Σε χρυσοτόκο όρνιθα εξελίσσεται για μια ακόμη χρονιά ο ελληνικός τουρισμός για την ελληνική οικονομία μολονότι λειτουργεί υπό καθεστώς πολλών ταχυτήτων. Όλα δείχνουν ότι τα τουριστικά έσοδα θα υπερβούν τη χρονιά ρεκόρ του 2019 προσεγγίζοντας τα 20 δισ. ευρώ. Όμως κοινός τόπος είναι ότι μολονότι τα περισσότερα ξενοδοχεία αύξησαν τα τιμολόγια τους δεν θα αποφύγουν λιγότερα κέρδη στα ταμεία τους λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Άλλωστε σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat που είδα την περασμένη Τετάρτη τα φώτα της δημοσιότητας η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ.
Ζημίες εκτιμάται ότι θα δει η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταλυμάτων, που δεν βρίσκεται σε top προορισμούς της Ελλάδος και όπου η σεζόν μικρή. Σε αυτό συνηγορεί και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δεδομένου ότι οι έλεγχοι δεν είναι αρκετοί.
Λίρα εκατό πάντως ως προορισμός είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αιμοδοτείται κυρίως από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ σε μέσο έσοδο ακολουθούν κατά σειρά η Πάρος η Ρόδος και η Κως, με δυναμική διείσδυση της Τήνου και της Σίφνου προορισμοί όμως με μικρή σεζόν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που αποτελεί όργανο του ΞΕΕ για το 2021, οι μονάδες στο Νότιο Αιγαίο εισέπραξαν περίπου 2,52 δις. ευρώ (3,056 δις. ευρώ το 2019 και σίγουρα περισσότερο το 2022), ακολουθεί η Κρήτη με 1,41 δις. ευρώ (2 δις. το 2019), η Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης με 444 εκατ. ευρώ (791 εκατ. ευρώ το 2019), η Πελοπόννησος με 432 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλών τιμών και της εγγύτητας με την Αθήνα, η Αττική με 329 εκατ. ευρώ (982 εκατ. ευρώ το 2019), ενώ σε θέση ουραγού το Βόρειο Αιγαίο με 82 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην κατανομή του τζίρου μεταξύ του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά περιφέρεια, υψηλότερες επιδόσεις πέτυχαν στον τομέα της διαμονής οι πιο παραθεριστικοί προορισμοί, όπως τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου, με το ίδιο ποσοστό 82% και η Κρήτη με ποσοστό 77%.
Με μικρές διαφορές ακολούθησαν οι προορισμοί που συμπληρώνουν το προϊόν τους και με άλλες υπηρεσίες, όπως η Αττική, που όσον αφορά στη διαμονή το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 76%, η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 77%, η Ήπειρος-Θεσσαλία με ποσοστό 78%, τα Νησιά Βορείου Αιγαίου με ποσοστό 71%, η Μακεδονία-Θράκη με ποσοστό 77% και τέλος η Πελοπόννησος με ποσοστό 73%.
Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κατά το διάστημα 22 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2021, με δείγμα που περιλαμβάνει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Τα συνέδρια
Διαφορετικοί είναι οι συσχετισμοί όσον αφορά στα συνέδρια, καθώς στην κορυφή με ποσοστό 4,6% βρέθηκε η Αττική, ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες κατέγραψαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Πιο συγκεκριμένα η Κεντρική Ελλάδα έφθασε το 1,5%, η Ήπειρος το 2,1%, η Μακεδονία-Θράκη επίσης το 2,1%, η Πελοπόννησος το 1,4%, τα νησιά Βορείου Αιγαίου το 0,8%, η Κρήτη το 0,6%, τα νησιά Νοτίου Αιγαίου το 0,7% και τέλος τα νησιά Ιονίου το 0,5%.
Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές
Η εξέλιξη της μέσης τιμής στα ξενοδοχεία το 2021, παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις. Στην Αττική ξεκίνησε στα 96 ευρώ τον Ιούλιο, φθάνοντας στα 109 ευρώ τον Αύγουστο, για να υποχωρήσει ωστόσο στα 88 ευρώ τον Σεπτέμβριο και στα 91 ευρώ τον Οκτώβριο.
Σε Μακεδονία-Θράκη η τιμή έναρξης ήταν τα 77 ευρώ τον Ιούλιο, για να ακολουθήσει μία μικρή αύξηση στα 79 ευρώ τον Αύγουστο, ενώ η πορεία τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο υπήρξε πτωτική στα 63 και 54 ευρώ αντίστοιχα.
Περισσότερα «σκαμπανεβάσματα» παρουσίασε η εξέλιξη της μέσης τιμής στα ξενοδοχεία στους εποχιακούς προορισμούς.
Για παράδειγμα στην Κρήτη η τιμή ξεκίνησε χαμηλότερα στα 63 ευρώ για τον Ιούλιο, στη συνέχεια εκτινάχθηκε στα 133 ευρώ τον Αύγουστο, για να κάνει βουτιά στη συνέχεια στα 73 ευρώ τον Σεπτέμβριο και 56 ευρώ τον Οκτώβριο.
Ανάλογα έντονη ήταν η διακύμανση της μέσης τιμής των ξενοδοχείων και στις περιφέρειες των νησιών Ν. Αιγαίου και Ιονίου. Στα νησιά του Ν. Αιγαίου η τιμή διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 63 ευρώ, αναρριχήθηκε στα 149 ευρώ τον Αύγουστο για να παρουσιάσει κάθετη πτώση στα 67 ευρώ και 56 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα. Τέλος στα νησιά του Ιονίου η μέση τιμή ξεκίνησε από τα 48 ευρώ τον Ιούλιο, σκαρφάλωσε στα 144 ευρώ τον Αύγουστο για να υποχωρήσει στα 62 ευρώ τον Σεπτέμβριο και στα 41 ευρώ τον Οκτώβριο.
Αναφορικά με τον τζίρο των ξενοδοχείων ανά κατηγορία, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τη μικρότερη πτώση, κατά 8,4% συγκριτικά με το 2019, παρουσίασαν τα πεντάστερα ξενοδοχεία. Αντιθέτως οι απώλειες στις υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν σε υψηλά ποσοστά. Αναλυτικότερα ο τζίρος των ξενοδοχείων 4 αστέρων σημείωσε πτώση της τάξης του 45,8% για το 2021, έναντι του 2019, τα ξενοδοχεία 3 αστέρων κατέγραψαν πτώση 49,4% στο τζίρο τους, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν τα ξενοδοχεία 2 αστέρων με μείωση της τάξης του 63,1% . Τέλος ο τζίρος των ξενοδοχείων στην κατηγορία με 1 αστέρι υποχώρησε κατά 49,2% το 2021, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019.
Πηγή tourismtoday.gr
του Χάρη Ντιγριντάκη