Μαρτυρία: Δ. Γρηγοριάδης, πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου
Ημουν σχεδόν μπροστά όταν ξεκίνησε η φωτιά, τράβηξα φωτογραφίες με το κινητό και πήρα τηλέφωνο την Πυροσβεστική. Ηταν 1η Αυγούστου περίπου 2.15 το μεσημέρι. Ξεκίνησε μέσα σε δασική περιοχή, αλλά γρήγορα πέρασε μέσα από ελαιοκαλλιέργειες και επεκτάθηκε στη δυτική Ρόδο. Ευτυχώς δεν είχε ακόμα ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, άρα υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση από την Πυροσβεστική. Είχα βρεθεί στον Θεολόγο για κάποια δουλειά εκείνη τη μέρα και ύστερα από λίγο μάς είπαν ελάτε να δείτε έναν καπνό. Η Πυροσβεστική και τα εναέρια μέσα ήρθαν γρήγορα αλλά η πυρκαγιά ξέφυγε. Το μέτωπο έκαιγε για δύο μέρες και μετά άλλες δύο μέρες παλεύαμε με τις αναζωπυρώσεις. Η Πυροσβεστική έμεινε αρκετές μέρες σε επιφυλακή.
Υπήρξε τεράστια κινητοποίηση πολιτών και εθελοντών. Εδωσαν μάχη σώμα με σώμα με τη φωτιά. Με νερά, με σάντουιτς, με τη συγκέντρωση τροφίμων για τα άγρια ζώα και τα ζώα της φάρμας, θέλουμε να τους πούμε ένα πολύ μεγάλο μπράβο στους επώνυμους και τους ανώνυμους που βοήθησαν. Σε μερικές ώρες μαζεύτηκαν 1.800 ευρώ για να πάρουμε τροφές για τα ελάφια που βρίσκονταν στις περιοχές που κάηκαν. Το κύμα αλληλεγγύης συντονίστηκε κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Εκκενώθηκαν ο Θεολόγος, τα Μαριτσά δύο φορές, και η Ψύνθος. Υπήρξαν καταστροφές στη φάρμα Ρόδου και σε αγροτικές εγκαταστάσεις, ελιές και άλλες περιουσίες. Εχει ξεκινήσει και προχωρά η διαδικασία για τις αποζημιώσεις. Υπήρξαν αρκετά παράπονα στη Ρόδο για τον τρόπο ενημέρωσης των κατοίκων και τον συντονισμό από τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Τώρα το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα. Πρέπει να σχεδιάσουμε πιο αποτελεσματικά την πρόληψη. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είδαμε τι έγινε με τις φωτιές στην Εύβοια και απέναντι στην Τουρκία. Οι φωτιές είναι ολοένα και πιο εύκολο να ξεκινήσουν και όλο και πιο δύσκολο να ελεγχθούν. Ξεκίνησαν σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, η συχνότητα με την οποία επανέρχεται θα αυξηθεί. Δεν μπορεί το κράτος να σχεδιάζει έχοντας τα παλιά δεδομένα, πρέπει να υπολογίσει με τα σημερινά δεδομένα που αλλάζουν και για ακόμα χειρότερα σενάρια.
Πρέπει η πολιτεία να δράσει γρήγορα ούτως ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα για να μην υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία θα επηρεάσουν αστικές ή ημιαστικές περιοχές. Επίσης, αυτές οι πλημμύρες θα επηρεάσουν τις δυνατότητες φυσικής αναδάσωσης της περιοχής. Δεν πρέπει να αφεθεί στην ανεξέλεγκτη βόσκηση γιατί δεν θα ξαναβγεί ούτε ένα δέντρο! Η τεχνητή αναδάσωση θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή εκεί που θα εκτιμήσει η διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου ότι δεν μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο. Πρέπει να εξασφαλίσουν οι αρμόδιοι δήμος, περιφέρεια, δασική υπηρεσία ότι το αναδασωτέο θα γίνει και αναδασωμένο. Τα τελευταία 40 χρόνια η Ρόδος έχει απώλειες πάνω από 450.000 στρέμματα δάσους από πυρκαγιές που έχει κυρίως αντικατασταθεί με χαμηλότερη βλάστηση. Για να το καταλάβετε, είναι όσο χάθηκε στην Εύβοια μέσα σε λίγες μέρες…
** Οι αγροτοδασικές φωτιές στη Ρόδο έκαιγαν για δύο μέρες (1-2 Αυγούστου) καταστρέφοντας 11.000 στρέμματα. Κινδύνευσαν σπίτια, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η φάρμα της Ρόδου με σπάνια είδη ζώων, ενώ κινδύνευσε η άκρως τουριστική κοιλάδα με τις πεταλούδες.
Πηγή efsyn.gr