Σήμερα μάλιστα που σε αυτή την διαλυτική κατάσταση των υποδομών υγείας έρχεται να προστεθεί η πανδημία, έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για την ζωή των κατοίκων των χωριών μας, καθώς έχει ανοίξει η σεζόν και επισκέπτονται τον τόπο μας τουρίστες από χώρες που έχουν πολλά κρούσματα. Η Νότια Ρόδος είναι περιοχή με δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχειακές κλίνες, και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας υγειονομικός. Αναρωτιόμαστε λοιπόν που είναι η αναβάθμιση των δομών υγείας των τουριστικών περιοχών που διαφημίζουν οι υπουργοί ΥΓΕΙΑΣ και ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ;
Οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου είμαστε εξοργισμένοι καθώς κινητοποιούμαστε από το 2014 για τα θέματα της υγείας , και αυτό που εισπράττουμε από το κράτος είναι πλήρη αδιαφορία. Η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα των υποδομών υγείας στην Νότια Ρόδο, καθώς τα έχουμε δημοσιοποιήσει πολλές φορές στον τύπο, έχουμε αποστείλει τα αιτήματα μας στο υπουργείο ΥΓΕΙΑΣ την 2Η ΔΥΠΕ και τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού. Μάλιστα στελέχη της κυβέρνησης σε απάντηση των κινητοποιήσεων που κάναμε οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου το φθινόπωρο, δημοσιοποιήσαν ότι έχουν δώσει λύση στα προβλήματα του Π.Ι. Γενναδίου!
Η αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης είναι απολύτως συνειδητή, καθώς θεωρεί και αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας του λαού ως κόστος. Όμως για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού έχει βρει εκατομμύρια ευρώ. Πρακτικά αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας στη Νότια Ρόδο, είναι οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι με 10δες εκατομμύρια ευρώ κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, εν μέσω πανδημίας να ενισχύονται πολύμορφα με εκατομμύρια ευρώ κρατικό χρήμα, ενώ το Π.Ι. Γενναδίου που καλύπτει υγειονομικά τους χιλιάδες κατοίκους των χωριών, τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, και τους χιλιάδες επισκέπτες να βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, χωρίς ούτε έναν μόνιμο εργαζόμενο!
Ταυτόχρονα πρέπει να επισημάνουμε πως στις νέες συνθήκες της οικονομικής κρίσης που διαμορφώνονται, η πλειοψηφία των κατοίκων της Νότιας Ρόδου, βάσιζε το εισόδημα τους στον τουρισμό, βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση εξαθλίωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει να έχουμε φαινόμενα υποσιτισμού ή κακής διατροφής παιδιών και ενηλίκων που αυξάνουν τα προβλήματα υγείας στον πληθυσμό. Παράλληλα πριν την κρίση που βιώνουμε σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου είχε την δυνατότητα από το υστέρημα του να επισκέπτεται ιδιώτες γιατρούς στην πόλη της Ρόδου, όπως παιδιάτρους, παθολόγους, γυναικολόγους, οδοντιάτρους κ.α. Σήμερα όμως αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, οπότε τα αιτήματα για άμεση στελέχωση του Π.Ι. Γενναδίου με μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και η αναβάθμιση του σε πλήρως στελεχωμένο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ είναι αναγκαία και επίκαιρα.
Όσον αφορά τα ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ και Π.Ι. στο υπόλοιποι νησί:
Η τραγική κατάσταση υποστελέχωσης στην οποία βρίσκονται οι δομές δημόσιας υγείας στην Νότια Ρόδο δεν αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στο νησί, αλλά αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη ύπαιθρο. Εν μέσω πανδημίας δεν είχαμε ούτε μία πρόσληψη ειδικευμένου γιατρού ή νοσηλευτή στα υπόλοιπα Κ.Υ. και Π.Ι. του νησιού.
