Τοπικές Ειδήσεις

Νεκτ. Φλοσκάκης και Τέρης Χατζηιωάννου: Ο Δήμος Ρόδου ανταποκρίθηκε πλήρως στη διάρκεια της πυρκαγιάς

Ο Δήμος Ρόδου ανταποκρίθηκε στο έπακρο στις ευθύνες του για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έπληξε το νησί, δήλωσε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, Νεκτάριος Φλοσκάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο τομέας της πολιτικής προστασίας του Δήμου δεν σβήνει φωτιές. Δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα. Η πολιτική προστασία συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού ζητηθεί η βοήθεια με τα μέσα που διαθέτει. Ο κόσμος πιστεύει ότι η Πολιτική Προστασία συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ το συντονιστικό κομμάτι ανήκει αποκλειστικά στην ΠΥΡ. Εμείς βοηθούμε επικουρικά».
Ο κ. Φλοσκάκης διευκρίνισε επίσης ότι ο δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές. Επεσήμανε ότι ο δήμος Ρόδου μπορεί να έλαβε από το Υπουργείο χρηματοδότηση ύψους 280.000 ευρώ για την εκτέλεση έργων πολιτικής προστασίας, δαπάνησε ωστόσο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από ίδιους πόρους για την κάλυψη όλων των αναγκών. Μόνο για την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας στις εννέα δημοτικές ενότητες ο δήμος Ρόδου διαθέτει περίπου 225.000 ευρώ ετησίως.
Σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν για την απουσία του στα πρώτα εικοσιτετράωρα της φωτιάς, ο κ. Φλοσκάκης είπε ότι: «Απουσίαζα τις πρώτες τρεις μέρες της φωτιάς εκτός Ρόδου για προσωπικούς λόγους και όχι για αναψυχή. Παρά την απουσία μου, έγιναν όλες οι ενέργειες που οφείλαμε να έχουμε κάνει και μάλιστα με το παραπάνω! Ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο και όταν επέστρεψα ήμουν διαρκώς στη φωτιά…».
Τέλος, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, Ν. Φλοσκάκης είπε ότι δεν υπήρχε λόγος αντικατάστασής του όπως κάποιοι λένε, καθώς ο ίδιος ο δήμαρχος είχε αναλάβει τον συντονισμό από την πρώτη στιγμή. Τόνισε μάλιστα ότι: «Δεν νοείται να εκμεταλλεύονται κάποιοι ένα τόσο σοβαρό συμβάν για προσωπικούς ή ψηφοθηρικούς λόγους. Κάναμε τη δουλειά μας από την πρώτη στιγμή όπως οφείλαμε. Όλοι που μας κατηγορούν, δεν τους είδαμε ποτέ σε καμία φωτιά, στα δεκάδες περιστατικά που έχουμε συχνά. Ντρέπομαι για τη συμπεριφορά κάποιων. Αν θέλουν, ας έρθουν να τους πούμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες της πολιτικής προστασίας. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Και είμαι υπερήφανος για όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».
Τέρης Χατζηιωάννου
«Ο Δήμος Ρόδου δεν άφησε τίποτε στην τύχη
– Υπήρξε άρτια
οργάνωση»
Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Τέρης Χατζηιωάννου, αναφέρθηκε επίσης στο συντονισμό του δήμου με τους υπόλοιπους φορείς για τη διαχείριση της κρίσης, επισημαίνοντας αναλυτικότερα ότι: «Όσο περνά ο καιρός, συνειδητοποιεί κανείς τι έγινε με την πυρκαγιά και τι κέρδισε ο τόπος. Έγινε μία πρωτοποριακή επιχείρηση με δύο σκέλη. Το ένα έχει να κάνει με το υπηρεσιακό. Στο υπηρεσιακό σκέλος την ευθύνη έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο Δήμος με την Περιφέρεια συνδράμουν με τις όποιες δυνάμεις έχουν, είτε με εξοπλισμό, είτε με προσωπικό που διαθέτουν. Είναι σημαντική η επιτυχία της μεγάλης επιχείρησης εκκένωσης, κυρίως αν λάβουμε υπόψη κάποια λαμπρά παραδείγματα ατυχών προσεγγίσεων σε αρκετές χώρες.
Υπήρξε μία απίστευτη προσπάθεια από το εθελοντικό κίνημα. Τίποτε όμως δεν έγινε στην τύχη. Σας θυμίζω ότι τις πρώτες μέρες της πυρκαγιάς ο δήμος Ρόδου είχε έτοιμα τρία γυμναστήρια, το κλειστό Καλλιθέας, Ιαλυσού και του Βενετοκλείου. Και βεβαίως κανείς δεν περίμενε να υπάρχει η εξέλιξη της άμεσης εκκένωσης οικισμών με ενημέρωση μέσω του 112 που αναγκαστήκαμε πολύ γρήγορα να εκκενώσουμε οικισμούς, ένα μεγάλο αριθμό, χιλιάδων επισκεπτών. Αυτό επετεύχθη χάρη στη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια, του Λιμενικού Σώματος, της ΡΟΔΑ, του ΚΤΕΛ και των τουρ οπερέιτορς. Βεβαίως ήταν καίριας σημασίας η συμβολή των εθελοντών σε μία περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες. Θέλω όμως πραγματικά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε το παραμικρό αρνητικό περιστατικό.
Το απόγευμα του Σαββάτου συνάντησα τον δήμαρχο στην πλατεία Κράνας και μου έδωσε εντολή να μείνω εκεί για να ολοκληρωθεί η μεταφορά των χιλιάδων ανθρώπων με τη συνδρομή και του στρατού. Τα ξημερώματα αφού τα γυμναστήρια είχαν γεμίσει κόσμο, καλέσαμε τον προϊστάμενο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Παπαδομαρκάκη που με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών άνοιξε 43 σχολεία για να υποδεχθούν πυρόπληκτους.
Αυτή η επιχείρηση εκκένωσης διασφάλισε την επόμενη μέρα του ροδιακού τουρισμού. Άμεσα θα παρουσιαστεί από το δήμο ένα οργανωμένο σχέδιο στους οικισμούς που είχαν τις μεγαλύτερες ζημιές, στα Λάερμα, στα Απόλλωνα, στο Ασκληπιείο. Είναι λοιπόν αδιαμφισβήτητη η βοήθεια των εθελοντών. Είναι όμως σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι όλο αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε συντονισμένα και με απόλυτη επιτυχία χωρίς να έχουμε κανένα αρνητικό συμβάν. Πρέπει να σταθούμε πάνω από τη μεγάλη εικόνα. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαχείριση της κρίσης έγινε με απόλυτη επιτυχία παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να υπήρξαν. Ο δήμος Ρόδου πριν καν χτυπήσει το 112 για την εκκένωση των οικισμών ήταν οργανωμένος στο σκέλος που τον αφορά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου