Ειδήσεις

Με το πιστόλι στον… κρόταφο οι επιχειρήσεις της Ρόδου!

Προσπάθειες για να πείσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν περισσότερο «πλαστικό χρήμα» για τις συναλλαγές τους, καταβάλλουν τώρα πια οι τράπεζες. Σε τοπικό επίπεδο και με αφορμή την συνέχιση –παρά τις μικρές βελτιώσεις- του καθεστώτος των capital controls, τα καταστήματα των τραπεζών προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές και τους πελάτες τους, να χρησιμοποιούν το «πλαστικό χρήμα» για τις συναλλαγές τους, μιας και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αφενός ο έλεγχος στις κινήσεις και αφετέρου, γίνεται ένα ακόμη βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, «το χρήμα από τα… στρώματα» (που φυλάσσεται μέσα στα σπίτια ή αλλού) δεν γυρνάει στις τράπεζες ακόμη! Κι αυτό γιατί η τραπεζική αξιοπιστία στην Ελλάδα, δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Τα στοιχεία και οι τραπεζικές κινήσεις αποδεικνύουν ότι αυτή η κατάσταση θα αργήσει ακόμη πολύ να βελτιωθεί, ενώ την ίδια ώρα ούτε οι καταθέσεις που έχουν φύγει στο εξωτερικό, επιστρέφουν στην Ελλάδα. Οι καταναλωτές πάντως στην Ρόδο φαίνεται ότι επιλέγουν να κρατούν τα χρήματά τους στο… σπίτι τους και όχι στις τράπεζες, ενώ έχουν σταματήσει να ενδιαφέρονται πλέον για συγκεκριμένα τραπεζικά προϊόντα, όπως καταναλωτικά δάνεια.
Την ίδια ώρα και ενώ οι αριθμοί της τουριστικής κίνησης ευημερούν, τα τραπεζικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για την οικονομική και επιχειρηματική κατάσταση της Ρόδου. Μπορεί τα κέρδη να εμφανίζονται μειωμένα, αλλά ο Τουρισμός παραμένει η ‘κινητήριος δύναμη’ για την τοπική οικονομία, ενισχύοντας τόσο την ρευστότητα όσο και τις καταθέσεις.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί τα capital controls να έχουν δημιουργήσει πολλούς περιορισμούς στις συναλλαγές και δυσκολίες στην αγορά, η εικόνα που έχουν οι τράπεζες όμως δεν είναι τόσο ανησυχητική. Οι καταναλωτές έμαθαν να ζουν με τα capital controls και να στρέφονται αναγκαστικά στην χρήση του πλαστικού χρήματος με κάρτες για μια σειρά από συναλλαγές ακόμη και για μικρά ποσά.
Αυτό όμως, δεν αποτελεί ‘πανάκεια’ στα ήδη οξυμένα προβλήματα της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
«Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάκτηση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Οι μικροκαταθέτες δεν τολμούν να σηκώσουν τα χρήματά τους, ενώ οι μεγαλοκαταθέτες, που διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό ή σε γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος, δεν δείχνουν καμία διάθεση να φέρουν τα χρήματά τους πίσω προς το παρόν. Το τελευταίο διάστημα (και μεσούσης της τουριστικής περιόδου) καταγράφεται μια αύξηση των καταθέσεων αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος μέσω των POS. Κι αυτός όμως ο τρόπος, δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις κυρίως στις μικρές και ΜμΕ καθώς λόγω χρεών, οι συναλλαγές κατάσχονται και δεν μπορούν να κινηθούν όπως πρέπει. Εδώ λοιπόν, πρέπει να εφαρμοστεί η ρύθμιση που περιέχεται στο νέο νομοσχέδιο περί ακατάσχετου στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, οπότε να μην υπάρχει πρόβλημα στην ρευστότητα», δηλώνει στην «δημοκρατική» στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.