Όσον αφορά το νοσοκομείο της Ρόδου:
Είμαστε πολύ ανήσυχοι καθώς οι ΜΕΘ για ολόκληρο το νησί της Ρόδου παραμένουν μόνο 6. Αυτές δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού σε κανονικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να γεμίζουν και τα επιπλέον περιστατικά να μεταφέρονται με αεροδιακομιδές. Πως λοιπόν θα αντιμετωπιστεί δεύτερο πιθανό κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο;
Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται πως τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο στην δημόσια υγεία. Αν θέλουμε λοιπόν να προστατέψουμε τις ζωές τις δικές μας και των οικογενειών μας, υπάρχει μόνο ένας δρόμος, ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας. Ως ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ δεσμευόμαστε πως δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δίκαια και λογικά αιτήματα μας και πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας πολύμορφα. Σε αυτόν το αγώνα καλούμε όλους τους νοτιοροδίτες.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Εισηγητική ομιλία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου στην κοινή Συνέντευξη Τύπου στις 17 Ιουλίου 2020 με την Επιτροπή Αγώνα της Ν. Ρόδου
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαπατά τον ελληνικό λαό με δηλώσεις υπουργών και στελεχών της ότι ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν.
Συμπαραστάτη, ή ενδεχομένως καθοδηγητή, έχει τους μεγάλους επιχειρηματίες στον τουρισμό, για τους οποίους μάλλον το κέρδος βαραίνει περισσότερο από την προστασία της υγείας.
Η κυβέρνηση ως καλός διαχειριστής φρόντισε με το lock down να προστατέψει το brand name της χώρας ως δημοφιλή τουριστικού προορισμού, όμως αντί να αξιοποιήσει το χρόνο που κερδήθηκε από την υπευθυνότητα που επέδειξε ο λαός ώστε να θωρακίσει το σύστημα υγείας, έδωσε μερικά ψίχουλα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία και τους κατεστραμμένους εργαζόμενους και το μεγαλύτερο κομμάτι πήγε σε ενισχύσεις δισεκατομμυρίων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Επιλέγει να κρύβεται όπως και οι μεγάλοι επιχειρηματίες πίσω από την αγωνία των εργαζομένων που έχουν ανάγκη από εισόδημα. Να ισχυρίζονται δηλαδή ότι ανοίγουν για αυτούς, για να έχουν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι δουλειά.
Εμείς απευθυνόμαστε προς το λαό της Ρόδου και του λέμε ότι μπορούσε να ανοίξει η σεζόν χωρίς να κινδυνεύει η υγεία όλων μας. Όμως ήταν επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει το μεγάλο κεφάλαιο και να αφήσει το νησί μας υγειονομικά ανοχύρωτο.
Αυτό το μαρτυρούν οι τεράστιες ελλείψεις που έχουμε στο νοσοκομείο μας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Το μαρτυρά η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα χωριά της Ρόδου και στα μικρά νησιά.
Και για να μην πει κανείς ότι υπερβάλουμε σας παραθέτω στοιχεία συγκεκριμένα από το νοσοκομείο μας.
Με βάση το ελλιπέστατο οργανόγραμμα του νοσοκομείου από τις 154 θέσεις γιατρών καλυμμένες είναι μόνο οι 77. Από το νοσηλευτικό προσωπικό καλυμμένες από τις 359 θέσεις είναι μόνο οι 195. Από τους τραυματιοφορείς- βοηθούς θαλάμου καλυμμένες από τις 107 θέσεις είναι οι 48.
Στη ΜΕΘ συγκεκριμένα θα έπρεπε να έχουμε 36 νοσηλευτές -ριες για να δουλεύουν οχτώ κρεβάτια ΜΕΘ. Αντί αυτού έχουμε 13 νοσηλευτές και λειτουργούν τα έξι κρεβάτια, χάρη στην εντατική εργασία των συναδέλφων. Έτσι υποχρεωνόμαστε όταν τα κρεβάτια γεμίζουν να διασωληνώνουμε περιστατικά που θα έπρεπε να είναι στη ΜΕΘ σε δωμάτια κλινικών ή αν ήμαστε τυχεροί να τα διακομίζουμε Αθήνα Κρήτη.
Στο ακτινολογικό για να λειτουργεί κανονικά αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, μαστογράφος, ΜΟΠ, 2 αγγειογράφοι και κλασικό ακτινολογικό απαιτούνται 30 ραδιολόγοι ακτινολόγοι όμως αυτή την στιγμή λειτουργούμε με 15 εκ των οποίων οι τέσσερεις είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.
