Η Κυριακή 20ή Σεπτεμβρίου και, δευτερευόντως, η Κυριακή 27η Σεπτεμβρίου είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες εκλογών, εφόσον η κυβέρνηση, την άλλη εβδομάδα, δεν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που προγραμματίζει να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή.
Το Μέγαρο Μαξίμου επικαλείται την ανάγκη κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας και δείχνει να εμμένει στο αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης. Αίτημα που εκτιμάται πως θα συζητηθεί μετά τις 20 Αυγούστου, με κυβερνητικές πηγές να διαψεύδουν πληροφορίες που μετέδιδε χθες τηλεοπτικός σταθμός ότι η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 23 Αυγούστου.
«Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά το non paper που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητεί ο πρωθυπουργός, με τα σημερινά δεδομένα, μοιάζει σαν… «ενέργεια γέφυρα», προκειμένου η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, καθώς ούτε η Αριστερή Πλατφόρμα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ούτε βεβαίως η αντιπολίτευση προτίθενται να την παράσχουν.
Το ερώτημα είναι βέβαια εάν εσωκομματική αντιπολίτευση ή μέρος της αντιπολίτευσης επιλέξει την αποχή από τη σχετική ψηφοφορία (εφόσον, τελικά, πάντα πραγματοποιηθεί) προκειμένου να τη διευκολύνουν μήπως παραμείνει ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
Εφόσον τελικά στηθούν κάλπες, θα διεξαχθούν υπό την ευθύνη υπηρεσιακής κυβέρνησης, με τις πληροφορίες, μάλιστα, να επιμένουν πως φαβορί για υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα χρειαστούν διερευνητικές εντολές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά μόνο η τελευταία φάση της όλης διαδικασίας που προβλέπει το Σύνταγμα, με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου από αυτή να προκύψει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η ψήφος εμπιστοσύνης θα αποτελέσει, πάντως, και το σημείο για την -και τυπική- διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όσοι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν υπερψηφίσουν θα μείνουν εκτός λίστας…
Πηγή: real.gr ρεπορτάζ Βασίλης Σκουρής