Ένα θρίλερ εξελίχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά την πτώση αεροσκάφους Antonov κοντά στο Παλαιοχώρι Καβάλας.
Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, τόνισε το πρωί της Κυριακής ότι πέταξε drone για να εκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ γνωστοποίησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων, ο οποίος έχει περίπου 1.200 κατοίκους. Ο ίδιος είπε ότι έχει απομονωθεί σε μεγάλη ακτίνα η περιοχή. Σημείωσε δε ότι οι αναζωπυρώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στα πυρομαχικά, που φέρεται να μετέφερε το An-12. Η τοξικότητα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι σε καλό επίπεδο, πρόσθεσε.
Στο σημείο βρέθηκε ο περιφερειάρχης Θράκης Χρ. Μέτιος, ο οποίος σημείωσε ότι χημικοί του στρατού και πυροτεχνουργοί ήδη πραγματοποιούν έρευνες για να γίνει η εκτίμηση της κατάστασης. «Υπάρχει αγωνία», είπε, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε τις απαντήσεις».
Εικόνες από drone, που μετέδωσαν τοπικά κανάλια, δείχνουν ότι το αεροσκάφος έχει καταστραφεί πλήρως.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ, στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».
Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».
Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.
Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις. Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.
Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέφεραν ότι ο πιλότος του An-12 ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.
Το An-12, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ήταν ουκρανικό και εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αεροσκάφος είχε οκταμελές πλήρωμα, ενώ δεν είναι απολύτως γνωστό τι μετέφερε.
Η ΥΠΑ αναμένει σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας. Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι το αεροσκάφος Αντόνοφ το οποίο κατέπεσε χθες Σάββατο το βράδυ στην περιοχή της Καβάλας μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά.
«Σοκαριστική εικόνα»
Για σοκαριστική εικόνα που τρομοκράτησε κατοίκους, καθώς το αεροσκάφος κατέπεσε φλεγόμενο κοντά σε κατοικημένη περιοχή, μίλησε ο δήμαρχος Παγγαίου.
Σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις σερβικών ΜΜΕ, το Αντόνοφ απογειώθηκε χθες βράδυ από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της Νις. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «είχε κάπως ανώμαλη πορεία». Η εφημερίδα Πολίτικα ανέφερε ότι «το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρημένο στην Ουκρανία».
Το αεροσκάφος δεν αποκλείεται να μετέφερε στρατιωτικό υλικό, καθώς η Σερβία εξάγει κυρίως πυρομαχικά σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Σερβίας.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας δεν διαθέτουν πλέον μεταγωγικά Antonov An-12. Η άλλοτε Γιουγκοσλαβία είχε αγοράσει δύο An-12, ωστόσο το ένα συνετρίβη έξω από τη Γερεβάν (Αρμενία) τη 12η Δεκεμβρίου 1988, ενώ το δεύτερο πουλήθηκε επίσης το 1998 σε βουλγαρική ιδιωτική εταιρία αερομεταφορών.
Πυροσβέστες χρησιμοποίησαν drone προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για το φορτίο του Αντόνοφ, όμως ο πυκνός καπνός και οι μικρές εστίες φωτιάς σε συνδυασμό με το σκοτάδι δυσχέραναν την προσπάθεια.
Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πιλότος ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα.
Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, κοντά στον τόπο της συντριβής, θα πρέπει να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα και τα κλιματιστικά στα σπίτια τους ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή είναι η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία.
Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής θα ενημερωθούν σχετικά με μήνυμα από την υπηρεσία 112 που θα στείλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Αναστασιάδης προέδρευσε σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου με σκοπό να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ασφαλή προσέγγιση στον τόπο της τραγωδίας.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης δήλωσε ότι το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ζήτησε να αποσυρθούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι τραυματιοφορείς και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου όπου κατέπεσε το Αντόνοφ.
Δύο πυροσβέστες κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Μετά τη συντριβή βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι.
Πηγή kathimerini.gr