Στην επόμενη φάση περνά η επένδυση σε νέα ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων στη Ρόδο, την οποία υλοποιούν επικεφαλής της ναυτιλιακής Chartworld Shipping Corporation.
Ο Γιώργος Μπιτσάκης και ο Παντελής Στέφανος Κολλάκης, γιος του εφοπλιστή Λου Κολλάκη, γεννημένοι στο Λονδίνο και το Μόντρεαλ αντίστοιχα, είναι επικεφαλής της ΑΚΤΑΙΑΛΙΑ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, που αποτελεί το φορέα της επένδυσης στη Ρόδο και παράλληλα ηγούνται της Chartworld, ομίλου ιδιωτικών ναυτιλιακών εταιρειών που παρέχει τεχνικές και εμπορικές υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων στον τομέα της ναυτιλίας βαθέων υδάτων, με παρουσία τεσσάρων δεκαετιών στον κλάδο. Ο όμιλος διαχειρίζεται 81 πλοία, που η αξία του στόλου τους ανέρχεται σε 3,27 δισεκατομμύρια δολάρια. Θυμίζουμε ότι ο Λου Κολλάκης είναι ο 10ος μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής, σύμφωνα με τη λίστα της Vesselsvalue με τις 50 μεγαλύτερες εταιρείες με βάση την αξία του στόλου τους.
Η επένδυση στη Ρόδο φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από αυτή του πατριάρχη της εφοπλιστικής οικογένειας στα Κεραμεία Χίου, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου μία δεκαετία. Αυτό το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων, συγκροτήματος επιπλωμένων δωματίων 5 αστέρων, δύο συγκροτημάτων επιπλωμένων διαμερισμάτων 5 αστέρων, μουσείου και επιμορφωτικού ινστιτούτου, μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, στην περιοχή του εργοστασίου των πρώην Κεραμείων, με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο εφοπλιστής φέρεται να έχει θέσει ως στόχο για την πρόοδο των εργασιών την ολοκλήρωση της επέκτασης του αεροδρομίου Χίου.
Το περαιτέρω άνοιγμα της οικογένειας Κολλάκη στον τουρισμό περνά μέσα από το Κιοτάρι της Ρόδου, όπου έχουν δώσει ήδη το παρών μεγάλοι όμιλοι όπως η Η Hotels της οικογένειας Χατζηλαζάρου με τα Princess Adriana και Rhodes Princess, ο όμιλος Μήτση με το Rodos Maris και το Atlantica Dreams των ομίλου Νικολαΐδη και TUI.
Το νέο project στη Ρόδο
Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 112 κλινών, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, ενώ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης θα είναι αναρτημένη προς δημόσια διαβούλευση έως τις 3 Σεπτεμβρίου.
Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ και το χρηματοδοτικό σχήμα θα αποτελείται από ίδια κεφάλαια κατά 40% περίπου, δανεισμό σε ποσοστό 30% και κρατική επιχορήγηση από αναπτυξιακό νόμο 21% σε συνδυασμό με επιπλέον φορολογική απαλλαγή 9% εφόσον αυτό καταστεί εφικτό. Το ξενοδοχείο θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει σε διάστημα περίπου 20 μηνών από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η μελέτη, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής κάλυψης είναι 18% και η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 3.098,42 τ.μ. στο ακίνητο των περίπου 17 στρεμμάτων.
Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από το κεκλιμένο ανάγλυφο και βρίσκεται σε απόσταση 440 μέτρων από τη θάλασσα, με το συγκρότημα να αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο και από εννέα τυπολογίες διαμερισμάτων αναπτυγμένα σε σύνθετα κτίρια με ιδιωτικές πισίνες. Το κεντρικό κτίριο θα είναι διώροφο. Το ισόγειο θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, reception, lobby με καθιστικό, γραφεία διοίκησης, pc room,W.C. ΑΜΕΑ, κουζίνα με χώρο εστιατορίου και μπαρ, ενώ ο όροφος θα διαθέτει γυμναστήριο.
Βάσει σχεδιασμού, τα διαμερίσματα είναι στραμμένα προς τη θάλασσα ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους. Τα κτίρια αναπτύσσονται στην οριζόντια κατεύθυνση με μερικές κατακόρυφες εξάρσεις, καθώς η μορφολογία των πύργων αποτελεί χαρακτηριστικό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Ρόδου. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα κατασκευαστούν παρτέρια με χαμηλά ανθοφόρα και διακοσμητικά φυτά όπως επίσης και δέντρα για σκίαση και δροσισμό, βασισμένα στην μεσογειακή χλωρίδα.
Όπως αναφέρεται, σκοπός των επενδυτών είναι η δημιουργία μίας νέας, σύγχρονης και φιλοπεριβαλλοντικής ξενοδοχειακής μονάδας, με παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φιλοξενίας στους πελάτες. «Οι σημαντικότερες επιδράσεις της υπό ίδρυση τουριστικής μονάδας είναι η αύξηση της απασχόλησης, η τόνωση και της ντόπιας αγοράς, η συγκράτηση κυρίως νέων και ντόπιων κατοίκων στην περιοχή και η εγκατάσταση στον τόπο, και νέων κατοίκων, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο».
Της Χριστίνας Παπαγιάννη
Πηγή: mononews.gr