Το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η χρήση των POS, ίσως και να λύσει προβλήματα. Πέραν της ανάγκης του ελέγχου για φοροδιαφυγή, μπορεί να λύσει τα χέρια στην καθημερινότητα των μικρών και ΜμΕ που έχουν άμεση ανάγκη για πληρωμή μισθοδοσίας, συναλλαγών, προμήθεια εμπορευμάτων κ.λπ.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ωστόσο, αποφεύγουν ακόμη τις ελληνικές τράπεζες. Φοβούνται είτε για την δέσμευση των χρημάτων τους, είτε για κατασχέσεις (για χρέη στο δημόσιο, οφειλές κ.λπ.) είτε ξαφνικό ‘κούρεμα’, είτε για άλλες ενδεχόμενες αψυχολόγητες κινήσεις στις οποίες προχωρά συστηματικά η κυβέρνηση, απειλώντας την αγορά που νιώθει πλέον έντονη ανασφάλεια και βρίσκεται με το… πιστόλι στον κρόταφο. Συνεπώς, τα χρήματα παραμένουν στο εξωτερικό, σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που εγγυώνται ασφάλεια.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά. Όπως έγραψε η «δ» έχει προκληθεί ήδη αναστάτωση και στο νησί της Ρόδου η είδηση για την εξάρθρωση κυκλώματος που διέθετε ξένα τερματικά POS τα οποία χρησιμοποιούνται για πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που ήρθαν στην δημοσιότητα, κάποιες εταιρείες πουλούσαν στην Ελλάδα POS, τα οποία εκτελούσαν συναλλαγές χωρίς να αποδίδουν στο Ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ και αυτό γιατί ήταν συνδεδεμένα με τράπεζα του εξωτερικού, που δεν ήταν συμβεβλημένη με το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτό προκάλεσε ήδη ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θεωρείται παράβαση. «Από την στιγμή που είναι συνδεδεμένα με λογαριασμούς στο εξωτερικό, είναι παράνομο. Έχουν ήδη εντοπιστεί αρκετές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τέτοια POS με την δικαιολογία ότι φοβούνται πως κάθε συναλλαγή που γίνεται, θα κατάσχεται εφόσον κάποιος έχει οφειλές προς το δημόσιο, στις τράπεζες κ.λπ. Και πάλι, όμως, είναι παράνομο» δηλώνει στην «δ» στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ
ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
Ευτυχώς όμως, στην Ρόδο η επιχειρηματικότητα ακόμη εξελίσσεται και δεν συρρικνώνεται. Σύμφωνα με στοιχεία από τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο νησί, η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο μπορεί να περνάει δύσκολες μέρες, αλλά συνεχίζει… ακάθεκτη, σχεδιάζοντας επενδύσεις και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της.
Από την μία οι τράπεζες μπορεί να έχουν περιορίσει την εύκολη χορήγηση δανείων (καταναλωτικά, στεγαστικά) από την άλλη όμως, ψάχνουν καλούς και φερέγγυους επιχειρηματίες που να θέλουν να χρηματοδοτηθούν για να κάνουν νέες επενδύσεις ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
«Οι τράπεζες σήμερα στην Ρόδο συνεχίζουν να χορηγούν στεγαστικά και επιχειρηματικά αλλά όχι καταναλωτικά δάνεια. Τώρα πια, οι τράπεζες ψάχνουν να βρουν καλούς πελάτες για να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό, γίνεται με περισσότερη προσοχή, αλλά έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα του Τουρισμού, η οικονομία στην Ρόδο όχι μόνον δεν συρρικνώνεται αλλά βελτιώνεται –παρά το δύσκολο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον. Αυτό είναι θετικό αλλά και οι μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πλέον είναι πολύ προσεκτικοί», όπως δηλώνει στέλεχος τοπικής τράπεζας.
Στην Ρόδο, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει δεκτά πάνω από δέκα (10) αιτήματα επωνύμων ξενοδόχων για νέες ξενοδοχειακές μονάδες (ή ανακαινίσεις, ή επεκτάσεις) ενώ ο πλέον επικερδής κλάδος, που είναι τα σούπερ – μάρκετ (ντόπιων συμφερόντων), επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές του.
Πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι οι επιχειρηματίες που φέρονται να ετοιμάζονται για να κτίσουν νέα ξενοδοχεία είναι οι κ.κ. Ι.  Χατζηλαζάρου, Αρ. Σολούνιας, Νικ. Νικολαΐδης (στο Κιοτάρι), Κ. Μηνέττος (στο Γεννάδι) κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις τοπικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των σούπερ – μάρκετ (Σπανός, Πάππου, Παναγιωτάς κλπ) εμφανίζουν πολύ καλή εικόνα και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθούν με νέα υποκαταστήματα.
Ο κλάδος των τροφίμων δεν παρουσιάζει ύφεση στην Ρόδο. Κι αυτό επειδή τα τρόφιμα θεωρούνται είδος πρώτης προτεραιότητας.
Μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα, παρουσιάζει ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης καθώς το άνοιγμα νέων καταστημάτων από γνωστές αλυσίδες που δεν είναι ντόπιων συμφερόντων, δεν έχουν σχέση με τις τράπεζες σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι δραστηριότητές τους χρηματοδοτούνται είτε από το κέντρο είτε από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Συνεπώς, οι εισπράξεις δεν μένουν εδώ…
Τέλος, όσον αφορά στις αγροτικές επιχειρήσεις στρέφονται κυρίως στην Τράπεζα Πειραιώς για τις συναλλαγές τους, είτε για ρευστότητα, λόγω του ό,τι προσφέρει πιο ελκυστικά προϊόντα και διευκολύνσεις.
Ωστόσο, ο κλάδος θεωρείται ότι πηγαίνει πολύ καλά στην Ρόδο αλλά και σε άλλα νησιά, σε σχέση με την παραγωγή και την μεταποίηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου