Ειδήσεις

Tουρισμός: Ξαναμοιράζεται η τράπουλα των επιδοτήσεων

«Συν αγορά και χείρα… Παγκόσμιας Τράπεζας κίνει». Με αυτά τα λόγια σχολίασε έμπειρος παράγοντας του τουρισμού στο Euro2day.gr την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά να καταργήσει το καθεστώς των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΕΤΑ) που είχε επιβληθεί το 1986 και επιβίωνε μέχρι σήμερα.

Απόφαση η οποία σήκωσε ήδη «κύμα» στην τουριστική αγορά, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και δρομολογεί ραγδαίες ανακατατάξεις στον ξενοδοχειακό χάρτη της χώρας.

Ανάσα για τα τουριστικά καταλύματα της χώρας, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του αρμόδιου Υπ. Τουρισμού; Απάντηση στα κελεύσματα της αγοράς και των επενδυτών, όπως θεωρούν οι περισσότεροι, ή… εκδημοκρατισμός των επιδοτήσεων όπως ερμηνεύουν την απόφαση άλλοι;

«Η υπουργική απόφαση συνιστά εξορθολογισμό της αγοράς. Περιμένουμε, ωστόσο, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για εξορθολογισμό και στον χώρο της σκιώδους καταλυματικής υποδομής», δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση σε σχέση με το προετοιμαζόμενο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά στην ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες μέσω ιστοσελίδων όπως η γνωστή Airbnb.

Το βέβαιο είναι πως οι κυβερνητικές αποφάσεις επιταχύνθηκαν (και) από τις πιέσεις που άσκησε η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr κυβερνητική πηγή. Τεχνικό κλιμάκιο της Τράπεζας πραγματοποίησε σειρά επαφών στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα και απαίτησε την άρση σειράς περιορισμών που ισχύουν σε αρκετούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Παράγοντες του τουρισμού με τους οποίους μίλησε το Euro2day.gr συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η υπουργική απόφαση υπαγορεύθηκε από το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες περιοχές-φιλέτα της χώρας, την πρόθεση της κυβέρνησης να ξαναμοιράσει την «τράπουλα» των επιδοτήσεων για την ίδρυση και λειτουργία καταλυμάτων όπως και την αναβάθμιση ή ανακαίνισή τους, αλλά και την ανάγκη να «φρενάρει» η δημιουργία στις πόλεις (ιδιαίτερα στην Αθήνα) ακριβών καταλυμάτων τα οποία, όμως, δεν λειτουργούν ως ξενοδοχεία αλλά ως ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το καθεστώς που ίσχυε από το 1986 επέτρεπε στις συγκεκριμένες περιοχές τη δημιουργία μονάδων πέντε και τεσσάρων αστέρων.

Παράγοντες του χώρου εξηγούν πως ενώ το συγκεκριμένο μέτρο είχε στόχο να αυξηθεί η ποιότητα των ξενοδοχείων της χώρας, στη συνέχεια δημιούργησε στρεβλώσεις. Κι αυτό, όπως εξηγούν, καθώς οι μονάδες ενός, δύο και τριών αστέρων δεν μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν μέσω επιδοτήσεων παρά μόνο εάν επρόκειτο να αναβαθμιστούν σε τεσσάρων αστέρων.

Το αποτέλεσμα ήταν τα νέα ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων να κυριαρχήσουν στην αγορά, προσφέροντας τιμές και υπηρεσίες που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν οι μονάδες χαμηλότερων κατηγοριών.

Η ταμπακέρα

«Επί της ουσίας το θέμα αφορά στα ξενοδοχεία τριών αστέρων. Ποιος θέλει να φτιάξει σήμερα ξενοδοχείο ενός ή δύο αστεριών; Για τα ξενοδοχεία τριών αστέρων υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή. Ενδιαφέρον που δεν μπορούσε να εκφραστεί εξαιτίας των περιορισμών που υπήρχαν», εξήγησε με εύγλωττο τρόπο την «ταμπακέρα» του θέματος στο Euro2day.gr έμπειρος παράγοντας του χώρου.

Ξενοδοχειακή πηγή εξήγησε επιπλέον πως υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τη μετατροπή παλιών μονάδων ενός και δύο αστέρων σε ξενοδοχεία τριών αστέρων. Κάτι που θα μπορεί πλέον να γίνει και μάλιστα με επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα επέλθει, λένε κάποιοι, ο… εκδημοκρατισμός των επιδοτήσεων αφού σ’ αυτές δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση κυρίως οι μεγαλοξενοδόχοι αλλά όλοι.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση φέρεται να στοχεύει να θέσει ισχυρό δίλημμα στους επενδυτές που προτιμούν να λειτουργούν τα καταλύματά τους ως επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, αξιοποιώντας το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμόρφωσε η απελευθέρωση των αστικών μισθώσεων.

Σύμφωνα με ξενοδόχους της Αθήνας, υπάρχουν τουλάχιστον πενήντα καταλύματα στην πρωτεύουσα που λειτουργούν ως επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων. Ταυτόχρονα, εξηγούν, υπάρχει επιχείρηση που λειτουργεί άτυπα ως ξενοδοχείο, χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά ΑΦΜ για να λειτουργεί ισάριθμες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων στο ίδιο μεγάλο ακίνητο. Αναφέρουν, επιπλέον, πως υπάρχουν καταλύματα στην Αθήνα που λειτουργούν ως ενοικιαζόμενα δωμάτια και χρεώνουν 300 ευρώ τη βραδιά.

«Το δίλημμα είναι απλό: ενοικιαζόμενο δωμάτιο τεσσάρων κλειδιών ή ξενοδοχείο τριών αστέρων;» εξήγησε στο Euro2day.gr ξενοδόχος της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο. Οι περιοχές, άλλωστε, στις οποίες απελευθερώνεται η ίδρυση καταλυμάτων έως τριών αστέρων συνιστούν τον ορισμό της λέξης «φιλέτο»: Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Σίφνος, τμήματα στην Κέρκυρα, τη Σκιάθο και τη Χαλκιδική, περιζήτητες περιοχές κοντά στην Αθήνα όπως το Τολό, το Πόρτο Χέλι και το Κρανίδι, οι Δελφοί και η Αράχωβα, τμήμα της Πάργας.

Επενδυτικό «μαγνήτη», ωστόσο, αναμένεται να αποτελέσουν αρκετοί Δήμοι της Αττικής. Πρώτος απ’ όλους ο Δήμος Αθηναίων αλλά και το Χαλάνδρι, ενώ στο «πάνω ράφι» θα βρεθούν περιοχές όπως ο Άλιμος, η Γλυφάδα, το Π. Φάληρο και η Βουλιαγμένη.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου