Να περιορίσουν την σπατάλη του νερού –κυρίως όσοι δραστηριοποιούνται στις παραλίες- κάλεσε χτες τους συμπολίτες μας, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Υψηλάντης και ξεκαθάρισε πως η εταιρεία θα επαναπροσδιορίσει την πολιτική της απέναντι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να ελέγξει τις ‘νεροκλοπές’.
«Είναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετά χρόνια, υπήρχαν αρκετές περιοχές στην Ρόδο που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Προσπαθήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια να λύσουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε έστω και σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρό θέμα λειψυδρίας. Ωστόσο, υπάρχουν θέματα επάρκειας σε μερικές περιοχές ή και καλύτερης ποιότητας νερού κυρίως στην περιοχή της Λίνδου. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση εκεί αφού το νερό είναι υφάλμυρο (επειδή οι γεωτρήσεις έχουν υφαλμυρωθεί, ενώ έχουν πέσει οι στάθμες τους κατά πολύ) ανοίξαμε έξι γεωτρήσεις στο πεδίο της Καλάθου, βαθιά μέσα προς το Φράγμα Γαδουρά, όπου βρήκαμε μικρές ποσότητες αλλά καλής ποιότητας νερού. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης των αναγκαίων μελετών ώστε το νερό να μεταφερθεί στη Λίνδο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα με σκοπό να ανακουφιστεί ο κόσμος. Την οριστική λύση βέβαια, θα δώσει ο νότιος αγωγός του Φράγματος Γαδουρά –τον οποίο έχει δημοπρατήσει η ΠΝΑι- και θέλουμε να ελπίζουμε ότι το επόμενο έτος θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει κανονικά. Από τη δική μας πλευρά καταβάλλουμε προσπάθειες να λύσουμε το θέμα. Αντίστοιχα, έχουμε κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή της Λάρδου, ώστε κι εκεί να ανακουφιστεί η περιοχή. Μέχρι τώρα πάντως, σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας δεν αντιμετωπίζουμε. Προγραμματίζουμε και άλλες γεωτρήσεις όπως στα Μάσαρη, στη Νότια Ρόδο και αλλού. Κάναμε κάποιες απόπειρες στην Αρνίθα, όπου ανοίξαμε γεώτρηση αλλά δεν βρήκαμε ούτε… σταγόνα νερό. Η υπεράντληση από τις υπόγειες υδροφόρους έχει εξαντλήσει τις γεωτρήσεις ενώ παρουσιάζουν και υφαλμύρωση».
ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!
Μιλώντας για την σπατάλη νερού που παρατηρείται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κάλεσε τους συμπολίτες μας, να περιορίσουν την αλόγιστη κατανάλωση:
«Θέλω να απευθύνω έκκληση προς τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί. Είναι αλήθεια πως στη Ρόδο είμαστε… καλομαθημένοι. Θέλουμε το νερό να το έχουμε σε πλήρη αφθονία και σε καλή ποιότητα –κάτι που δεν συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, θέλω να θίξω το θέμα με τις νεροκλοπές τις οποίες ψάχνουμε και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τις ελέγξουμε. Διαπιστώνουμε ότι γίνεται αλόγιστη κατανάλωση νερού στις παραλίες και σκεφτόμαστε να τοποθετήσουμε μετρητές, αφού δεν μετριέται η κατανάλωση (όχι μόνον στις ντουζιέρες αλλά και σε επιχειρήσεις ή μαγαζιά που κάποιοι έχουν στήσει εκεί). Είναι άδικο για τους υπόλοιπους συμπολίτες μας, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις. Θα τις εξετάζουμε ανά περίπτωση και αν κάποιος δεν έχει ρολόι, θα κόβουμε την παροχή του. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλες αυτές τις ‘παθογένειες’ δεκαετιών, όπως η άρδευση και άλλα πολλά».
Αναφορικά με τα έργα ο κ. Υψηλάντης είπε ότι προχωρούν και με το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ αλλά και με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από όπου θα γίνει το έργο του Βιολογικού της Ρόδου.
Κάλεσε γι άλλη μια φορά τους συμπολίτες μας και πελάτες της ΔΕΥΑΡ να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται ζητώντας να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους: «Πρέπει να πάψει εκείνο το φαινόμενο όπου ένας νοικάρης, έμπαινε σε ένα σπίτι, έφευγε όποτε ήθελε και άφηνε το χρέος του στην ΔΕΥΑΡ. Λέμε στους ιδιοκτήτες να φροντίσουν να γυρίσουν τα ρολόγια στο όνομά τους –όπως η ΔΕΗ, για να μην υπάρχουν προβλήματα και να γνωρίζουμε ποιος είναι ο πελάτης μας και σε ποιον θα απευθυνθούμε».
Είπε ακόμη πως τόσο η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ όσο και οι υπηρεσίες, ελέγχονται πέραν του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους μηχανισμούς και ως προς τα έσοδά της γι αυτό και με την πολιτική που θα ακολουθηθεί εφεξής, θα είναι πιο αυστηροί οι έλεγχοι αλλά και οι απαιτήσεις για πληρωμές.
«Έχουμε ψηφίσει ρυθμίσεις, έχουμε δώσει εκπτώσεις κι έχουμε κάνει πολλές διευκολύνσεις λόγω των προβλημάτων που έχει φέρει η κρίση. Πρέπει όμως να σταματήσει η κατάσταση αυτή με τους κακοπληρωτές…», τόνισε ο κ. Υψηλάντης.
ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ
Ερωτηθείς, τέλος σχετικά με τις τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα για το νησί της Ρόδου, ο κ. Υψηλάντης δήλωσε:
«Ο έλεγχος του ιικού φορτίου, ήταν μια πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΡ, μια συνεισφορά στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης. Το κάναμε συστηματικά, πληρώνοντας ιδιωτικά εργαστήρια στην Αθήνα για τα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε επ άπειρον. Έχουμε απογοητευτεί, λίγο. Όχι από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, αλλά από τη στάση του κόσμου που συνεχίζει να αρνείται να τηρήσει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και δεν προσέρχεται να εμβολιαστεί -ενώ γνωρίζουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε όλοι μαζί το κοινωνικό σύνολο αλλά και την τοπική μας οικονομία. Μάθαμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Η εικόνα των λυμάτων δεν έχει να προσθέσει πολλά περισσότερα σε σχέση με το καθήκον μας, απέναντι στον συνάνθρωπό μας και στον τόπο μας….»