Ειδήσεις

Ζημιά €15 εκατ. στον ελληνικό τουρισμό από τα ρωσικά πρακτορεία που χρεοκόπησαν

Στα 10 ως 15 εκατ. ευρώ αποτιμάται η ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό από το «ντόμινο» των λουκέτων ρωσικών πρακτορείων κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Συνολικά περίπου 20.000 Ρώσοι τουρίστες “εγκλωβίστηκαν” στην Ελλάδα. Το πρακτορείο Versa είναι το 14ο που χρεοκοπεί από την αρχή του καλοκαιριού (Voyage Inart, Neva, Windrose World, Expo Tour, Labirint, IntAer, Nordic Star, Atlas, Milan Tour, Santa Lucia, Αviacharter-DV, Lime Travel και Solvex Tour και South Cross) και το έκτο που έφερνε πελάτες στη χώρα, με 2.000 τουρίστες σε παραθεριστικούς προορισμούς.
«Απ’ ό,τι φαίνεται, βαίνουμε στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρεοκοπιών» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα παραμένει εντός στόχου, μεταξύ 1,1 εκατ. και 1,2 εκατ. αφίξεων για την εφετινή χρονιά.
Ωστόσο οι συνολικές απώλειες σε εισπράξεις από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό το 2014 ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης.
Ο κύκλος των χρεοκοπιών οφείλεται τόσο στην υποτίμηση που υπέστη το ρούβλι κατά 25%, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, παράλληλα με τις κυρώσεις και τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και ο ρυθμός έκδοσης βίζας στη Ρωσία για την Ελλάδα επιδεινώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πλέον έχει μειωθεί κατά 12%, στοιχείο που δείχνει την επιφυλακτικότητα των Ρώσων.
Ζητούμενο πλέον είναι οι εκκρεμείς οφειλές στα ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τα πρακτορεία τα οποία χρεοκόπησαν. Με επιστολή του τη Δευτέρα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης ζήτησε τη διαφορετική αντιμετώπιση στα τιμολόγια που εκκρεμούν και που έχουν ήδη εκδοθεί επί πιστώσει από ξενοδοχεία της χώρας στους τουριστικούς οργανισμούς οι οποίοι πτώχευσαν, καθώς οι πιθανότητες δικαστικής διεκδίκησης χαρακτηρίζονται μηδαμινές.
Από την άλλη, όσοι πελάτες φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες και τα ποσά αυτά θα διεκδικηθούν από τους ελληνικούς τουριστικούς φορείς.
Το κενό που δημιουργείται στην αγορά θα είναι αισθητό τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς πολλά συμβόλαια των Ρώσων διαρκούσαν ως το κλείσιμο της περιόδου. Μέρος των διαθέσιμων δωματίων καλύπτονται από άλλες εθνικότητες και τουριστικούς οργανισμούς παραδοσιακών αγορών, όμως με τιμές σημαντικά χαμηλότερες, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς κ. Σπύρος Γαλιατσάτος.
Στη Χαλκιδική η ζημιά υπολογίζεται στα 800.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ, εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Στην Κρήτη οι μικρές μονάδες δείχνουν να είναι πιο εκτεθειμένες, όπως και τα ξενοδοχεία που ήταν περισσότερο εξαρτημένα από τη ρωσική αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, μια και κάποιες μεγαλύτερες μονάδες είχαν εξασφαλίσει ορισμένα προπληρωμένα κρεβάτια.
Εν τω μεταξύ, με επιστολή του στον επικεφαλής του οργανισμού Rostourism κ. Σαβόνοφ, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Πάνος Λειβαδάς ζήτησε τη συνδρομή της ρωσικής πλευράς προκειμένου να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των ρώσων τουριστών και να διευθετηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.
http://www.ant1iwo.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου