Νησιώτικες πολιτικές σημαίνει κυρίως παρεμβάσεις της πολιτείας που αναιρούν κάθε επιχείρημα που στηρίζεται σε ψυχρούς υπολογισμούς, με βάση τη σχέση κόστους/οφέλους. Αντιθέτως, ενισχύουν την εφαρμογή των ίσων ευκαιριών και της ισονομίας παντού.
Εκτός από τις προτεραιότητες της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών που σαφώς πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας , συχνά υποτιμάται το οικονομικό περιβάλλον που θα διευκολύνει την αυτόνομη οικονομική ανάπτυξη κάθε νησιού.
Η απαίτηση για συνέχιση της λειτουργίας των τραπεζών στα νησιά δεν είναι απλώς ένα δίκαιο αίτημα. Έχει καταβληθεί ήδη αρκετό «μίσθωμα» από τους πολίτες μέσω των ανακεφαλαιποιήσεων για τη διάσωση και τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Σωστά έγινε, γιατί χωρίς τραπεζικό σύστημα οικονομία δεν υφίσταται. Όμως, η επιχειρηματολογία περί ασύμφορου κλπ δεν μπορεί να ισχύει παντού και να αφορά μόνο το κέρδος, υπάρχει και το συλλογικό κοινωνικοοικονομικό όφελος .
Εδώ σε θέλω κάβουρα, και εννοώ εν προκειμένω την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση , που καλούνται να το διασφαλίζου.
Όταν το 1997 πολλά από τα νησιά μας έθεσαν το θέμα με παρεμβάσεις στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, υιοθετήθηκε η πρόταση μας να γίνει αναλογική κατανομή μεταξύ των τραπεζών για τη δημιουργία υποκαταστημάτων σε μικρά απομακρυσμένα νησιά.
Πρώτη ξεκίνησε η Εθνική Τράπεζα, επί διοικήσεως του αείμνηστου Θ. Καρατζά, με το Καστελόριζο, όπου το κατάστημα λειτουργεί πλήρως μέχρι σήμερα.
Έπειτα όμως πρόεκυψε η δημιουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας, που σχεδόν κάλυψε (πρόσκαιρα) μεγάλο μέρος του κενού. Αλλά η Συνεταιριστική έκλεισε, με τις γνωστές διαδικασίες, και η Άλφα Τράπεζα την απορρόφησε (τουλάχιστον το… φιλέτο της).
Δικαιολογείται η τωρινή εξέλιξη της διακοπής των τριών υποκαταστημάτων; Όχι, όταν μάλιστα η νέα τεχνολογία μειώνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους. Πολύ περισσότερο αν κληθούν να επωμισθούν μέρος του βάρους και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.
Ιδού λοιπόν ο ρόλος του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να βρουν τρόπους συνεννόησης και επιβολής του δικαίου.
Η αξιολόγηση κάθε νησιού με κριτήρια όπως μόνιμος πληθυσμός , επισκεψιμότητα ,επιχειρηματική δραστηριότητα,η διασύνδεση με μεγάλο νησί κλπ μπορεί να καταλήξει και με ποιο τρόπο θα καλυφτεί η τραπεζική εξυπηρέτηση σε κάθε νησί και φυσικά μιλάμε για όλη την νησιωτική Ελλάδα.
Θα ξεκινά από το απλό ΑΤΜ στα πολύ μικρά νησιά π.χ Χαλκη που με τη χρήση του διαδικτύου ολοένα και προσθέτει εργασίες πέραν της απλής ανάληψης η κατάθεσης ,το ηλεκτρονικό κατάστημα (i-banking) σε μεγαλύτερα νησιά χωρίς την παρουσία υπάλληλων που θα μπορεί να εξυπηρετήσει σε συνεργασία με υπάλληλους στην άλλη Άκρη της επικοινωνίας , π.χ Τήλος,Κάσος και να καταλήγει σε κατάστημα με υπάλληλους στα μεγαλύτερα από τα λεγόμενα μικρά νησιά π.χ Αστυπάλαια
Και το κόστος είναι αναλογικό σε σχέση με αυτό που λέμε ασύμφορο και Ίσως πρόσκαιρα αλά η θετική συμβολή μεγάλη .
Εδώ η συμβολή της αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι καθοριστική στην θετική εξέλιξη ,όπως παραχώρηση χώρου ,συμβολή στην ασφάλεια και φυσικά στην οικονομική συνεργασία με την Τράπεζα. Δοκιμασμένη θετική πρακτική ήδη.
Επιτρέψτε μου όμως να τοποθετηθώ και στην επιλογή τραπεζικής συνεργασίας εκ μέρους των τοπικών θεσμών, και ιδίως της αυτοδιοίκησης. Η επιλογή με μόνο κριτήριο τη μηδαμινή πλέον σήμερα διαφοροποίηση στο επιτόκιο, ακυρώνει τη δυνατότητα συνολικής αναπτυξιακής παρέμβασης και μέσω της τραπεζικής εξυπηρέτησης η όποια ολοένα και γίνεται απαραίτητη όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για το δημόσιο.
Θα αναφερθώ στο κριτήριο συνεργασίας που θέσαμε το έτος 2003, ως Δήμος Νότιας Ρόδου. Είχαμε θέσει τότε.. ως προαπαιτούμενο, σήμερα μπορούν να τεθούν άλλα, για τη συνεργασία με οποιαδήποτε τράπεζα την εγκατάσταση τουλάχιστον ΑΤΜ (δεν υπήρχε τότε κανένα). Πάλι η Εθνική ήταν η μόνη που απάντησε θετικά και προχωρήσαμε μαζί.
Ιδού λοιπόν η Ρόδος …για να ανατρέψουμε θετικά κάθε παλιό και αρνητικό…
Νεκτάριε, με ακούς!
Υ.Γ. Η αναφορά μου στην Εθνική Τράπεζα δεν προέρχεται από συναισθηματισμό, επειδή είμαι υπάλληλός της –παραθέτω τις πράξεις.
Μανώλης Σαββής
Πρώην Δήμαρχος Νότιας Ρόδου
Τραπεζικός Υπάλληλος