Αλλαγές στην διεύθυνση οικονομικών του Δήμου Ρόδου προαναγγέλλει με δηλώσεις του προς την «δ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, με το σκεπτικό ότι απαιτούνται βελτιώσεις.
«Προσπαθούμε να μπούμε σε άλλους ρυθμούς και να αναδιοργανώσουμε την υπηρεσία. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αποφασίστηκε να γίνουν κάποιες ανακατατάξεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα και έχουν να κάνουν με την καλύτερη λειτουργία της Διεύθυνσης Οικονομικών. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την λειτουργία της υπηρεσίας, ώστε να επιτύχουμε ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και φυσικά, αξιοπιστία. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη σεμινάρια για τους υπαλλήλους, είτε ηλεκτρονικά είτε διά ζώσης για να μπορέσουν να ενημερωθούν σχετικά με τον νέο Νόμο περί προμηθειών δημοσίων συμβάσεων του Δημοσίου ο οποίος –κατά την εκτίμησή μου- κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και θα φέρει πολλές αλλαγές από εδώ και στο εξής. Για παράδειγμα, οι απ’ ευθείας αναθέσεις θα γίνονται με κλήρωση εφεξής και όλα θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Εμείς περιμένουμε την λήξη της τουριστικής περιόδου προκειμένου να κάνουμε έναν απολογισμό αλλά και να προγραμματίσουμε μία σειρά από δράσεις οι οποίες θα βελτιώσουν περαιτέρω την εικόνα των οικονομικών του Δήμου Ρόδου, χωρίς επιβάρυνση στους πολίτες», δήλωσε ο αντ/ρχος.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ;
Σε ερώτηση εάν η Διεύθυνση Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγή μοντέλου και να προωθήσει την κατάρτιση προϋπολογισμών ανά δημοτική ενότητα –μία πρόταση που έχει κατατεθεί προς συζήτηση αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις- ο κ. Διακοσταματίου, υπογράμμισε τα εξής:
«Ο τρόπος με τον οποίο καταρτίζεται ο προϋπολογισμός και εφαρμόζουμε σήμερα στον δήμο Ρόδου αφορά και τις δημοτικές ενότητες χρησιμοποιώντας κεντρικούς κωδικούς. Οι δημοτικές ενότητες (πρώην Δήμοι) θα μπορούσαν να έχουν δικό τους προϋπολογισμό μόνον όσον αφορά τις προμήθειες –και όχι τα έργα. Ωστόσο είναι ένα μοντέλο το οποίο κατά 80% ο προϋπολογισμός γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και όχι ανά ενότητα. Για να καταρτιστούν ξεχωριστοί προϋπολογισμοί ανά δημοτική ενότητα, θα χρειαστεί να έχει προηγηθεί πρόταση των τοπικών συμβουλίων που θα έχει προκύψει από διαβούλευση, κατάθεση προτάσεων προς την διεύθυνση οικονομικών ώστε να έρθει προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα και φυσικά τον τελικό λόγο θα έχει το δημοτικό συμβούλιο που θα αποφασίσει και θα ψηφίσει. Όλα αυτά, πρέπει να έχουν γίνει πριν την κατάρτιση και κατάθεση του προϋπολογισμού του δήμου Ρόδου ώστε να καταγραφούν σε ξεχωριστά κεφάλαια και κωδικούς. Από εκεί και πέρα, δεν θα υπάρχει περιθώριο για αλλαγές, για προσθέσεις ή αφαιρέσεις κ.ο.κ. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις δήμων στην Ελλάδα, που λειτουργούν με το μοντέλο αυτό, δηλαδή με προϋπολογισμούς ανά δημοτική ενότητα. Και πάλι όμως, θα απαιτηθεί διαβούλευση. Είναι μια πρόταση υπό συζήτηση και θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνον ενόψει της ψήφισης του επόμενου προϋπολογισμού του δήμου Ρόδου».
Ο κ. Διακοσταματίου είπε ακόμη ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ενώ τόνισε πως έχει ήδη στείλει σχετικές επιστολές προς τις δημοτικές ενότητες Ρόδου με τις οποίες ζητούσε να ενημερωθεί εγγράφως για τις όποιες προμήθειες απαιτούνται. Αυτές τις απαιτήσεις τις έχει ενσωματώσει ήδη στον προϋπολογισμό. Για οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, θα απαιτηθούν συλλογικές αποφάσεις από προέδρους των τοπικών συμβουλίων με ολοκληρωμένες προτάσεις προς την δημοτική αρχή και φυσικά, να έχει προηγηθεί διαβούλευση.
«Τα μοντέλα εξουσίας υπηρετούνται από ανθρώπους. Εάν δεν υπάρχει συναπόφαση, εάν δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση, δεν θα προχωρήσει τίποτε σε αυτό τον τόπο. Νομίζω πως οι προτάσεις απαιτούν συλλογικότητα και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, εφεξής, και όχι μόνον στα στενά όρια του Δήμου Ρόδου», τόνισε ο αντιδήμαρχος.