Τα χειρουργεία χρειάζονται 10 αναισθησιολόγους μαζί και το ανύπαρκτο νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργούν πέντε χειρουργικά κρεβάτια και σήμερα έχουμε 2 μόνιμους και 1 προσωρινό που ήρθε λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί με το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων.
Η νευρολογική κλινική λειτουργεί με ένα νευρολόγο και μία νοσηλεύτρια, ενώ θα έπρεπε να έχει 4 νευρολόγους και ανάλογο αριθμό νοσηλευτών-ριων.
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλα τμήματα κλινικές του νοσοκομείου και η λειτουργεία του γενικά είναι οριακή. Για εμάς τους εργαζόμενους επίσης η κατάσταση με τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, με την πλειονότητα των εργαζομένων να βρίσκονται πέντε με δέκα χρόνια πριν τη σύνταξη, κατάκοποι, με προβλήματα υγείας, με τους συμβασιούχους να μην γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει αύριο και ενώ καλύπτουν μόνιμες ανάγκες να τους έχουν από σύμβαση σε σύμβαση και με το φόβο της απόλυσης.
Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η σύμβαση 13 συναδέλφων λήγει μέσα στο Νοέμβρη, επίσης πολλές συμβάσεις του ΟΑΕΔ λήγουν τον ερχόμενο Γενάρη. Αν απολυθούν οι συνάδελφοι θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα πλέον λειτουργείας του νοσοκομείου. Τεράστιο βάρος πέφτει στις πλάτες λίγων και δεν θα αντέξουμε, η υπομονή μας πλέον έχει εξαντληθεί.
Για να μην γινόμαστε κουραστικοί ο καθένας μπορεί καταλαβαίνει ότι το νησί και όλη η Δωδεκάνησος είναι αθωράκιστη και χωρίς την πανδημία του κορονοϊού, πόσο μάλλον με την έλευσή του.
Σας είπαν ότι ήρθε μηχάνημα που θα διενεργεί 420 τεστ την ημέρα. Ωστόσο το μηχάνημα τώρα στήνεται στο μικροβιολογικό. Το τμήμα δουλεύει με 11 παρασκευαστές εκ των οποίων οι 3 είναι συμβασιούχοι ενώ θα έπρεπε να διαθέτει 17 παρασκευαστές. Οι πρώτοι που απαιτούμε να δουλέψει το μηχάνημα είμαστε εμείς που βρισκόμαστε και πιο εκτεθειμένοι στον covid-19 γι’ αυτό θέλουμε άμεσα να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο προσωπικό βιολόγοι, παρασκευαστές και αντιδραστήρια, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ώστε να λειτουργήσει άμεσα.
Η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματίες που πίεζαν να ανοίξει με όποιο κόστος η σαιζόν, την κατάσταση τη γνώριζαν καλύτερα και από εμάς, τις αποφάσεις τους τις πήραν κατά πως τους βόλευέ γι’ αυτό ότι συμβεί από εδώ και πέρα στο νησί την ευθύνη θα τη φέρουν η ίδιοι, αλλά και οι τοπικοί άρχοντες που άφησαν τα πράματα να εξελιχθούν κατά αυτόν τον τρόπο.
Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για να μας ακούσει ο λαός της Ρόδου. Οι εργαζόμενοι της Ρόδου που μέσα στις δυσκολίες της επιβίωσης που θα έχουν να παλέψουν, θα έχουν να παλέψουν και για την υγεία τους. Γι’ αυτό χρειάζεται ειδικά μέσα στην οικονομική κρίση πλάι στα υπόλοιπα αιτήματα επιβίωσης να εντάξουν όπως η Επιτροπή Αγώνα Ν Ρόδου και το αίτημα για εξοπλισμό όλων των μονάδων υγείας με μέσα και προσωπικό.
Να μην μετατραπεί το νοσοκομείο πάλι στην ουσία σε νοσοκομείο covid, κλείνοντας τα πάντα και αναβάλλοντας, εξετάσεις, χειρουργεία κλπ αλλά να είναι σε θέσει να καλύψει όλες τις ανάγκες των ασθενών.