Δύο φορές ανέβηκε χθες η ελληνική σημαία στον υψηλότερο ιστό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Μονάχου.
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησαν χρυσά μετάλλια στα 35 χλμ. βάδην και στο μήκος αντίστοιχα. Ο «χρυσός» ολυμπιονίκης του μήκους με 8,52 μ. πέτυχε την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο. Στην ιστορία του θεσμού, η Ελλάδα έχει κατακτήσει 13 χρυσά μετάλλια (31 συνολικά).
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, στην ηλικία των 38 ετών, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 35 χλμ. βάδην, με χρόνο δύο ώρες και 46 λεπτά. Η πρωταθλήτρια από την Καρδίτσα, η οποία για να επιβιώσει εργάζεται ως σερβιτόρα στην ταβέρνα των γονιών της, έδειξε ότι όταν υπάρχει θέληση η ηλικία μπορεί να μπει στον… πάγο.
Η 38χρονη είναι η αθλήτρια που, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την 8η θέση, κάποιοι προσπάθησαν να την ωθήσουν να κρεμάσει τα αθλητικά παπούτσια διότι, αρχικά, δεν την είχαν συμπεριλάβει στη λίστα με την οικονομική υποστήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Η Καρδιτσιώτισσα, όμως, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας πίσω της, 2η τη Ρακουέλ Γκονζάλεζ (Ισπανία) με 2.49.10 και 3η τη Βικτόρια Μαντάραζ (Ουγγαρία) με 2.49.58.
Η Εφη Κουρκουτσάκη τερμάτισε 16η, ενώ η Κυριακή Φιλτισάκου δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα. Στα 35 χλμ. βάδην των ανδρών, ένα «τράβηγμα» στον δικέφαλο ανάγκασε τον Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ να σταματήσει.
Με χρυσό μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα άνοιξε η χθεσινή αγωνιστική ημέρα στο Μόναχο, με χρυσό ολοκληρώθηκε.
Την ελληνική συλλογή μεταλλίων θα προσπαθήσει να αυξήσει σήμερα η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ.
Ο Μίλτος Τεντόγλου υπερασπίστηκε τον τίτλο που κατέκτησε πριν από τέσσερα χρόνια στο Βελιγράδι και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, πετυχαίνοντας μάλιστα και τις τρεις καλύτερες επιδόσεις του αγώνα (8,23 μ., 8,35 μ., και 8,52 μ.). Μόλις τέσσερις αθλητές έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους σε αυτό το αγώνισμα.
Κάτω, ο Μίλτος Τεντόγλου υπερασπίστηκε τον τίτλο που κατέκτησε πριν από τέσσερα χρόνια στο Βελιγράδι και πανηγύρισε μαζί με τη μασκότ της διοργάνωσης. [REUTERS / Kai Pfaffenbach]
Τη 2η θέση κατέκτησε ο Σουηδός Τομπίας Μόντλερ και την 3η ο Γάλλος Ζoυλί Πομερί. Και οι δύο πραγματοποίησαν άλμα στα 8,06 μ. Την ελληνική συλλογή μεταλλίων θα προσπαθήσει να αυξήσει σήμερα η Κατερίνα Στεφανίδη. Στις 21.00, η «Αικατερίνη των αιθέρων» θα μπει στο στάδιο του Μονάχου, όπως έχει πει η ίδια, σαν πρωταθλήτρια Ευρώπης και θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το «στέμμα» της. Η Ελένη Πόλακ δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση.
Ελληνικές συμμετοχές, όμως, έχει και το πρωινό πρόγραμμα. Στις 10.35 αρχίζει ο προκριματικός της σφυροβολίας. Οι Χρήστος Φραντζεσκάκης και Μιχάλης Αναστασάκης θα προσπαθήσουν να στείλουν τη σφύρα στα μέτρα που θα τους δώσουν την πρόκριση στον τελικό. Στις 12.40, η Δήμητρα Γναφάκη θα λάβει μέρος στους προκριματικούς των 400 μ. εμπ. Λίγη ώρα αργότερα (13.35), η Σπυριδούλα Καρύδη θα πάρει μέρος στον προκριματικό στο τριπλούν. Η αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι αυτή τη χρονιά είχε αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο στις σπουδές της, αλλά έχει προλάβει να προπονηθεί για το ευρωπαϊκό.
Εκτός τελικού έμεινε η τριάδα στο τριπλούν. Ο Δημήτρης Τσιάμης κατετάγη 15ος, ο Ανδρέας Πανταζής 18ος και ο Νίκος Ανδρικόπουλος 19ος.
Η Ραφαέλα Σπανουδάκη με 11.62 δεν κατάφερε να προκριθεί στους ημιτελικούς των 100 μ. Στο ύψος, ο Αντώνης Μέρλος δεν κατέφερε να προκριθεί στον τελικό, καθώς δεν πέρασε πάνω από τα 2,21 μ., μία επίδοση που ήταν μέσα στις δυνατότητές του. Κατετάγη 14ος.
Εκτός του τελικού της σφυροβολίας έμεινε η Σταματία Σκαρβέλη. Με βολή στα 65,42 μ. δεν κατάφερε να μπει στις 12 κορυφαίες της Ευρώπης. Η Βασιλική Χαϊτίδου με άλμα στα 6.32 μ. δεν πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό του μήκους.
Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου ήρθε 12η στη δισκοβολία (56,10 μ.).