Εκτόξευση της τουριστικής κίνησης την επόμενη δεκαετία βλέπει σε διεθνές επίπεδο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Όπως αναφέρει στην τελευταία ετήσια έκθεσή του με τίτλο “UNWTO Tourism Highlights 2017”, ο αριθμός των τουριστών αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο, 3,3% κατά μέσο όρο ετησίως μέχρι και το 2030… χρονιά που υπολογίζεται πως σε όλο τον κόσμο θα ταξιδέψουν 1,8 δισ. τουρίστες. Νέες αγορές κάνουν την εμφάνιση τους διεκδικώντας μερίδια από τις αφίξεις και τα έσοδα, ενώ άλλοι προορισμοί, ειδικά στην Ασία και την Αφρική όπου αναμένεται αύξηση της ζήτησης, ενδυναμώνουν την παρουσία τους.
Η έκθεση επιχειρεί μια παγκόσμια καταγραφή των δημοφιλέστερων προορισμών διεθνώς, τόσο σε επίπεδο επισκεψιμότητας και εισπράξεων, τόσο και σε μερίδιο αγοράς, στην οποία ξεχωριστεί θέση κατέχει η Ελλάδα. Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αναφέρει πως πέρσι η άνοδος στον αριθμό των επισκεπτών έφτασε το 5%. Η χώρα, σύμφωνα και με το Βαρόμετρο του ΠΟΤ κατέχει την 14η θέση με βάση τις αφίξεις, την 23η με βάση τα έσοδα και έρχεται έβδομη όσον αφορά το πλεόνασμα ταξιδιωτικού ισοζυγίου.
Και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όμως κατέγραψε θετικές επιδόσεις. Στην έκθεση αναφέρεται πως η Πορτογαλία είχε άνοδο 13%, η Ισπανία 10% και η Κροατία 9%. Εντούτοις η αύξηση στην περιοχή την περσινή σεζόν ήταν μόλις 1%, εξέλιξη που πηγάζει από την κατακόρυφη πτώση της κίνησης προς την Τουρκία. Έτσι, επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν πως η Ελλάδα, τόσο λόγω της παγκόσμιας ανόδου στον όγκο των ταξιδιωτών, όσο και της υψηλής ζήτησης για την περιοχή της Μεσογείου, μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την τουριστική “πίτα”.
Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ότι έχει να κάνει με τις αφίξεις επισκεπτών, παρέμεινε η Γαλλία, η οποία αποτέλεσε τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό για το 2016. Στη δεύτερη θέση φιγουράρουν οι ΗΠΑ, ενώ στην τρίτη θέση ακολούθησε η Ισπανία. Την ίδια ώρα, 60 εκατ. επισκέπτες συγκέντρωσε η Κίνα, η οποία βρέθηκε στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Ιταλία πέμπτη.
Τη χρονιά που πέρασε, επίσης, οι δαπάνες των τουριστών για διαμονή, εστίαση, αγορές και άλλες υπηρεσίες άγγιξαν τα 1,102 δισ. ευρώ. Οι Κινέζοι τουρίστες εξακολουθούν να διατηρούν τα “σκήπτρα” όσον αφορά τις τουριστικές δαπάνες, ανεβάζοντας τον πήχη χρόνο με το χρόνο. Ειδικότερα, οι Κινέζοι ξόδεψαν στις διακοπές τους πέρσι συνολικά 261 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 2015. Δεύτεροι στις δαπάνες έρχονται οι Αμερικάνοι τουρίστες και ακολουθούν οι Γερμανοί (που είναι η κύρια “δεξαμενή” εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό), οι Άγγλοι και οι Γάλλοι.
Πολύ θετικά είναι τα αποτελέσματα και για το πρώτο τετράμηνο σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με το Τουριστικό Βαρόμετρο, που καταρτίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +6% στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2017. Την ίδια στιγμή, το σύνολο των προορισμών παγκοσμίως υποδέχτηκε 369 εκατ. διεθνείς τουρίστες, περίπου 21 εκατ. περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016 (αύξηση 6%).
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr