Μπορεί να εξέπληξε αρκετούς ακόμα και του «γαλάζιους» νεολαίους που ήταν χθες βράδυ στο Βελλίδειο, η διάλυση και η επανίδρυση της ΔΑΠ που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάρει από καιρό αυτή την απόφαση και το μόνο που άλλαξε ήταν η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σταγόνα που ξεχείλισε και επίσπευσε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση της φοιτητικής παράταξης της ΝΔ το ποτήρι ήταν το σκάνδαλο με τις αντιγραφές στο πανεπιστήμιο Πατρών. Μάλιστα εκείνη την ημέρα είχε ζητήσει από τον πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ να ζητήσει την παραίτηση του επικεφαλής της ΔΑΠ.
«Οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων. Η Δ.Α.Π. θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική. Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα από τη Νέα Δημοκρατία σε κανένα Πανεπιστήμιο. Και η Δ.Α.Π. θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ που θέλει να περάσει νέα ήθη και έθιμα στην παράταξη της οποίας ηγείται, αφήνοντας πίσω παλαιοκομμάτικές νοοτροπίες, προχώρησε σε μια κίνηση που χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε πόντους στην νεολαία η οποία εδώ και χρόνια έχει γυρίσει τις πλάτες της στις φοιτητικές εκλογές με την αποχή σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ενώ από την μεταπολίτευση και μετά οι φοιτητικές παρατάξεις δεν έχουν συμφωνήσει σε κοινά αποτελέσματα.
Θετική αντίδραση της ΟΝΝΕΔ
Με δήλωση του ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος εξέφρασε την ικανοποίηση του αλλά παράλληλα και την ελπίδα του για την δημιουργία ενός νέου φοιτητικού κινήματος.
«Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δε δημιουργήθηκε για να είναι εκλογική μηχανή, αλλά για να είναι ο φορέας έκφρασης των φιλελεύθερων ιδεών απέναντι σε όσους ήθελαν να μας εγκλωβίσουν στο παρελθόν. Έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε στον πραγματικό μας ρόλο. Πιστεύω ότι σήμερα σηματοδοτήθηκε μια νέα εποχή για τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μια εποχή που οι «υπερήλικοι φοιτητοπατέρες» και οι ατέρμονες αφισοκολλήσεις θα περάσουν στο παρελθόν και στην θέση τους θα κυριαρχήσουν οι ιδέες και οι ουσιαστικές προτάσεις».