Σ’ ένα μεγάλο εργαστήρι θα μετατραπεί από σήμερα το Ροδίνι, εκεί όπου οι καλλιτέχνες της δράσης «nature of art» θ’ αρχίσουν να δημιουργούν τα έργα τους. Η όλη δράση θα κορυφωθεί με την περιηγητική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο από την 1η έως τις 05 Σεπτεμβρίου.
Οι καλλιτέχνες υποδέχθηκαν τη “δημοκρατική” την παραμονή της Παναγιάς. Εκεί, στην πυκνή σκιά των δέντρων, μίλησαν για τις σκέψεις τους, για το μήνυμα που θέλουν να περάσουν μέσα από την κινητοποίησή τους και που δεν είναι άλλο από τη “Συμμετοχή”. Ολοι μοιράζονται την ίδια σκέψη και εστιάζεται στο να συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη του πάρκου Ροδίνι και μέσα από τη φύση να ανακαλύψουν την ίδια τους την καλλιτεχνία, εκείνη που τους ένωσε και που τώρα καλείται να ενώσει και τους Ροδίτες προς τον ίδιο στόχο.
Η πρώτη φάση της δράσης τους περιελάμβανε τον καθαρισμό του πάρκου. Αυτό επετεύχθη σε ικανοποιητικό βαθμό. Η δεύτερη φάση ξεκινά σήμερα, με την εγκατάσταση των καλλιτεχνών στα σημεία όπου θα δημιουργήσουν τα έργα τους. Αυτό σημαίνει ότι μικροί και μεγάλοι θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν από κοντά τους εικαστικούς στον τρόπο εργασίας τους. Μάλιστα επειδή πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα έργων (ζωγραφική, γλυπτική, συνθέσεις υλικών κλπ) η κάθε επίσκεψη μπορεί να είναι και μια ξεχωριστή, διδακτική εμπειρία. Ωράριο δεν υπάρχει. Ο κάθε καλλιτέχνης έχει επιλέξει το πόστο του στο πάρκο και εκεί θα μεταβεί την ώρα που επιθυμεί, ή στην ώρα που θα έχει ελεύθερη για να προχωρήσει με εκείνο που έχει στη σκέψη του. Συνεπώς, οι επισκέπτες περιηγούμενοι στο πάρκο θα συναντούν, κάθε φορά, διαφορετικούς δημιουργούς.
Η κορύφωση της δράσης θα γίνει στο πενθήμερο από 1η έως 05 Σεπτεμβρίου όπου το «Nature of art» θα εκτεθεί προς όλους. Περίπου 40 καλλιτέχνες, περφόρμερ και άλλοι, θα είναι εκεί για να υποδεχθούν το κοινό, να συνομιλήσουν για τη δουλειά τους, για τους προβληματισμούς τους, για την ανάγκη να αναδειχθεί το πάρκο, για το μήνυμα να γίνουν όλοι καλλιτέχνες στη ζωή και να προστατεύουν το περιβάλλον, με τον ίδιο τρόπο που προστατεύουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.
Η ομάδα που οργάνωσε την περιηγητική έκθεση ονομάζεται «Φασμαφή» και με αυτήν σύμπραξαν μεμονωμένοι επώνυμοι και ανώνυμοι, Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Η ομάδα αναφέρει ότι «σκοπός αυτής της Έκθεσης – Περιήγησης είναι ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των καλλιτεχνών και των επισκεπτών σε ένα περιβάλλον όπου δημιουργεί τις συνθήκες για συγκέντρωση και ελεύθερο λογισμό, με τρόπο που ο θεατής να μπορεί να δει τα έργα με μία νέα, καθαρή οπτική. Σκοπό αποτελεί ταυτόχρονα και η επαναφορά στο προσκήνιο της καθημερινότητας των πολιτών της Ρόδου του Πάρκου ως διαχρονικού τοπόσημου της πόλης».
Στη διάρκεια της έκθεσης η “δημοκρατική” θα δημοσιοποιήσει όλες τις καλλιτεχνικές δημιουργίες που θα παρουσιάζονται στο Ροδίνι.
Συμμετέχουν με καλλιτεχνικό έργο:
Αλέξανδρος Αγγελάκης, Ανθή Κόγκα, Άννα Βαρδάκα, Βαρβάρα Μαλτέζου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Τριανταφύλλου, Δάμων Παπακυριάκου, Δαυίδ Οικονόμου, Δημήτρης Βασιλείου, Δημήτρης Χαντζιάρας, Δόμνα Παναγοπούλου, Ειρήνη Βαζούκου, Ευαγγελία Βατσάκη, Ευάγγελος Σπανός, Θανάσης Βερδέλλης, Μαργαρίτα Πολίτη, Μαρία Δαγαλάκη, Μαρία Κοντού, Μαρία Φιλίππου, Μαριάννα Δημοπούλου, Μιχάλης Σταυρίδης, Νίκη Σπάρταλη, Νικήτας Καστρουνής, Σεβαστή Σταυρίδη, Σοφία Φουντουλάκη, Στέλλα Ματάλα, Alida Spiliotis, Angelika Heel Triantafyllou, Azam Maysonet, Desmond O’Leary, Diamant Shehu, Manuela Widler, Heike Kummer, Johannes Kroon, Jonathon Watson, Karl-Heinrich Hoedelmoser, Maja Widler, Pepper Jam, Smokemachines, Torben Loki Bruun, Tudor Thomas, Walla Walla.
Συμμετέχουν στηρίζοντας την οργάνωση:
Γιώργος Φουκαράκης, Ευαγγελία Χαλάτση, Θεόδωρος Δημητρίου, Μαργαρίτα Πολίτη, Σπύρος Σπανός, Χρυσή Σωτηράκη, Adrien Bordrez, Karl-Heinrich Hoedelmoser, Manuela Widler, Sotiris Bluebass.
Επιμέλεια έκθεσης: Βατσάκη Ευαγγελία, Heike Kummer.